• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 14
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
djendov - специалист
Айде да ми е честит АКТ14 :)
Малко съм зает последните дни, но няколко човека вече ме питат за равносметката, така че ще намеря няколко минути да отговоря:
Реших да наема фирма, която построи къщата до този етап и ми предаде обекта.
Понеже не са в мен фактурите, ще обобщя нещата така:
1/Всичко до плочата на кота 0 = 18 000лв с ДДС.
2/Всичко до плочата на втория етаж + стълбище = 18 000лв
3/Всичко до покривната плоча + стълбище = 18 000лв
4/Цялата зидария Поротерм 25 лайт+ шапката на стълбището + 1 метър бетонови парапети на покрива = 18 000лв
Всичко свързано с грубия строеж ми излезе около 73 000лв.
Вече обясних защо пиша цени, но сега искам да доуточня някой неща:
Имам над (и то май доста над) 12 тона желязо и над (май е доста над) 120 кубика бетон.
Къщата е 2 етажа по 100 квадрата завършващи с 85 квадрата плосък покрив/тераса.
Хола 10мх5м грубо, няма трегери, няма колони по средата на стаята и т.н. Покривната плоча също е доста по-дебела от типичните такива, но ще носи басейни и барбекюта.
От тук нататък следват прозорците, ще пиша като ми дадат оферта. Ще има оскъпяване заради големите френски прозорци, но смятам, че ще си заслужава.
Вече избрах фирма за покрива, ще е замазка за наклон, ТПО, ХПС(10-12см), филц, 20мм гранитогрес. Ще излезе около 15000лв. (гранитогреса е 63лв/кв.м.) Доста се тръби за слабото място на обърнатите плоски покриви - студен дъжд. Мисля, че ще мога да сведа до минимум стичащата се вода под ХПСа, но ако не успея, просто ще вдигна плочките, сложа още едно ТПО над ХПСа и пак ще положа филца и плочките.
Решението ми беше продиктувано от това, че няма плаваща замазка над ХПС, която да може да понесе басейн. Доуточнявам: Голям басейн, тънка замазка. Не говоря за 2-3 метра басейнче и 10см замазка....Не се приема и варианта с фундаментите, защото незнам къде ще ми скимне да сложа басейна.
С обърнатия покрив, замазката ляга директно на бетонната плоча и няма къде да мръдне. Дали е правилно решението ми...ще разберем след 15-20 години.
Снимки след някой друг ден, че трябва да избера по-подходящи.
preslav - майстор
Спомни си тези свои слова "Като започвах да строя колега от форума ми писа, че с фирма не излиза по-скъпо строителството. Тогава не повярвах, сега вярвам." - убеден съм, че това важи и за довършителните работи, вече за внасянето на мебелите и качването на барбекюто на покрива можеш да викнеш авери.
djendov - специалист
preslav написа:
.
Ще има доста неща в стила на форума.
То там е въпрос на мерак, не на пари :))
За сега смятам ЕЛ, ВиК, СОТ, Топлофицирането и термопомпата да си ги направя сам. Но за замазки, мазилки и тем подобни...ще се вслушам пак в същия съвет :wink:
djendov - специалист
Вчера приключихме с хидро и топлоизолацията на покрива. В крайна сметка избрах ТПО мембрана, изпълнена от Братя Георгиеви. Страшно доволен съм от професионализма им и вниманието, което ми отделиха. Едва ли им е било лесно, с моето любопитство относно всеки един детайл. А и достатъчно теми с "внимание, пазете се от тоя майстор" се навъдиха. Нека има една и с похвала...
Поради естеството на ползване, решихме да е Обърнат плосък покрив. Така мога да си слагам басейна където искам, без да се съобразявам с плаваща замазка. Детайла е следния:
1/ стоманобетонна плоча
2/ Замазка за наклони
3/ Геотекстил 200 гр/кв.м.
4/ ТПО мембрана 1,5мм
5/ ХПС на Dow Corning L 12см
6/ Цяло парче найлон с дебелина 180 микрона с УВ защита (това по мое усмотрение, за да сведа до минимум стичащата се вода м/у ХПСа)
7/ Геотекстил 150гр/м2
8/ Трошен чакъл фракция 4/8мм (дебелината не е решена още, ще се съобразявам с нивата..)
9/ Гранитогрес 20мм положен директно върху чакъла.

В момента сме затежнили с пясък, понеже се оказа доста трудно да намеря чакъл с такава фракция. В топливо имат, ама нямали ресурс да ми го напълнят в биг бегове. Ако го взема насипно, трябва да се мъкне на ръка...пак не е работа. В момента го бистря...

Барбаканите оплътнихме с ПУ пяна. Така няма да се получава термомост при продължителен валеж или снеготопене.
Найлона пък реших да положа, понеже е 180лв за целия покрив. Като го защитя от слънце, смятам, че ще му докарам един приличен живот. Мисля да го обърна над ТПОто, така реално той ще бъде хидроизолацията, а ТПОто ще е резервен вариант, когато найлона се пробие някъде. Замазката за наклони, хидро и топлоизолацията ми стъпиха на около 90лв/кв.м.
Точно толкова беше и офертата с плаваща замазка и класическите изпълнения с обмазни хидроизолации, но условията за да важи гаранцията там беше басейна да е на фундаменти (абсурд при положение, че мястото на басейна ще се избира най-накрая).
Втория ми проблем беше, че един ден след 5-10 години, като се компрометира хидрото, къртим плочки, замазки и всичко наново.
С моето изпълнение, ТПО мембраната е така защитена, че смятам да ме надживее. Живота на ХПСа във враждебна среда не ми е много ясен, но времето ще покаже. А и смятам, че найлона, геотекстила и 6-7 см фракция и плочи гранитогрес, ще го пазят достатъчно от УВ и вода. Това, което най-ми доапада е, че всеки един от детайлите се открива и "ремонтира" за минутки. После полагам същия баласт, същите плочки..А не през 10 години да избирам и купувам 100 квадрата гранитогрес...
Прикачен файл:
2.jpg
Прикачен файл:
3.jpg
Прикачен файл:
5.jpg
5.jpg (103.03 KиБ) Видяна 2017 пъти
Прикачен файл:
4.jpg
4.jpg (112 KиБ) Видяна 2017 пъти
Прикачен файл:
6.jpg
turbocharged - специалист
Добре става. Камъни и филц с най-различни размери може да намериш в Ескана. На острова под моста се намира базата им. Влиза се в пресечката на Трансинс и заобикаляш паркинга на Транстриумф отляво.
Не се ли протесняваш че гранитогреса ти ще се разцепи и после отлепи по фугите? Или няма да го лепиш, а ще го нареждаш като тротоарни плочи?
Басейна най-редовно се нуждае от сериозно разливане на вода. Нямам впредвид че някой ще разплиска вода. Необходимо е да можеш да изхвърляш вода за обратните промивки на филтрацията. Подготви си сериозен мръсен канал и чиста вода на покрива щом си решил така. Трябва да си подготвен да изтече дори целия басейн при някаква авария.
djendov - специалист
Есканата имат фракция 4/16.
В интернет и такива варианти видях, но в каталога на плочките, които избрах, пише, че трябва да са свободно положени върху трамбован филц фракция 4/8.
Да, гранитогреса ще е свободно положен. Това беше идеята. При нужда само го повдигам, върша си работата и полагам пак.
За басейна не се сещам как да му направя канал...по-скоро изливане на покрива при авария. Два барбакана 10/10 би трябвало да го поемат. 20 кубика басейн са 20см вода на целия покрив. В първия момент ще е грозна картинка...май ще намаля размерите на басейна. 4м в диаметър стават 12 кубика, доста по приемливо. 12 см вода няма да достигнат горното ниво на ТПОто.
Tsilkov - майстор
djendov написа:
Това, което най-ми доапада е, че всеки един от детайлите се открива и "ремонтира" за минутки. После полагам същия баласт, същите плочки..А не през 10 години да избирам и купувам 100 квадрата гранитогрес...
Това което най-ти харесва няма общо с обърнатия плосък покрив или с TPO-то. И на "стандартно полагане" ако сложиш плочи на чакъл вместо лепене, пак може да ревизираш когато и както искаш. Впрочем препоръчвам ти да сложиш тротоарни мозаечни плочи вместо гранитогрес - ще са по-стабилни и по-малко хлъзгащи се.
djendov - специалист
"стандартно" ми предлагаха всички плоча, пароизолация, фибран, 7 см плаваща замазка за наклони и хидроизолация. За плочките си прав, ама като почне да влиза вода от някъде според мен става приключение. Да речем, че ще открием проблемната част, ама какво правим със всичката вода под замазката за наклони?
Иначе тротоарните плочки не са вариант, колкото и да ми се иска..."инвеститорката" никога няма да ми приеме обекта ;)
Tsilkov - майстор
Правилно няма да ти ги "приеме" ако са "тротоарни по ЗОП".
Пробвай обаче с тези - http://www.semmelrock.bg/produkti/ploch ... lochi.html

Относно ревизируемостта сега какво правиш ако си скъсал TPO с всичката тая замазка и плоча :lol: Все същото е - като ти гледам обаче ТПО-то грижи няма да имаш сигурно половин век :wink:
P.S. Вземи сложи още 5-10 см фибран поне и с изолацията да си 6.
djendov - специалист
Жена ми току що избра тея плочи за покрива. От 70лв/ кв.м. слязахме на 30!
Незнам на теб как ще ти се отблагодарявам....
Да взема да го направя найлон-геотеккстил-пясъчна възглавница-плочи 5см ?
Не мога да сложа още фибран, а пясъчната възглавница ще е много малка. Стигам бордовете и вратата...надявам се подложката от пясък да не е прекалено малка....
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 14

Тема "Строителство на къща във Варна" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: