• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
2v6 - майстор
Става на въпрос за елементи AA или AAA при използване по двойки или четворки. Ако се зареждат директно във фотоапарата или в зарядно по двойки има голяма вероятност да "спрат" да работят.

"Ремонта" се състои в следното:
Свързват се 4-те (2-та) елемента успоредно и се натоварват с крушка 2.5 V, 0.2 A. Оставят се да се разредят до 0.1-0.2 V.

Това помага когато не разполагате със зарядно с функция разреждане за всеки елемент по отделно.
ELEMENTAL - специалист
2v6 написа:
Свързват се 4-те (2-та) елемента успоредно и се натоварват с крушка 2.5 V, 0.2 A. Оставят се да се разредят до 0.1-0.2 V
....и след това отиват в коша за смет :wink:
Petyr - специалист
ELEMENTAL написа:
2v6 написа:
Свързват се 4-те (2-та) елемента успоредно и се натоварват с крушка 2.5 V, 0.2 A. Оставят се да се разредят до 0.1-0.2 V
Защо? Доколкото знам при NiMH има мемори ефект, като при пълно разреждане и последвало по-продължително зареждане, има шанс мемори ефекта да се неотрализира, като понякога това довежда до чувствително увеличаване на капацитета.

Аз лично понякога си ги разреждам по двойки (последователно) с едно слабичко моторче, вътрти се около 15 мин. след като апарата изобщо не иска да включи...

ПП. При Li+ и оловните акумулатори е най-добре да стоят заредени, като се дозареждат преди напрежението да е паднало. А при NiMH е добре да се зареждат, когато са се разредили напълно...
ELEMENTAL - специалист
Един NiMH акум. елемент се смята за напълно разреден при напрежение м/у изводите му 1V (а 2v6 говори за 0,1-0,2V) :klugscheisser: .
Petyr - специалист
ELEMENTAL написа:
Един NiMH акум. елемент се смята за напълно разреден при напрежение м/у изводите му 1V (а 2v6 говори за 0,1-0,2V) :klugscheisser: .
Мерси, полезна информация!
2v6 - майстор
ELEMENTAL написа:
2v6 написа:
Факт е, че преди процедурата фотоапарата не можеше да направи една снимка!
Също така е факт, че след зареждането съм направил повече от 100 снимки в продължение на месец, като половината бяха със светкавица!

Мислех, че са за кофата, но явно ще карат още доста! :-D
2v6 - майстор
ELEMENTAL написа:
Втория комплект ще го пробвам на разреждане до 1V.
Първия просто го оставих и на другия ден се беше разредил там някъде...
ELEMENTAL - специалист
Това, че ти работят за момента батериите не значи, че метода ти е правилен.Така освен да им намаляш живота друго не правиш.Казвам го от опит, защото бях оставил едни батерии да се разредят до 0,8 волта и след това капацитета им се намали почти наполовина :shock: .
2v6 - майстор
ELEMENTAL написа:
Това, че ти работят за момента батериите не значи, че метода ти е правилен.Така освен да им намаляш живота друго не правиш.Казвам го от опит, защото бях оставил едни батерии да се разредят до 0,8 волта и след това капацитета им се намали почти наполовина :shock: .
Няма какво да съм намалил наполовина - те си бяха умрели:)

Последно написах, че ще ги разреждам до 1V - така правилно ли е?

В случая не е важно само да се разредят, а да се разредят еднакво. Това е възможно само при успоредно свързване.
ELEMENTAL - специалист
2v6 написа:
Последно написах, че ще ги разреждам до 1V - така правилно ли е?
правилно е
2v6 написа:
В случая не е важно само да се разредят, а да се разредят еднакво. Това е възможно само при успоредно свързване.
Както знаеш съвсем еднакви по реални параметри акум. елементи няма.Така в момента в който ги свържеш успоредно единия елемент ще има малко по-високо напрежение от другия в резултат на което ще протече изравнителен ток, който поради малкото вътрешно съпротивление на елементите ще има значителна стойност (надявам се знаеш, че на NiMH и NiCd акум. елементи зареждането/разреждането с голям ток не им се отразява добре).
Между другото успоредното свързване не е единствения начин да си ги разреждаш до едно и също напрежение акумулаторните елементи...
  • 1
  • 2

Тема ""Ремонт" на акумулаторни елементи NiMH" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: