• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 518
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Как стоят нещата с димоотвеждането? Видях в спецификацията, че излиза с ф80. В къщата има стандартен комин за печка от тухли. Предполагам мога да го използвам? До комина мога ли да сложа гъвкава тръба или е нужно друга?
jabata - специалист
Естествено че ще можеш да отведеш газовете в комина на къщата. Дали ще е комин, кюнец, или там нещо си. Трябва да е специално за печки. Не си прави и илюзиите да вземеш от това гофре, продаващо се под път и над път, защото в повечето случаи то е за въздуховод, а не за комини, и то не издържа на тази температура.
Т.е гофрето трябва да си е спциално за печки, и да издържа на няколкостотин градуса. Иначе веднъж камината ще вдигне градусите на 150-200 и ще стане голяма беля....
Аз лично бих сли сложил иноксови кюнци. По-красиви са за мене...
geniya - специалист
Слага се иноксово гофре Ф80мм.Цена 13лв./м, естествено добре е да се смени и съществуващата розетка с иноксова розетка мисля, че цената и беше около 20лв.
Благодаря за отговорите. Аз в момента се опитвам да сметна колко пари ще излезе цялата система, така че смятам разни неща, гледах иноксовите тела, но сега като погледнах отново, гледал двустенните, които са в пъти по-скъпи, предполагам едностенни ще свършат работа. Някой има ли информация колко вода събира котела + разширителният съд (за него няма никаква информация в спецификацията, само че е в комплекта), защото мисля да напълня инсталацията с някакъв гликол.
nelim - специалист
И аз сега ще правя такъв външнен комин с иноксови тръби за пелетна камина, като много се двоумя за тия двойните.. че да не става много конденз.. но вероятно ще са без изолация
naskov - майстор
Дължина около 1м на открито не прави конденз по лични наблюдения
martolk - специалист
И аз ползвам иноксово гофре, макар че специалисти в областта ми казаха, че има опасност да събере сажди (заради оребрението) и да се запали. За момента гредам, че газовете не подминават 90 градуса. Ако се запази тенденцията не би следвало да има грижи, но ако имах информацията предеарително, щях да сложа гладък димоотвод.
filmatoplo - майстор
Пали се и гладкия ,но това при определени условия - отворих веднъж врата да видя нещо и като си взе повече въздух запали саждите в димоотвода .Това е условието освен да е почистен . :-D
dobrev - специалист
От толкова приказки не разбрах мога ли да си купя такава камина с гаранция, която да си инсталирам и пусна сам?
martolk - специалист
dobrev написа:
От толкова приказки не разбрах мога ли да си купя такава камина с гаранция, която да си инсталирам и пусна сам?
В общи линии, не, освен ако не направиш някаква предварителна уговорка. И да направиш такава, вероятно ще си сложат таксата в цената на камината. Но нека се съсредоточим върху есенцията на темата...

Имам вече някакви наблюдения... Прави ми впечатление, че е настроена за 8,2 кг. на час (капацитет на шнека). След тест с пелети 70 към 30 широколистна и иглолистна, малко рехави (не са пресовани добре), за две минути пусна 180 гр.. Това прави около 5,4 кг. на час - далеч по-малко от зададеното. Ако реша да ползвам тези пелети явно ще се наложи кардинална промяна в настройките, ако искам да я подкарам на 15-16 киловата. Взел съм още 4-5 различни чувалчета пелети за тестове. След тест с една празна кутия се оказа, че има значителна разлика в теглото на приблизително еднакъв обем пелети. Казвам приблизителен, защото съм тествал с една оълна кутия, но винаги можеш да я напълниш с още няколко пелети, което може да промени стойнистите с няколко десетки грама. След премерването се оказа, че само единия вид пелети се доближава до стойностите по подразбиране, но пак не ги достига. Имаше малко математика, за да го установя, защото не ги тествах за време през шнека, а чрез отношение на приблизително равни обеми. Утре ще тествам и през шнека, за да го потвърдя. Прави ми впечатление още, че тези пелети, които се доближават до фабричните стойности (фабричните се падат около 137 грама в минута) са направени от по-фино смляна дървесина и са силно пресовани, което ги прави доста твърди. При работа с тях шнека е доста шумен. Чува се често припукване и шракане по време на подаване, докато с другите пелети тези шумове почти отсъстват. Мислите ли, че е проблем, ако работи с тези по-силно пресовани пелети? Забелязах още, че шнека е фиксиран само в горната част на тръбата. В долната, откъм редуктора е абсолютно свободен, което в комбинацията от по-широк диаметър на тръбата му позволяват известен ход (около десетина милиметра). Нормално ли е това? При Бърните шнека е фиксиран в двата края. При вашите по същия начин ли е или е фабричен пропуст на въпросната бройка?

ПП. Някой знае ли колко е дебела ламарината на водната риза? Някой бешв писал, че на Виттория е 5 мм., което е страхотно.
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 518

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: