• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 20
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
iliya_i - майстор
Изображение
Може ли Знайко да обясни, при този мАтор, има ли ток в екраниращата намотка? А напрежение?
И защо масово се произвеждат мАтори, работещи в "авариен режим"?
Andri01 - майстор
mironcho написа:
Ми ако амперметъра не е цифров ко праим :? :? А?
Гледаме мърдането на стрелкичката,вследствие пада на напрежение върху шунта. :)
Lisko - майстор
jordanvass написа:
BlackBox написа:
jordanvass написа:
Това пък как ти хрумна? На амперметъра му е абсолютно безразлично какво напрежение прокарва дадения ток. Той си мери тока.
"Даден ток в една верига се мери при дадено напрежение" да се разбира като "Токът в една верига зависи пряко от напрежението" За една и съща верига друго напрежение означава друг ток
На баба ти фърчилото! Това, че токът зависи от нещо, какво общо има с измерването му? Мерим тока в дадена верига в даден момент такъв, какъвто е в момента. Няма никакво значение какво би могло да го промени в някой следващ момент. Никой амперметър не се интересува от тези зависимости. Тук не говорим за снемане на волт-амперна характеристика на някакъв елемент, консуматор, а за конкретно измерване на конкретен ток в конкретен момент. Ай вземи се кротни малко и спри да ръсиш глупости.
Преди две години ли беше се трудих да пиша да обясня на някого аналогичен случай. Той твърдеше - "Специфичното съпротивление на материала ЗАВИСИ от дължината на проводника". Аз му казах, че зависи на баба му хурката, но той си беше твърд и непоклатим - да съм видел формулата: ро=R.S/L. Има ли "ел" в знаменателя - има. Значи зависииии! :headbash: Вари го печи го, човека разбира от формули :)
С твоя човек какво имаме - понеже зависи, та се мери при дадено ... Ми то една торба цимент като теглиш се тегли при дадено количество цимент. И да, теглото на торбата е в пряка зависимост от количеството цимент вътре, нещо повече - целия смисъл на тегленето се базира на това ама самия процес на теглене на торбата по никакъв начин не се влияе от това колко цимент има вътре.
mironcho - специалист
Andri01 написа:
mironcho написа:
Ми ако амперметъра не е цифров ко праим :? :? А?
Гледаме мърдането на стрелкичката,вследствие пада на напрежение върху шунта. :)
Вярно, гледаме, обаче за да е гадно махаме щунта тогава :? :-D

Има едни кютюци в кутия педя на педя, със скала 50А (и повече) и без шунт (не не съм го видял, БЕЗ шунт!).
Айде многознайкото с многото терминология да се изкаже, къде се е дянало напрежението, пък ампермера отчита :? :? :?
и да - там няма светодиоди и микросхеми и ...работи :rock:
Lisko - майстор
Никъде не се е дянало. Пак си е там където е било отначало. Също както и цимента никъде не се е дянал като почваш да го теглиш. Но тегленето като процес не включва по никакъв начин измерване колко количество цимент има в торбата. Тегленето (в зависимост от принципа на конкретния кантар) се свежда единствено до измерване на сила.
sstefanov - майстор
Ето още една задачка:
Пръстен от свърхпроводник левитира над магнит заради токовете, които се индуцират в него.
Колко е напрежението между 2 диаметрално противоположни точки от проводника?

Например:
https://www.youtube.com/watch?v=VyOtIsnG71U
FM STEREO - специалист
Прав е hidrazin да ви критикува! СТИГА СПАМИХТЕ ФОРУМЪТ,БЕГАЙТЕ ДА ЧЕТЕТЕ КНИЖКИ! :partyman:
BlackBox - специалист
Lisko написа:
Той твърдеше - "Специфичното съпротивление на материала ЗАВИСИ от дължината на проводника".
...И да, теглото на торбата е в пряка зависимост от количеството цимент вътре, нещо повече - целия смисъл на тегленето се базира на това ама самия процес на теглене на торбата по никакъв начин не се влияе от това колко цимент има вътре.
Формулата за специфичното съпротивление е друго нещо. То е съпротивление на единица площ върху единица дължина. То се изчислява за единица площ върху единица дължина. Сборното съпротивление на образеца за дължина X е съпротивлението за единица площ върху единица дължина по дължината Х.
Не се мери при дадено в смисъла, че при всяко едно напрежение имало уникален и единствен ток. Токът зависи от напрежението, но токът се мери отделно от напрежението. Но да посочиш освен тока и захранващото напрежение открива възможности за смятане на много повече неща.
iliya_i написа:
И защо масово се произвеждат мАтори, работещи в "авариен режим"?
Това е променлив ток, не постоянен. За постоянен ток намотката е чист проводник. За променлив ток намотката се явява реактивен товар.
jordanvass написа:
BlackBox, глей ся...като се замисля - прав си. Като мерим ток, трябва да гледаме всичко - напрежението, температурата на въздуха, атмосферното налягане и даже скоростта на вятъра. Щото всичко в тая вселена е свързано, така да знаеш.
Не е верно това. Мерим си тока и си имаме стойност за тока. Ако обаче искаме мощност - трябва ти и напрежение.
За т'ва и беше в началото какво казах. Изходното напрежение е ясно на схемата, защото авторът го е написал. Значи е ток Х при напрежение 15V, защото изходното напрежение го е написал.
sstefanov - майстор
А накъсо свързан ротор? И той ли е в авариен режим?
lov - майстор
Стефанов, ай стига се гаври с тези елементарни въпроси :lol: :-D Ще вземат да измислят нови закони на физиката и в частност на електротехниката. :?
До да е .... :проба: ......да им го набиеш ма то акъл и с фунията не става. :)
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 20

Тема "нормално ли е да се удвоява напрежението след схема грец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: