andy_forresite написа:Я да си изясня този въпрос веднъж и завинаги - монтираните скара, планки и терморегулатора пречат ли на горенето на пелети?За съжаление ,така и никой не изясни този въпрос.Не си първия ,който го задава,но така и нилой не дава пълен отговор.
Да кажем дървата са изгорели и аз не съм вкъщи да дозаредя дърва, но не съм изключил горелката (тя е в изчакване) - горенето ще продължи с бонбоните, нали така?
Radoslaw написа: За съжаление ,така и никой не изясни този въпрос.Не си първия ,който го задава,но така и нилой не дава пълен отговор.Ами не, аз съм давал подробен отговор, но сега не ми се търси, по-лесно ми е да отговоря отново. Имах клиент, който си купи комби котела, понеже двора му беше затрупан от купчини строителна дървесина - греди, дъски, шперплат и 2 години гори само това. Дори тогава не беше разработена още клапата за въздух, имаше само идея. Котелът беше оборудван само със скара и на дърва работеше с отворена вратичка за въздух. Къщата е голяма и не можеше да прегрее. Дървесината беше достатъчно суха и нямаше конденз. Но по принцип това си основното противоречие при комби котлите - дървата и пелетите искат различен топлообменник. Тъй както котел за дърва не е съвсем подходящ за пелети, така и котел (топлообменник), изчислен за пелети не е съвсем подходящ за дърва. Пелетният котел е с увеличена площ на топлообменника и при работа на дърва е много по-склонен да образува конденз, особено при мокри дърва. Но то всеки знае, че универсалните уреди винаги отстъпват на специализираните. Иначе контруктивно котелът на Грейко е много добре измислен за автоматична смяна на горивата и дори за едновременна работа на дърва и пелети. Ако се снабди с подходящ софтуер, няма да има нужда от клапа за въздух и котелен термостат, но проблемът е, че икономически не е обосновано разработването на такъв софтуер - няма такова търсене. Няма и смисъл, тъй като агропелетите са по-евтини от дървата, а котелът се справя перфектно с тях. Имам на двора няколко кубика нарязани дърва, но така си стоят и се пречкат. Няма кой да се занимава да зарежда котела, пък и не искам да го цапам с катрани. Забелязал съм, че комби котела го взимат повече от страх от неизвестното (ама как ще е с тези пелети, колко ли ще плащаме, кога ли ще поскъпнат, ще изчезнат?), но после никой не ползва дърва. Но пък за сметка на това комби котелът има по-малка долна врата от чисто пелетния и по-трудно се обслужва горелката
Или ако го дава е с увъртане .
Дървата изискват 3 пъти повече въздух от пелетите и едно от двете горива ,трябва да бъде поставено ,като резервно,за да има пълноценно горене.
n.ganev написа:И не само - не те слушат като обясняваш елементарни неща за обслужването и експлоатацията на продуктаКои са тези "елементарни неща", които се отнасят до експлоатацията на котела в комбиниран режим? До колкото става ясно от поста на Филма могат да доведат до отпадане на гаранцията на продукта (я котел, я горелка). Поръчах си комби варианта и ще ми бъде от полза ако уточните.![]()
kpankov написа:Кои са тези "елементарни неща", които се отнасят до експлоатацията на котела в комбиниран режим?При преминаване от един режим в друг е необходимо само да се закачи или откачи едно синджирче за да има адекватна работа. За комби р-м не се се налага. А що се отнася до " елементарните неща " - това е изхвърляне на пепелник, зареждане на бункер, почистване от време на време на котела....
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: