• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 17
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
:)
Прав си, голям бисер написах, знам че мъглата е голям проблем пък и моята ТП е вода-вода и се изказах неподготвен.
djendov - специалист
То като ще я караме да топли водата на 65 градуса...много пък ще и пука за влагата :-D
Unicata, не приемай шегата ми лично :)
Никой не може да ти даде точен отговор. За всяка термопомпа е различно. Има таблици за различните модели, при каква външна температура, какъв е КОПа. Колкото по-гореща искаш водата, толкова КОПа пада. От 35 градуса до 65 градуса разликата е огромна.
Има няколко теми във форума на хора, описвали размера на къщата си и колко плащат за ток. От там можеш да добиеш някаква представа, но за същия район. Разликата м/у средните температури м/у черноморието и парламента е повече от 10 градуса. Освен това, някой беше споменал, че термопомпата му работи отлично на -15 градуса, ама на +2 било ужас с тея цикли на размразяване.
Другото е, че при подово отопление, може да е 20 градуса в стаята и ще ти е по-добре от колкото с радиатори или климатици при 22-23 градуса. Ето още 3 градуса разлика, които ще спестят от месечната сметка.
М/у другото, много е тарикатско да ги навържеш последователно тея фотоволтаици и да си изкараш 220 волта, без инвертор. Въпроса е: Какво се случва, ако една от тея клетки и падне КПДто или направо даде фира. И кога ще разбереш...? Както се казва - питам и..отговор не искам :)
А и..термопомпата е на променлив ток, т.е. пак минаваме на скъпо добавки към фотоволтаиците. Оф..аз що се мъча да те отказвам...по-добре да те бях навил, че ако проработи идеята да си го направя и аз :D
Всичко(образно казано), което направиш, ще бъде в плюс. Въпроса е кога ще се възвърне инвестицията. Може да се окаже по-добре тея 5 хил.лв да ги вложиш в топлоизолиране от колкото в добив на зелена енергия.
Иначе с две ръце подкрепям идеята, някой да ти изготви проект. Не е скъпо, а може да си спестиш много главоболия.
Не, че аз ще следвам моя проект, ама и май те водя с около 500(пак образно казано) страници материал по темата :D
Това пак беше шега...
unicata - специалист
Все повече се навивам за подовото, иначе djendov аз изолация 15см смятам да слягам, тя не влиза в гореспоменатите 5000лв.
въпроса беше че искам да ги вложа така че да не се ядосвам после, че е могло за нещо по-добро да ги инвестирам.
Шоп прав си за вентилацията не съм я заложил, мислех за рекуператор, но той е малко встрани от цялата работа гледам и VRF системи, но за тях още не съм прочел достатъчно а и незнам какви са им цените.
Явно ако ще се инвестира в слънчев панел ще е един за подгряване на БГВ през топлите месеци.
Благодаря за инфото, малко се ориентирах, но приемам и обмислям всякакви съвети
djendov - специалист
unicata написа:
въпроса беше че искам да ги вложа така че да не се ядосвам после, че е могло за нещо по-добро да ги инвестирам.
Това се опитвам да ти кажа в предните си постове. А и топлоизолацията хич не опира само до стените. Имаш под, покрив, прозорци и т.н.
Не подценявай покрива, най-много от там губиш. Аз при мен май ще заложа на 2 панела настроени за максимален добив зимно време. Зимата поне да постоплят водата от 10-тте градуса в тръбопровода до 20-30 градуса. Пролет и есен 100% си осигуряваш необходимата топла вода. Лятото заради големия ъгъл пък няма да прегряват. Не се отказвай от идеята за фотоволтаици, но продължавай да четеш. Писано е много, а и не само в този форум. Направи си една екселска таблица с малко формулки. отваряй термокалкулатора на марисан и почвай да проиграваш с 15см топлоизолация, с 20см топлоизолация, с едни прозорци, с други, с 15 см на покрива, с 50 см на покрива....така ще намериш оптималния вариант. Аз от прочетеното за рекууператорите, не успях да се убедя в тази идея. Най-вероятно не съм чел достатъчно, ама според мен ако ще правиш такова нещо, слагай си климатици с функция вкарване на външен въздух и толкоз.
unicata - специалист
заложил съм 15см вата на тавана, само пода още незнам как ще го правя, а и от прочетеното досега останах с впечатление че е по-изгодно термопомпа въздух вода отколкото климатици на всяка стая. А що се касае до рекуператора, мисля че той доста ще спести от проветряване но има още да се чете
djendov - специалист
unicata написа:
заложил съм 15см вата на тавана, само пода още незнам как ще го правя, а и от прочетеното досега останах с впечатление че е по-изгодно термопомпа въздух вода отколкото климатици на всяка стая. А що се касае до рекуператора, мисля че той доста ще спести от проветряване но има още да се чете
Има да се чете, да ;)
Термопомпата няма как да е по-икономична от климатици, защото е едно и също. Разликата е в комфорта.
Имаше едно такова правило 3:5:8 т.е. пода 3х2см; стените 5х2см; тавана 8х2см. като 2-та см може да ги замениш с друго число.
Идеята е, че много повече топлината бяга през тавана, от колкото през пода.
Издислав - напреднал
Питайте за фотоволтаиците и ще ви отговоря.
Имам на покрива,направил съм доста мегавати за 7 години и претендирам,че знам за какво става въпрос.
шоп - майстор
@Издислав, как акумулираш енергията?

акумулаторите хич не ми се нравят. Това е единственото, което ме спира за да монтирам и аз.
Hursa - майстор
Издислав написа:
Питайте за фотоволтаиците и ще ви отговоря.
Какъв е „добива при облачен ден”
Издислав - напреднал
шоп написа:
@Издислав, как акумулираш енергията?

акумулаторите хич не ми се нравят. Това е единственото, което ме спира за да монтирам и аз.
С акумулатори за жалост.
Работим по един проект за воден акумулатор,но още сме на фаза какавида.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 17

Тема "Фотоволтаичен/селективен панел подпомагане на отопление-БГВ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: