• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 20
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zz_stefanov - майстор
BlackBox написа:
...
Аз още в мнение 2 казах защо се получава 10V променлив, а 15V постоянен...
И защо след това не млъкна.
fox_vt - майстор
Цитат:
Разпределителните електрически мрежи с напрежение до 1000 V (мрежи НН) на територията
на населените места се изграждат за трифазен променлив ток с напрежение 380/220 V (400/230 V)

Значи много се отплеснахте , искате да кажете че това по горе е грешно....или че тока не е зависим от напрежението. Интересно ако някой измери силата на тока, прословутите 10 А при да речем 230 волта,и след това спре напрежението към жиците където измерва тока, колко сила ще измери тогава :)

Айде таман съм си налял ракийката и нагласил салатката :partyman:
hidrazin - майстор
fox_vt написа:
Интересно ако някой измери силата на тока, прословутите 10 А при да речем 230 волта,и след това спре напрежението към жиците където измерва тока, колко сила ще измери тогава ...
Ще измери точно толкова, колкото ще измери като му резна жиците към консуматора...
Невероятно но факт - токът няма напрежение.
Да ти е сладка ракийката и това по-горе вземи да го запомниш.... :-D
:partyman:
fox_vt - майстор
Съгласен съм спор няма на ракия най хубаво се обсъжда кое е първото яйцето или кокошката.
Иначе българския език е богат и за един секс има хиляди думи
Секс = ебане, полов акт, таковане, познаване, сикиш, шибане, бродиране, шиене, ругане, чукане, правене, минаване, тупкане, фраскане, сливане, съвкупляване, джасане, любов, праскане, люляне, бичене, копулиране, набиване, опрашване, оправяне, туй-онуй, фъкане, мушене, сяцане, търгане, ръчкане, онаковане, блъскане, почиване, бъркане по дупките, ожигарване, онайдане, завождане, вадене на костилката, махане на бандерола, пробиване на билетчето, клецане, коландрисване, набузване, удряне на калъчката ...

И още много други. Така че за някаква запетайка или сричка няма смисъл от спорове, както има английски официален и разговорен, все тая. На всички е ясно за какво иде реч. Инак наздраве минавам на биричка :partyman:
velas - специалист
fox_vt написа:
кое е първото яйцето или кокошката.
Петела! Петела! :lol:

А към черната дупка (BlackBox), понеже не получих отговор на въпроса си за възрастта и образованието, работата...може би го е срам да каже...

Да са живи и здрави психолозите Джъстин Крюгер и Дейвид Дънинг, че са го обяснили този феномен...

Ха познайте къде се намира ВВ? :)

Изображение
BlackBox - специалист
hidrazin написа:
Невероятно но факт - токът няма напрежение.
Но за да има ток, напрежението е задължително. И даден ток се мери при дадено напрежение. За същата верига при различно напрежение токът ще е различен.
velas написа:
А към черната дупка (BlackBox), понеже не получих отговор на въпроса си за възрастта и образованието, работата...може би го е срам да каже...
Кажи си ти ЕГН, местоположение, работно място и трите имена, като искаш същото от някой друг! Да не е тук искрено и лично?
jordanvass - майстор
BlackBox написа:
И даден ток се мери при дадено напрежение.
Това пък как ти хрумна? На амперметъра му е абсолютно безразлично какво напрежение прокарва дадения ток. Той си мери тока. И ако не те интересуват мощност и разни други електрически величини, а само токът, то напрежението няма никакво значение колко е. Когато през един проводник протича ток, той се загрява именно от него, а не от напрежението. Нещо са ти каша в главата тия понятия. И не знам защо смяташ, че когато величините са под 1, тоест по-малко от 1 ом, по-малко от 1 волт, то Законът на Ом има някаква друга формулировка. Той си действа абсолютно по същите формули, независимо, че на теб ти е трудно да си представиш, че части от волта могат да прокарат ток от порядъка на стотици, дори хиляди ампери. Понятие "късо съединение" има само в практиката - когато токът протича по някаква съкратена част от веригата и придобива големи стойности. В теорията късо съединение няма. Всяка верига си има някакво собствено съпротивление, всеки източник на напрежение си има някакво вътрешно съпротивление и колкото и да е "накъсо" веригата, на теория тя си е напълно допустима и се подчинява на Закона на Ом. Това, че понякога напрежението клони към нула (но не е!), а амперите стават хиляди, не противоречи на никой закон.
BlackBox - специалист
jordanvass написа:
Това пък как ти хрумна? На амперметъра му е абсолютно безразлично какво напрежение прокарва дадения ток. Той си мери тока.
"Даден ток в една верига се мери при дадено напрежение" да се разбира като "Токът в една верига зависи пряко от напрежението" За една и съща верига друго напрежение означава друг ток.
Формулировката на закона на Джаул-Ленц за топлинният ефект е I^2.R.t.
Само че... U=I.R Перифразираме - U.I.t
За да има нагряване, трябва проводникът да има съпротивление и да се реализира пад на напрежение.
Разбирате ме грешно. Може да измерим 1А при вериги, където захранващото напрежение е 10V, както и при 100V. Обаче двете вериги ще са различни.
При по-малко от 1 законът на Ом не съм казал, че не важи. А че чисто практически твърде ниско напрежение рядко се използва, поради ниска ефективност.
За съпротивление на захранващ източник и проводници си има обобщен закон на Ом.
За "късо съединение" - Junak написа, че видиш ли нямало напрежение, ама имало ток. Аз нищо подобно не съм писал!
sstefanov - майстор
Продължавай все така: повече писане - повече смях! :partyman:
Junak - майстор
След тази умопомрачителна мъдрост
BlackBox написа:
Късо съединение е авариен режим на работа, при който токът преминава по път с ниско съпротивление и големината му се ограничава само от съпротивлението на проводниците, по които преминава този ток.
Мнението ми беше ясно - може да има много неща, но на практика поради големите загуби се използват по-високи напрежения. На практика никой не изчислява електронно устройство с импеданс 0.01 ома, както в примера с проводника, който даде.
На практика много трудно е да получиш нещо работещо или полезно с много ниско напрежение, защото 0.1V не е достатъчен един светодиод да светне, камо ли 10А ток да премине през него! :-D
Силата на тока се ограничава от съпротивлението на веригата.
Ти колко електронно-изчислителни устройства видя, които да работят с напрежение 0.1V?
повече не пиша - изядох си дипломата. И сега децата ми ще гладуват. И котката...
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 20

Тема "нормално ли е да се удвоява напрежението след схема грец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: