Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Работата е там, че дървата са по-скъпи от слънчогледовите пелети :cool:
n.ganev - майстор
И не само - не те слушат като обясняваш елементарни неща за обслужването и експлоатацията на продукта :cool: :cool:
andy_forresite - майстор
От нашите разговори знам че обясняваш и се изразяваш много добре. Направо казано си Пич. Значи или им даваш твърде много информация наведнъж, или клиентите не слушат разчитайки сами да разучат продукта. По принцип става... за ел уред например или инструмент. За котела може да е вредно.
Radoslaw - специалист
andy_forresite написа:
Я да си изясня този въпрос веднъж и завинаги - монтираните скара, планки и терморегулатора пречат ли на горенето на пелети?
Да кажем дървата са изгорели и аз не съм вкъщи да дозаредя дърва, но не съм изключил горелката (тя е в изчакване) - горенето ще продължи с бонбоните, нали така?
За съжаление ,така и никой не изясни този въпрос.Не си първия ,който го задава,но така и нилой не дава пълен отговор.
Или ако го дава е с увъртане .Предварително да уточня,нито се заяздам,нито се правя на велик.Просто и н амен ми е много интерсно как става това.Ще бъда благодарен ,ако някой вземе и наистина го обясни.
Това ,за което питаш ,съм го виждал единствено тук.

https://www.youtube.com/watch?v=GX6vbSFYTNY

Дървата изискват 3 пъти повече въздух от пелетите и едно от двете горива ,трябва да бъде поставено ,като резервно,за да има пълноценно горене.

Прикачен файл

IMG_20170628_215319.jpg
IMG_20170628_215319.jpg (58.17 KиБ) Видяна 2269 пъти

Прикачен файл

IMG_20170628_214550.jpg
IMG_20170628_214550.jpg (68.76 KиБ) Видяна 2269 пъти

Прикачен файл

IMG_20170628_212839.jpg
LazarGanev - "Велик майстор"
Radoslaw написа:
За съжаление ,така и никой не изясни този въпрос.Не си първия ,който го задава,но така и нилой не дава пълен отговор.
Или ако го дава е с увъртане .
Дървата изискват 3 пъти повече въздух от пелетите и едно от двете горива ,трябва да бъде поставено ,като резервно,за да има пълноценно горене.
Ами не, аз съм давал подробен отговор, но сега не ми се търси, по-лесно ми е да отговоря отново. Имах клиент, който си купи комби котела, понеже двора му беше затрупан от купчини строителна дървесина - греди, дъски, шперплат и 2 години гори само това. Дори тогава не беше разработена още клапата за въздух, имаше само идея. Котелът беше оборудван само със скара и на дърва работеше с отворена вратичка за въздух. Къщата е голяма и не можеше да прегрее. Дървесината беше достатъчно суха и нямаше конденз. Но по принцип това си основното противоречие при комби котлите - дървата и пелетите искат различен топлообменник. Тъй както котел за дърва не е съвсем подходящ за пелети, така и котел (топлообменник), изчислен за пелети не е съвсем подходящ за дърва. Пелетният котел е с увеличена площ на топлообменника и при работа на дърва е много по-склонен да образува конденз, особено при мокри дърва. Но то всеки знае, че универсалните уреди винаги отстъпват на специализираните. Иначе контруктивно котелът на Грейко е много добре измислен за автоматична смяна на горивата и дори за едновременна работа на дърва и пелети. Ако се снабди с подходящ софтуер, няма да има нужда от клапа за въздух и котелен термостат, но проблемът е, че икономически не е обосновано разработването на такъв софтуер - няма такова търсене. Няма и смисъл, тъй като агропелетите са по-евтини от дървата, а котелът се справя перфектно с тях. Имам на двора няколко кубика нарязани дърва, но така си стоят и се пречкат. Няма кой да се занимава да зарежда котела, пък и не искам да го цапам с катрани. Забелязал съм, че комби котела го взимат повече от страх от неизвестното (ама как ще е с тези пелети, колко ли ще плащаме, кога ли ще поскъпнат, ще изчезнат?), но после никой не ползва дърва. Но пък за сметка на това комби котелът има по-малка долна врата от чисто пелетния и по-трудно се обслужва горелката
n.ganev написа:
И не само - не те слушат като обясняваш елементарни неща за обслужването и експлоатацията на продукта :cool: :cool:
Кои са тези "елементарни неща", които се отнасят до експлоатацията на котела в комбиниран режим? До колкото става ясно от поста на Филма могат да доведат до отпадане на гаранцията на продукта (я котел, я горелка). Поръчах си комби варианта и ще ми бъде от полза ако уточните.
filmatoplo - майстор
Записано е в инструкцията ,има си определени условия в гаранцията .Нямам случай до сега на изключен- прощавам им все още :) .Имам много ситуации например - при чистене на комина нещо се запушва няма на къде да ходи топлината и стопява тръбата на шнека спокойно можеше да не му я сменя в гаранция ,имам случай на смяна често на пелети за които горелката не е настроена това тормози опитите да пали и пряко запалката в следствие е изгаряла пак може да не му зачета експериментите ,един човек полял горелката с вода ,друг местил шнека изтървал го и го счупил ,за предмети които влизат с пелетите в шнека да не говорим ,има и куп други .
n.ganev - майстор
kpankov написа:
Кои са тези "елементарни неща", които се отнасят до експлоатацията на котела в комбиниран режим?
При преминаване от един режим в друг е необходимо само да се закачи или откачи едно синджирче за да има адекватна работа. За комби р-м не се се налага. А що се отнася до " елементарните неща " - това е изхвърляне на пепелник, зареждане на бункер, почистване от време на време на котела....
filmatoplo - майстор
Аз не препоръчвам да се комбинира дърва и пелети ,не че не става ,но при горенето на дървата се отделят много повече пепел,катрани и конденз , които замърсяват топлообменника и други елементи и това ще влоши работата на пелети .Един ден работа на дърва ще зацапа котела колкото ако е работил 15 дена с пелети ,влошава се драстично КПД , разхода се вдига и някой елементи прегряват .Това го изпитвам на моята комбинирана камина ,не бих горил дърва въпреки че имам за резерва ,едвам и очистих горивната камера от катрана заради дървата за два дни стъргане със всевъзможни инструменти за целта ,финния прахоляк от пелетите се чисти за секунди може и с прахосмукачка за пепел .Всеки си решава ,някой ще подкара пелетен котел и на въглища. :) Айде оставете ме мен ,питам жената да проверя щото може да бъркам - жена ще палиш ли камината,жена ще носиш ли дърва ,жена ще чистиш ли пепел , отговора беше- НЕ . :lol:
ivelinmmmm - специалист
Фитинги за ппр тръби с фибростъкло едни и същи лиса както за ппр за водопровод ,искам да постегна малко старата система на места радиаторите прокапват ,преди да сложа новият котел, не че съм намерил майстор за монтаж на котела но до тогава да свърша нещо полезно

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: