Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Може да се каже че е равнинно,къщата се намира в райна на Ботевград. Река няма на близо тя е на около 200м и е по ниско от място така че не може да е от нея.Хидро изолация ще се направи така или иначе ще се копае. Мисля да намажа първо с тази течната (забравих и името) дето става черна и е като гума като изсъхне. Върху нея мембрана и над нея мисля да залепя 5см фибран. А за основите не знам колко са дълбоки но поне метър ще се копае..За бидона не мисля че ще го озплюе все пак ще е вкопан на 60-70см под земята, зависи колко ще е дълбок канала на дренажа. При всички положения ще е окрепен и ще има някакъв бетон около него да не съане беля. Залагам на толкова голям съд за да могада се погурен да не стане така да се напълни и да почне да връча обратно
preslav - майстор
Имам въпрос - каква ще е ролята на фибрана поставен върху яйчената кора? Не съм правил дренаж, но ми предстои някъде във времето и съм попрочел това-онова - идеята на яйчената кора е между нея и стената да се оформи вентилируемо пространство, а влажна повърхност с движение на въздуха е идеално средство за охлаждане т.е. стената ще стане студена. За мен логиката на подреждането е хидроизолация, топлоизолация, мембрана, както вече беше казано, обвит в геотекстил едър чакъл, разбира се дренажни тръби със съответните наклони и ревизионни шахти. Щом на 200 м. има река и тя е по-ниско от терена не виждам смисъла от бидони и помпи, но там вече е въпрос на преценка. При наличието на автоматика и 200 л. бидон ще свърши работа, а помпата ще се подбере според скоростта, с която се пълни бидона.
За фибрана мисля да го сложа като топлоизилация на оснивите,или да не слагам. Гледах ги тези бидони с автоматика ама цената нещо не ми хареса.ще излезне само тпй на цената на целия дренаж. А така един бидон европале и най-евтината помпа ще са към 200 лв.Дренажна тръба, ,копане,изолация ще са малко над 1000 .така че тази цена ме остроива. Въпроса е какво да правя с водата,като няма и канал
preslav - майстор
Не съм казал да няма изолация, питам обаче за реда на поставяне на хидро, топло и мембрана.
Водата в реката - дренажна е, не е фекална.
Ето и някакво примерно видео - https://www.vbox7.com/play:4e42bce1d8&start=5 - разбира се с доста забележки, но явно е бюджетно изпълнение.
BLUEPUPIL - майстор
Прикачен файл:
100.jpg
100.jpg (7.7 KиБ) Видяна 2356 пъти
Прикачен файл:
200.jpg
200.jpg (8.74 KиБ) Видяна 2356 пъти
Прикачен файл:
300.jpg
300.jpg (10.05 KиБ) Видяна 2356 пъти
Прикачен файл:
400.jpg
400.jpg (9.68 KиБ) Видяна 2356 пъти
Прикачен файл:
500.jpg
500.jpg (14.11 KиБ) Видяна 2356 пъти
BLUEPUPIL - майстор
Геотекстила да е нетъкан(non woven). И при глинести почви между геотекстила и почвата да се сложи мин. 10см. слой пясък.
preslav - майстор
BLUEPUPIL написа:
Геотекстила да е нетъкан(non woven). И при глинести почви между геотекстила и почвата да се сложи мин. 10см. слой пясък.
Аз все си мислех, че всичкото що е геотекстил е нетъкано, но явно и с това трябва да се внимава. При мен нещата са относително по-прости защото почти всичко е пясък, теренът е с голям наклон, а и високи подпочвени води няма. Кофти момент е само от едната страна на къщата където има площадка, от която тръгва стълбището за втория етаж - ама да се стигне до там, ще му мисля, а и никой не е казал, че всичко трябва да стане наведнъж.
Руди - майстор
От прочетеното дотук, изобщо не е оптимистична прогнозата.
Ако в кладенеца има вода на 1.50 от терена, то влагата
достига капилярно поне още метър нагоре. Това ще рече, че
основите на къщата неизбежно са във силно влажна почва.
Дренажът около къщата едва ли ще понижи нивото на подпочвените
води, респективно на влагата под основите и под къщата.

Общо водопонижаване означава да пуснем в кладенеца помпа и
да я оставим да работи постоянно?! Това се практикува само за
временни и аварийни случаи.

Според мен трябва да се отива към хидроизолации по стените и
по пода - където може отвън, където не може само отвътре.
Мушами, мазани хидроизолации на циментова и битумна основа
"течна гума", импрегниране на стените, ленти по ъглите и прочее...
preslav - майстор
Той синия е показал как се прави отвътре, но това може да се отложи докато се види ефекта от външната изолация.
Хидроизолация ще направя и по-нагоре съм нанаписал как смятам да се прави. Първо тази течната и отгоре мембрана върху нея смятам да залепя фибран за топлоизолация. От там на дренажа. Чакъл,геотекстил и всички неща който са описани. Влага има на всякаде в къщата на около 30 см от пода, а мъщата е вдигната на около 40 см, две стъпала. Явно е че има високи подпочвени води.Другото е да източа кладенеца колкото може,като ходя пускам помпата и да тегли ,и да следя дали ще има някакъв ефект от това

Тема "Дренаж къде да отведа водата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: