• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
burkov - специалист
theagent написа:
Руди написа:
... А за изолацията - не се скъпи.
Изолацията пази и през лятото.
За пазене - пази, ама нещата са относителни. Наскоро комшия ми се оплака, че след като е сложил изолация, положението през лятото е станало по-зле, защото вътре е станало прекалено хладно и едва ли не трябва да отоплява. Че къщата е на 1350 м надморска височина ... :)
Тя изолацията на твоя прител с климатици ли върви :lol: :lol: :lol:
Руди - майстор
theagent написа:
За пазене - пази, ама нещата са относителни. Наскоро комшия ми се оплака, че след като е сложил изолация, положението през лятото е станало по-зле, защото вътре е станало прекалено хладно и едва ли не трябва да отоплява. Че къщата е на 1350 м надморска височина ... :)
Прав си! Наистина в планините има такъв ефект. Когато през лятото външния въздух
успява да се затопли сравнително бързо в слънчев ден, добре изолираната
къща остава сравнително хладна. Но след като вън падне вечерния хлад,
вътре си е съвсем комфортно.
В планините основната идея все пак е да съхраним топлото в студените дни
и нощи. Нещо каза ли комшията за зимата след изолацията?
Jacomo - специалист
ИванИ написа:
Мисля, че да. Те са доста дебели.
Прикачен файл:
IMG_0454.JPG
Топлопроводимост (λ10 dryW/mK) 0.34
Не покриват изискванията. Моят съвет е да сложиш изолация. Днес е лятна къща утре може да стане целогодишна. Лятото да спя на хлад за мен си е плюс. Сложи си една каминка, преходните сезони да ѝ се радваш. За изолация ти препоръчвам близо до земята - XPS, за да те изолира от водата. Нагоре може и EPS, но при тоя 1 етаж май няма смисъл от комбинация. Отгоре хидроизолация, после лепиш на цокъла примерно камъни и ще стане чудно.
шоп - майстор
Руди написа:
Много хубаво изпълнение се вижда на снимките.
Права зидария (хубавите тухли си личат), добре
уплътнен бетон, гладък кофраж, браво!
И верандата, дето си мечтая за нея...
Със здраве да си я ползвате!

За цвета питай жената! :) Да не стават грешки.

А за изолацията - не се скъпи.
Изолацията пази и през лятото.
Много точно мнение! Същият коментар би написал и аз. Къща мечта... едноетажна, стабилни колони, гладък кофраж, вибриран бетон, отлична зидария с добри тухли. Фирмата или строителната бригада са за препоръчване.

Ако аз бях на твое място бих сложил поне 10-15 см сторопор или 10-15 см каменна вата + най-високо ниво финишна силиконова или силикатна мазилка. Дотук гледам пари не са пестени и всичко е като по учебник. Ако финансите не са проблем инвестираш в топлоизолация. Защото не се знае след 5-10 или 20 години къшата няма да се обитава 365 дни в годината.

Цвета...опредля се от нежната половинка.
theagent - специалист
Руди написа:

Прав си! Наистина в планините има такъв ефект. Когато през лятото външния въздух
успява да се затопли сравнително бързо в слънчев ден, добре изолираната
къща остава сравнително хладна. Но след като вън падне вечерния хлад,
вътре си е съвсем комфортно.
В планините основната идея все пак е да съхраним топлото в студените дни
и нощи. Нещо каза ли комшията за зимата след изолацията?
Не съм убеден, че изолацията му е направена по най-добрия начин от гледна точка на използвани материали и качество на изпълнение. Къщата е правена през 90-те с тухли четворки и е целогодишно обитавана. Изолация направиха миналата година. За зимата (тази зима беше много студена) казаха хората, че се е качила малко температурата, но се оплакаха, че пролет-лято им е прекалено хладно вътре и едва ли не трябва да топлят. Предполагам, че поне отчасти причината е в това, че комбинацията от по-високото лятно слънце + тесни прозорци (характерни за традиционната архитектура в района) + изолация е направила невъзможно затоплянето на помещенията през деня. Човекът говореше за 16-17* вътре, което ми звучи далеч от комфортно.
Tsilkov - майстор
Абе хора не говорете глупости. Температурата е била такава заради инертността на масивната конструкция, някаква друга архитектурна особенност или защото в планината е по-студено. В нашия климат няма такъв момент дето заради изолацията да ти е по-студена сградата - еле пък на планина.
Руди - майстор
Tsilkov написа:
Абе хора не говорете глупости. Температурата е била такава заради инертността на масивната конструкция, някаква друга архитектурна особенност или защото в планината е по-студено. В нашия климат няма такъв момент дето заради изолацията да ти е по-студена сградата - еле пък на планина.
Всъщност, изолацията допринася за инертността на сградата. Тя изстива по-бавно, когато навън е студено
и загрява по-бавно, ако навън бързо се стопли. И това е идеята. Къде са глупостите?
Tsilkov - майстор
Инертността е няколко дни до седмица. Глупостите са да мислиш, че заради това може в сградата да е студено и че ако не е изолирана ще се сгрее от два часа следобеден пек. Съвсем нормално в един планински климат където Май/Юни още си е студено, в 2 часа на обяд като те пекне слънцето отвън да го чувстваш по топло отвътре :wink:
theagent - специалист
Tsilkov написа:
Що да няма?!? В момента жилището ми е без изолация. Заради южното изложение при слънчево време през зимата на моменти просто спираме отоплението, защото става прекалено топло, дори и при минусови температури навън. Т.е. сгрява се и още как.
Лятото пък стените се напичат яко през деня и вечер, когато навън се разхлади, вътре си е жега. Ако взема да опаковам стените с изолация отвън, стените пак ще се нагряват толкова или май не? Ако отговорът е "не", дали вътре температурата няма да стане по-ниска, защото стените вече няма да го играят акумулираща печка?

А в планината че е по-хладно - по-хладно е. И на човека прозорците му са тесни и през тях слънце влиза по-малко, а стените са вече опаковани и термоизолацията не позволява на слънцето да ги нагрее. Поради което вътре е станало змиярник и на човека не му е приятно прохладно в жегата, ами си му е направо некомфортно хладно.
Последна промяна от theagent на пет юли 21, 2017 12:10 pm, променено общо 1 път.
ИванИ - напреднал
Нашата къща е на леко проветрив склон на 1км права линия от морето. Изложението е север-изток.
  • 1
  • 2

Тема "Идеи за фасадата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: