• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
radius - майстор
Ставаше дума за конструкциите, макар и темата да е за идеен план.
Аз бих свил банята, а спалнята да се разшири до вратата на банята (хем ще вземе и от коридора)
kolcho - специалист
radius написа:
Аз бих свил банята
Личи си, че отбираш от тези работи - готов си да "свиеш" банята, но да не пипнеш стълбищната клетка, която е с размери като за малко учреждение!
Поздравления!
radius - майстор
Може жена му да е дебела, а и имат желание да живеят като Карлсон, така че стълбището ще е натоварено :lol: .
Очаквах коментари по конструкцията, аз моята къща съм я мислил месеци и съм доволен от разултата, колкото отбирам - толкова, не съм архитект.
Я кажи колко да е хол+дневна+кухня според теб, щом 47 кв.м. са много?
djendov - специалист
kolcho написа:
radius написа:
Аз бих свил банята
Личи си, че отбираш от тези работи - готов си да "свиеш" банята, но да не пипнеш стълбищната клетка, която е с размери като за малко учреждение!
Поздравления!
Много ти благодаря за съвета :) То и аз много мислех, а и от колеги тук получих полезни съвети. Само за справка, моя план го въртяхме с архитекта не месеци, ами година и нещо.
1.Спалнята на първия етаж е малка, защото е само, ако останат гости да спят. Нашите спални са по 18 квадрата и са на втория етаж.
2.Банята на първия етаж е само тоалетна(и евентуално за гостите да си вземат душ, ако останат да спят)
3.Хола е голям, защото там ще сме през повечето време, а не в спалнята за гости.
4-Стълбищната клетка е голяма, защото имам 2-ри етаж, имам и плосък покрив, на който ще има басейн, шазлонги,лятна кухня, маса, столове и т.н. Покрива смятам да е най-използван. Не искам винаги като качвам или свалям нещо(багажи, маси, гардероби, легла, саксии и т.н.), да се блъскам по стените. От общо 300+ квадрата с терасите, не ме бъркат 2 квадрата повече или по-малко за стълбище. Който го бъркат, да си прави външна стълба - вита.
А сега ще се върнем ли на темата, или имаш още някое предложение? Примерно да разделя хола и кухнята, че да не ми се омирисва камината? И няма ли да ми направиш забележка, че на толкова голям хол не съм предвидил и поне едни 50 квадрата маза? срамота...
djendov - специалист
radius написа:
Джендов, що така направи, Пух ще трябва да почва да яде учебника. :wink:
Сега ако пусна и моята къща, в която нещата са подобни ще има цунгцванг :lol: .
Явно по Варна е модерно да се строи без шайби, може би е заради морския климат. Само да поясня, че моите шеги са леко през сълзи, защото не съм убеден, че това е правилно решение. Със сигурност не съм искал да спестя 2-3 кубика бетон, но така са ми я проектирали.
Със сигурност не сме сместявали от нищо. Получих оферта от 10 майстора и повечето към офертата изкоментираха "ама що толкоз много бетон и желязо, сменяй си конструктора". След всеки един такъв коментар им пожелавах приятен ден. Не случайно още в началото казах, че архитекта си рисува лексикона, ама в крайна сметка конструктора смята "ша падне ли...няма ли да падне". И да добавя, плочите ми са по 20см. Някой умник няма ли да се изсмее, че са прекалено много...8-10см са достатъчни? Даже да си го бях направил градоред, нали?
Някой беше предложил админите направо да трият грешни и подвеждащи постове, написани от лаици. Подкрепям с 2 ръце.
radius - майстор
djendov написа:
ама в крайна сметка конструктора смята "ша падне ли...няма ли да падне".
Искрено се надявам да е така.
kolcho - специалист
djendov написа:
[
А сега ще се върнем ли на темата, или имаш още някое предложение? Примерно да разделя хола и кухнята, че да не ми се омирисва камината? И няма ли да ми направиш забележка, че на толкова голям хол не съм предвидил и поне едни 50 квадрата маза? срамота...
Човече, златен си, заедно с архитекта!
Да живееш в къща, а басейнът, барабар с останалите неща покрай него, да е на покрива? Кой би се сетил колко хубаво ще да е всеки ден да катериш стълбите / нарамил с всички такъми!/ за да усетиш, че и ти си човек, в огромния си покривен басейн...

Що се отнася до хола, имам , все пак, една малка критика - това, че сте праснали комплект стъпала точно насред тази хубавиня, това, че от нея се излиза през две микровратлета навън / едното от които успешно затапва разполагането на кът за сядане в десния край!/, разбира се, е чудесно решение / няма нужда от маза, холът е в мазата, поне донякъде/, но все пак на мен малко ми липсват поне още две нива в това помещение , обзаведени със съответните стъпалца, които отлично тренират двигателния усет на спъващите се в тях! Груба грешка, според мен!
Ама всичко останало е толкова добро, че на негов фон този гаф изглежда направо незначителен :wink:
:lol:
djendov - специалист
kolcho написа:
Що се отнася до хола, имам , все пак, една малка критика - това, че сте праснали комплект стъпала точно насред тази хубавиня, това, че от нея се излиза през две микровратлета навън / едното от които успешно затапва разполагането на кът за сядане в десния край!/
Прав си. Стълбите към хола са преместени, не са там. А разположението на хола не е такова и не пречи на вратите към верандата. Нито вратите пречат на хола. Нали не мислиш, че ще слагам стола точно там, където е начертан от архитекта?

Другите глупости в мнението ти, не смятам да коментирам.
BLUEPUPIL - майстор
Hursa написа:
за да се счита шайба, до колкото съм срещал, трябва да е поне 150 см.
Сега ще набомбардираме горните твърдения на Hursa (носители на ракетите и бомбите ще са съмнителните изтребители Грипен). Отваряме наредбата за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони и там какво да видим! За сеизмичен коефициент под 0.15 съотношението между двата размера на напречното сечение на колоната е мах. 4. Демек при ширина на колоната 25см. мах. дължина е 100см. За сеизмичен коефициент над 0.15 (който най-вече ни касае) това съотношение е мах. 2.5. Или при ширина от 25см другият размер на колоната е ограничен и може да бъде мах. 62.5см, а реално ще се получи мах. 60см. Вторият аргумент, който е с още по-голяма тежест е ,че разликата между колона и шайба се дефинира от начина на армиране, които е различен за двата типа елементи. И накрая излиза, че представената от мен шайба с размери на напречното сечение 25х100см. няма как да бъде наречена друго, освен шайба, още повече че е армирана като шайба.
Pooh написа:
не ми се водят безсмислени спорове. Явно е вярно, че българското строително образование, дава много повече от англо-саксонското ... разбирай го, както искаш.Ако все пак, намериш дори и един проект, в който инженерът е пренебрегнал противоземетръсните шайби (хиксове или други усилвания) за сметка на колоните - ще си изям учебника по Стоманобетон на мига.
Ако учебника е на Левчо Маноилов, препатили твърдят, че вкуса му е меко казано неприятен.
kolcho написа:
Сега подновявам предложението си към модераторите да трият мненията на пълни лаици, които си позволяват да умуват категорично върху критично важни неща за строителството: качество на конструкции, възможности за промени в планировката, електрически системи и пр.
Тези предложения може да ги даваш на сбирките на КИИП пред преобладаващата пенсионерска аудитория. Иначе си стискай пълните проектански права, ако изобщо ги имаш и чакай някой да ти възложи да му проектираш къщата в съзвучие с твоите схоластични постулати.
djendov написа:
Понеже се изписаха едни неща за шайбите и колоните, някой ще обясни ли на практика. Ето чертеж на първия ми етаж. Над него има още един и покривна плоча. Имам само колони 25х50. Къде са моите шайби? Нямам носещи стени, няма стоманобетонни стени.
radius написа:
Джендов, що така направи, Пух ще трябва да почва да яде учебника. :wink:
Сега ако пусна и моята къща, в която нещата са подобни ще има цунгцванг :lol: .Явно по Варна е модерно да се строи без шайби, може би е заради морския климат. Само да поясня, че моите шеги са леко през сълзи, защото не съм убеден, че това е правилно решение. Със сигурност не съм искал да спестя 2-3 кубика бетон, но така са ми я проектирали.
И двамата няма нужда да се кахърите- едноетажни и двуетажни къщи (тук ще уточним, че по-лесно ще стане, ако двуетажната няма трета плоча, но не е болка за умиране, и тук нещата ще се получат при това, ако се поувеличат размерите на колоните и дълбочините на гредите, може да се постигне много добро сеизмично поведение) e напълно възможно спазвайки нормите да се проектират без наличието на ст. бет. шайби. Раздора се породи от моето твърдение, че този тип сгради при земетръс ще се представят по-добре, ако сеизмичните сили се поемат от система от сравнително по-големи колони (с по-голямо напречно сечение), комбинирани със ст. бет. греди, отколкото поставянето на едно кораво ядро-шаиби в единия ъгъл на сгратата, често около стълбищната клетка- което си беше нерядко явление в близкото минало пък и в настоящето (разбирай евтина и попретупана конструкторска работа), в резултат на което, част от колоните могат да бъдат подложени на товар които не са готови да понесат. После (напред в бъдещето) може да стане ясно ,че BLUE-то хортувал мъдро, ама кел файда, като сайбията ще трябва да извади едни пари и да пооправи провинилите се колони. И ако се обърне към проектанта за материална компенсация, (който по неведомите пътища на битието се оказва чe e kolcho) ще му бъде отвърнато с класическите Исусови думи: Махни се от мене, Не те познавам!
BLUEPUPIL - майстор
Прикачен файл:
1.jpg
1.jpg (98.81 KиБ) Видяна 1356 пъти
Прикачен файл:
2.jpg
Прикачен файл:
3.jpg
Прикачен файл:
4.jpg
Прикачен файл:
5.jpg