Здравейте на всички.
В момента сме в процес на строеж на нова къща на един етаж,като покрива е достатъчно голям за да се наредят няколко панела за топла вода и ток.
Решили сме да направим смел проект-експеримент : автономно подово отопление навсякъде,което се захранва изцяло от Слънцето,без друг енергоизточник.
Като резерва,за много студени дни сме предвидили малък електрически нагревател 2kW.
Цялата отопляема площ е около 150м2 , като е бетонна плоча върху земя.
Стените са двойно изолирани - отвън със 8 см стиропор и мазилка, а отвътре със 4см вата и гипс-картон.
Тухлите помежду са 4-ки със въздушен джоб.
Дограмата е 5 камерна.
Има къща ,която пази от север ,така че няма да има директно изложение на вятър.
Според както прочетох ваши коментари във форума,за момента сме се спрели на следното:
- тръби Ф16 омрежен полиетилен на 60 гр (PEX или PERT)
- полага се на двойна серпентина
- максимална дължина 90 - 100 м
- дебелина на долната изолация към плочата - 4 см
- армировка
- подовото
- втора армировка
- дебелина на горната замазка - 4 см с фибри и подобрители
- гранитогрес 1 см като горно покритие
Също така съм предвидил да има регулируем термостат за всяка стая ,който да регулира оборотите на помпата ( предвидил съм и малки помпи на постоянно напрежение за всеки кръг ) и по този начин да се регулира температурата индивидуално.
- буферен съд ( бойлер със 2 серпентини - една за подовото и една за вакуумните нагреватели )
- течен агент ( тук бих желал да поискам съвет,защото мисля да не ползваме вода!)
- 4 х Synsystem PK Select CL свързани в паралел на покрива
- помпа за този кръг с термостат и разширителен съд
- фотоволтаични панели
Дефакто това е за момента,което имам в предвид.
Бих желал да получа мнения,препоръки или съвети къде грешим,къде може да се подобри или да се коригира системата ,за да работи правилно?
Поздрави
В момента сме в процес на строеж на нова къща на един етаж,като покрива е достатъчно голям за да се наредят няколко панела за топла вода и ток.
Решили сме да направим смел проект-експеримент : автономно подово отопление навсякъде,което се захранва изцяло от Слънцето,без друг енергоизточник.
Като резерва,за много студени дни сме предвидили малък електрически нагревател 2kW.
Цялата отопляема площ е около 150м2 , като е бетонна плоча върху земя.
Стените са двойно изолирани - отвън със 8 см стиропор и мазилка, а отвътре със 4см вата и гипс-картон.
Тухлите помежду са 4-ки със въздушен джоб.
Дограмата е 5 камерна.
Има къща ,която пази от север ,така че няма да има директно изложение на вятър.
Според както прочетох ваши коментари във форума,за момента сме се спрели на следното:
- тръби Ф16 омрежен полиетилен на 60 гр (PEX или PERT)
- полага се на двойна серпентина
- максимална дължина 90 - 100 м
- дебелина на долната изолация към плочата - 4 см
- армировка
- подовото
- втора армировка
- дебелина на горната замазка - 4 см с фибри и подобрители
- гранитогрес 1 см като горно покритие
Също така съм предвидил да има регулируем термостат за всяка стая ,който да регулира оборотите на помпата ( предвидил съм и малки помпи на постоянно напрежение за всеки кръг ) и по този начин да се регулира температурата индивидуално.
- буферен съд ( бойлер със 2 серпентини - една за подовото и една за вакуумните нагреватели )
- течен агент ( тук бих желал да поискам съвет,защото мисля да не ползваме вода!)
- 4 х Synsystem PK Select CL свързани в паралел на покрива
- помпа за този кръг с термостат и разширителен съд
- фотоволтаични панели
Дефакто това е за момента,което имам в предвид.
Бих желал да получа мнения,препоръки или съвети къде грешим,къде може да се подобри или да се коригира системата ,за да работи правилно?
Поздрави