• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 17
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Издислав - напреднал
Hursa написа:
Издислав написа:
Питайте за фотоволтаиците и ще ви отговоря.
Какъв е „добива при облачен ден”
Основно зависи от типа на соларните панели.
Например тънкослойните ,aSi и тандемните работят и на дифузна светлина ( "облачен ден") ,докато кристалните са мъка.
Но генерално добива е в пъти по-малък - около 6:1 за кристални и около 4:1 за тънкослойните.
Т.е. ако един поликристален панел с номинал 120Wp може да отдаде в хубав слънчев ден по обед 100W ,то същия панел при облачен ден ще отдаде 16 - 18W.
шоп - майстор
Издислав написа:
шоп написа:
@Издислав, как акумулираш енергията?

акумулаторите хич не ми се нравят. Това е единственото, което ме спира за да монтирам и аз.
С акумулатори за жалост.
Работим по един проект за воден акумулатор,но още сме на фаза какавида.
За мен инвестирането в акумулатори е пари хвърленина вятъра. 500-1000 цикъла и са за скрап. Няма икономическа логика. Мога да инвестирам лично и имам приятели с пари които да инвестират в соларни панели с контейнери от Китай, но акумулирането на енергия на този етап ни спира.

Под воден акумулатор какво визираш? Топлоакумулатор ли?
Издислав - напреднал
шоп написа:
Издислав написа:
шоп написа:
@Издислав, как акумулираш енергията?

акумулаторите хич не ми се нравят. Това е единственото, което ме спира за да монтирам и аз.
С акумулатори за жалост.
Работим по един проект за воден акумулатор,но още сме на фаза какавида.
За мен инвестирането в акумулатори е пари хвърленина вятъра. 500-1000 цикъла и са за скрап. Няма икономическа логика. Мога да инвестирам лично и имам приятели с пари които да инвестират в соларни панели с контейнери от Китай, но акумулирането на енергия на този етап ни спира.

Под воден акумулатор какво визираш? Топлоакумулатор ли?
В момента работим с немски акумулатори HOPPECKE ,6V /229Ah - 2500 цикъла при 40% разряд.
Gel, необслужваеми.
Цената за 11kVA пакет беше около 7000лв с ДДС и доставка до България.
"Воден акумулатор" е нещо което едни немци са направили с цел да акумулират излишната енергия от ВЕИ.
Това е дълбока вертикална шахта(кладенец) ,около 50 м и ширина 5 м, на дъното на която има тръба,която излиза на повърхността.
Там има монтирана турбина ,свързана с електродвигател/генератор.
Голям бетонен понтонен капак служи като баласт.
На около 20м има още един кладенец,но отворен.
Принципа на работа е следният: когато има излишък на енергия,електромотора върти турбината и тя изпомпва вода от открития кладенец в другия,като налягането издига бетонния капак нагоре.
Когато има недостиг,електомотора става генератор,капака чрез гравитация избутва водата обратно през тръбата,тя върти турбината и се произвежда електричество.
Това е принципа.
Ефективен е,но за мощности над 1МВт,защото е скъпо да се направи като първоначална инвестиция.
За жалост не съм го виждал,а само четох за него преди време.
Поздрави
шоп - майстор
Издислав написа:
Аз съм го виждал :-) ПАВЕЦ Чаира, Белмекен, Орфей

По същата логика може да се компресира въздух или да се издигат тежести, навиват пружини или въртят маховици. Всичко работи на теория, но на практика е в сферата на вечните мечтатели. Просто разходите вложени в този проект може би не си заслужават.

Свободата от монополистите е скъпо нещо и аз подкрепям обаче всички тези начинания. За мен на този етап може би най логичното е акумулиране на топлина или електролиза за производство на водород.
Издислав - напреднал
шоп написа:
Издислав написа:
Аз съм го виждал :-) ПАВЕЦ Чаира, Белмекен, Орфей

По същата логика може да се компресира въздух или да се издигат тежести, навиват пружини или въртят маховици. Всичко работи на теория, но на практика е в сферата на вечните мечтатели. Просто разходите вложени в този проект може би не си заслужават.

Свободата от монополистите е скъпо нещо и аз подкрепям обаче всички тези начинания. За мен на този етап може би най логичното е акумулиране на топлина или електролиза за производство на водород.
При ПАВЕЦ няма налягане,а се ползва гравитацията заради разликата в нивата на двата басейна.
Тук нивата са еднакви,просто се избутва тежест.
Аз съм фен на маховик,но не съм стигнал до фаза да се направи работещ макет или прототип.
Електролизата е лесна,но съхранението на газовете е мъка.
Преди време направихме с един познат нагревател на вода със магнити,на принципа на Eddy currents.
Затоплихме вода от 15 входна до 25 изходна със 400 вата електроенергия,при дебит 5 л на минута.
шоп - майстор
Издислав написа:
Преди време направихме с един познат нагревател на вода със магнити,на принципа на Eddy currents.
Затоплихме вода от 15 входна до 25 изходна със 400 вата електроенергия,при дебит 5 л на минута.
Аз съм практик и не ми се смята. Знам, че за затоплянето на 1000 литра вода с 1 градус е нужна около 1.16 киловата час енергия. Дали я загряваме с бързовар, или с котел Галант е все едно:-) Йонни, магнитни, индукционни, вихрови и т.н. Само термопомпата може да даде икономия заради изпомпаната от околната среда енергия.

Качи снимки на фотоволтаичната система, дай подробности за инвертор и т.н..
Hursa - майстор
Издислав написа:
Основно зависи от типа на соларните панели.
Например тънкослойните ,aSi и тандемните работят и на дифузна светлина ( "облачен ден") ,докато кристалните са мъка.
Но генерално добива е в пъти по-малък - около 6:1 за кристални и около 4:1 за тънкослойните.
Т.е. ако един поликристален панел с номинал 120Wp може да отдаде в хубав слънчев ден по обед 100W ,то същия панел при облачен ден ще отдаде 16 - 18W.
Благодаря!
Издислав написа:
Издислав написа:
Но в това силно се съмнявам :)
(Освен, ако не съм разбрал написаното)
Издислав - напреднал
шоп написа:
Издислав написа:
Аз съм практик и не ми се смята. Знам, че за затоплянето на 1000 литра вода с 1 градус е нужна около 1.16 киловата час енергия. Дали я загряваме с бързовар, или с котел Галант е все едно:-) Йонни, магнитни, индукционни, вихрови и т.н. Само термопомпата може да даде икономия заради изпомпаната от околната среда енергия.

Качи снимки на фотоволтаичната система, дай подробности за инвертор и т.н..
На моята система ли?
Мога да ти дам линк да я гледаш как работи в реално време.
Издислав - напреднал
Hursa написа:
Издислав написа:
Издислав написа:
Издислав написа:
Но в това силно се съмнявам :)
(Освен, ако не съм разбрал написаното)
Температурата се измерваше с безконтактен инфрачервен термометър.
Входната вода идваше направо от крана за вода,през парче маркуч.
С него регулирахме и дебита.
Всъщност дебита беше на око,не сме го мерили,така че е възможно да е бил и по-малко.
Нашите проблеми бяха от друго естество и затова го замразихме проекта.
Идеята беше дали може да се топли вода без нагревател,за да е безопасно. Категорично може.
Ще поровя да видя дали не пазя снимки някъде.Дори и видео бяхме направили.
За второто,този бетонен капак е тежест,която водата повдига като бутало нагоре,за да може после същата тежест да натиска водата обратно.
Това им е принципа.
Теб какво те съмнява?
Прикачен файл:
1408115220431.jpg
Последна промяна от Издислав на нед юли 30, 2017 7:58 am, променено общо 1 път.
Издислав - напреднал
Нещо снимката не можа да се качи.
Ето и линк от където гледахме за нагревателя
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 17

Тема "Фотоволтаичен/селективен панел подпомагане на отопление-БГВ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: