Най - вълнуващия въпрос зимно време.
smarty - специалист
Здравейте!

Моля спешно за съвет:

Необходимо е да бъде изградено електрическо подово отопление с отопляема площ от около 3 кв.м.

1. С какъв проводник (нагревател) се изгражда инсталацията?
2. Как се пресмята количеството нагревател?
3. В други писания разбрах че мощността е около 100-150W на кв.м. и проводниците не трябва да са на по-малко разстояние от 8см. един от друг поради възможна индукция.
4. Подовото ще бъде поставено под гранитогрес.

Мастерадмин, четох че се каниш да пишеш статия ? За съжаление не открих други факти по темата.

Очаквам с нетърпение съветите ви!

p.s.
попаднах на тази интересна статия за този вид отопление
http://stroiteli.elmedia.net/story.php?lang=bg&sid=38
Последна промяна от smarty на чет сеп 07, 2006 1:39 am, променено общо 1 път.
masteradmin - майстор
Целия ми апартамент е с подово отопление. От къде да започна ?

1. Изчисляваш мощността която е нужна за стаята какви са тези 3кв.м.. Самото помещение колко квадрата е?

2. Купуваш си подово с определената мощност. То е от кантал и е добре изолиран. Прилича на дебел черен кабел.

3. Правиш много добра изолация под подовото.

4. С помощта на стоманени пирони го навиваш.

5 Правиш замазка и редиш плочки.
smarty - специалист
Мерси за светкавичния отговор!

Искам излъчване да има само от споменатите 3кв.метра . Т.е. нагревателите да са в тази квадратура - не и извън нея.
В моя случай това по-скоро е добавка, а не основно отопление на стаята - искам само тази зона от 3кв.м. да ми топли на краката :)

Това което ме интересува колко и какъв нагревател трябва да купя - има ли някаква определена марка? В смисъл за по-малка или по-голяма мощност ? Можете ли да препоръчате производител ? Някаква методика за изчисление ?

Ще бъда благодарен и на линкове ако това е по-лесно.
masteradmin - майстор
Незнам дали има толкова късо подово. Поне да беше казал тези 3 квадрата с какви размери са. Иначе се смята лесно. След като е допълнително отопление значи не ти трябва мощност. По скоро си зависим от дължината на нагревателя (немисля че има толкова къс).
Ако площта с плочките е 1х3 метра. На един метър ще се паднат 10 - 11 дължини което по 3м илиза около 30- 35 метра. Просто иди и питаи дали има подово с тази дължина. Аз лично за 3 квадрата щях таиничко да хвана парното и да го вградя в пода като водно подово, но ако нямаш ще се наложи да направиш електрическо.
Galski - специалист
За 3 кв.м. можеш да си купиш т.нар рогозки на фирма Devi - предлагат ги в Бриколаж, в Практикер. Към тях трябва да си купиш и термостата.
Цените вече не ги помня...
Но имат и официален представител в БГ тези Devi.
Ние в банята сложихме такова.
smarty - специалист
Проверих за нагревателен проводник и дължината е около 85-90метра. Тънък около 4мм - само с тънка пластмасова изолация (1600-2000W)

Притеснителното е друго. Консултирах се с фирма която се занимава с топлотехника. Наистина най-добре е да бъде водно подовото отопление, но не е приложимо при мен.
Според тях трябва да съм луд да слагам електрическо поради голямата вреда за човешкото здраве причинена от индукцията. Хипертония и какво ли още не ...
Един месец отопление с такова чудо = 1 месец по-близо до гроба ...
И това НАПЪЛНО СЕРИОЗНО!

Четох, че има нагревателни проводници с магнитен екран, за такова чудо още не са и чували по магазините.
А върви та прави такова отопление де :)
Тани - модератор
Ако кажеш каква точно е идеята за тези 3 кв/м можем да помислим :? за други алтернативи!
smarty - специалист
Благодаря на всички, които се отзоваха!
Аз лично смятам да затворя тази страница в историята ,,, за съжаление.

Единствената алтернатива беше електрическото подово отопление, но поради гореспоменатото ще отпадне.
Водното също отпада - ще ми вдигне много нивото в тази стая и ще се получат разлики с другите.

За Тани:
Идеята беше, като екстра в рамките на 1,5 м. х 2,0 м. да има топлинно излъчване от гранитогреса. Но тези 85-90м. проводник стават прекалено нагъсто и индукцията прекалено силна. Кофти!

Неможах обаче да си изясня защо по-дългия нагревателен проводник който ми показаха в магазина (сечение еднакво!) е по-мощен ? Нагревателните уреди като котлони например и бойлери при свързване последователно двата нагреватела (положение 1 на ключа) имат по-малко топлинно излъчване. Т.е колкото по-дълъг е нагреватела (с по-голямо съпротивление ) - толкова по-слабо нагрява.
А при тези обратното ???
Galski - специалист
Аз едно не разбрах - как го докараха на 3м2 - 2 кВ отопление??? Това не е безумие, ми лудост! Ти да не би да искаш с тези 2кВ да се отопляваш допълнително? На 3м2 повече от 450 вата не е нормално да има подово отопление!

Ти погледна ли тези рогозки за които ти писах?
http://www.devi.com/
Имат си представителство и в София!
masteradmin - майстор
По дългия е по мощен защото е с по ниско съпротивление. А са го направили по мощем зада отоплява по голямо помещение. Имам подово от 10 години. Сина ми беше бебе и си играеше на пода сега е на 10 и си е в чудесно здраве. Gsm-мите са много по вредни. Както и да е няма смисъл само да спорим след като си се отказал.

Тема "Електрическо подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: