• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
totko - специалист
Пода на терасата е с голяма денивелация. От едната страна ще е необходимо да се повдигне с около 5-5,5 см , но в другия край - с около 10 см. Над пода ще се поставя ламиниран паркет, но това ще стане следващата година (март-април).
Мисля че ми станаха ясни вариантите как да се повдигне пода - перлит, керамзит, XPS плоскости, сгур.Като финишно покритие - гипсофазер за под ( 2 листа по 1 см ), или бетонна замазка с минимална дебелина 3 см.
Съобразявайки се с куп обстоятелства ,приемам че за моя случай е най удачен варианта - керамзит или перлит и финишното поркитие да е замазка, НО, веднага възникнаха няколко въпроса, на които ще се радвам да намеря отговорите. Въпросите ми са следните:
1. Защо е толкова трудно да се намери керамзит -в нито един магазин или склад за строителни материали не се предлага, да не би да не се произвежда в Б-я, или може би не се търси толкова?Само да уточня - на близо няма Мосю Бриколаж, от гр. Лясковец съм, обл. В.Търново.
2. Ако избера вариант перлит, който се продава в чували по 100 литра на цена 9,90 лв, как да изчисля какво количество ще ми трябва?В смисъл има ли начин да се сметне колко перлит отива за 1 квадратен метър с дебелина 1 см и от там да си сметна всичките квадрати ( 2,90 х 1,30 = 3,77 кв ) и дебелината?
3. Ако долния слой е перлит, необходимо ли е да се поркие с нещо преди да се направи замазката върху него?
4.Каква армираща мрежа е най-удачно да се използва за замазката? Някъде бях чел че се армира със ситна мрежа /полимерна, или рабицова/ , а тези мрежи ми се струват малко несериозни :?
5. Има ли значение какъв пясък ще се използва за бетонната замазка?Мой приятел ми каза че е хубаво да намеря промит пясък, чийто камъчета са по едри?
6. И последен въпрос - какво ви е мнението ако се използва EPS с плътност 18-20 кг и над него 4 см замазка?Само да уточня че в никакъв случай не гоня топлоизолация на пода - съседите под нас топлят добре :) .
Последна промяна от totko на ср сеп 10, 2008 11:32 am, променено общо 1 път.
totko - специалист
Мисля че намерих отговора на 2-я ми въпрос в една от темите в форума - " За 1кв. м. на 1 см. височина ти трябват 11 литра"
Надявам се тази формула да е вярна.
БАШ МАЙСТОР - специалист
ти ме кефиш ,харесвам хъса ти!я обясни защо е нужно да вдигаш с 5.5см. при положение че не търсиш изолация,ако е заради стъпало :?: глупаво!ориентираш се към леки замазки за да не падне терасата ли?
g_ker - специалист
totko написа:
Мисля че намерих отговора на 2-я ми въпрос в една от темите в форума - " За 1кв. м. на 1 см. височина ти трябват 11 литра"
Надявам се тази формула да е вярна.
Колега, смятям,че "формулата" ти не е вярна - понеже в куб с размери 100х100х100 см има 1000 литра вода,така , че с размери100х100х1 ще има 10 литра , а не 11.Желая ти успех.
totko - специалист
Баш Майсторе, здрасти :) ! Между другото много тежко звучиш с това име :wink: :lol: :razz: , направо всяваш респект отвсякъде .
Виж сега какво е положението --> имам кухня и тераса, които са обединени. Терасата е с денивелация и с наклон, поради което в лявата си част е с около 5см под пода на кухнята, а в дясната част разлиакта в нивата достига 10 см. Ако беше нявсякъде 5 см направо щях да направя една замазка и съм готов, или може би щях да подложа 2 см XPS и тогава бетона отгоре. Обаче не е така и за да ми е по леко, за да не си е.а. душичката ( живея на 3-ти етаж ) и да правя 10 см замазка, искам да кажем 6-7 см да ги запълня с някакъв материал по възможност по лекичък и отгоре да се поизтезавам :-D с 3-4 см замазка.
Не искам да правя стъпало, въпреки че този вариант ще ми коства най-малко средства и изтезания :) , защото на терасата ще се намира печката, жената ще снове постоянно там и ще има редовно да ме споменава :lol:
А ти какво предлагаш?
Колега g_ker , благодаря за поправката/уточнението.
Отново ще ви заостря вниманието колеги към последния 6-ти въпрос - дали е възможно, т.е. ще има ли някакъв проблем ако най-отдолу сложа стиропор , над него армираща мрежа и 2-3-4 см замазка?
vidrata - специален-специалист
Тотко стига си се тормозил сложи подов фибран(на жаргон) после метална ест.мрежа и нямаш грижи.
Не питай повече започвай :-D .Метода е изпробван.Днес последно.
totko - специалист
Оффф тоя наклон на пода е много шибан - първо имаме наклон от ляво на дясно, след това от кухнята към предната стена на терасара, а трябва да го повдигна и изравня с пода на кухнята.
Не искам да слагам фибран, защото е много скъп - 5 см за под за квадратен метър е някъде около 20 лв. Трябва да съм луд да дам толкова пари. А и ще ми е трудно като се има в предвид наклона.
Отказах се напълно от стиропора и в момента умувам варианта с перлитова замазка (цимент и перлит) и над нея нормалната бетонна замазка, тъй като ми се струва се че само перлитовата няма да е много здрава :?
Кажете ми в какви пропорции да правя перлитовата замазка само като пълнеж?А ако сметнете че ще е достатъчно здрава и като финишно покритие - предполагам се добавя и пясък освен цимента?
Хайде помагайте колеги, че утре трябва да я почвам, защото лятото май си отива - дават го от неделя да застудее, а тази замазка трябва да съхне :| .
Една поправка - поизхвърлил съм се малко с цената на квадратен метър ако използвам фибран за под. Но наистина няма да е удобен като се имат в предвид гадните наклони
БАШ МАЙСТОР - специалист
нещо не се връзват нещата как в единия 5 а в другия 10,ти да нямаш гърбица в средата от 10 см,с наклон на ляво 5 а на дясно 10 ,че да изравняваш до 10 :idea: я снимай помещението да го видя ,че 3 квадрата тераса с такава "къщичка" :?: ме съмнява ,да не те лъже мастара нещо, има ли съществуващо стъпало ,ми беше питането преди :arrow:
totko - специалист
Терасата има наклон за отичане на водата и там където е най-ниско трябваше да се вдигне с близо не 10 см, а с 12 см, а в най-високата и част - с около 5. Има и стъпало.
Замазката я направихме, днес ще ходя да видя какво е положението. Използвахме цимент, перлит и пясък за да направим перлитобетон. Първото бъркало го направихме с повече перлит и по малко пясък, а второто - с повече пясък и цимент. Нядвам се да е станало достатъчно здраво за полагане на ламинат отгоре.
nnikbg - специалист
Днес купих фибран 1250х600х5 - 8.64 лв. бройката 1кв.м излиза 11.52лв от варна в топливо
  • 1
  • 2

Тема "Повдигане на под на тераса с голяма денивелация - как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: