• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте колеги,
Имам хидрофорна система с механичен пресостат на вилата , с която захранвам цялата къща и поливам тревата.Потокът,струята ,която се получава е непостоянна т.е. повишава qдържи известно ниво и след това намаля и отново това се повтаря.Много неприятно при къпане1
Да ли ако монтирам електронен пресостат ще избягна този проблем?
Моля за съвет!
karakolev_zh@abv.bg
0888611103
preslav - майстор
akreditacia написа:
Здравейте колеги,
Имам хидрофорна система с механичен пресостат на вилата , с която захранвам цялата къща и поливам тревата.Потокът,струята ,която се получава е непостоянна т.е. повишава qдържи известно ниво и след това намаля и отново това се повтаря.Много неприятно при къпане1
Да ли ако монтирам електронен пресостат ще избягна този проблем?
Моля за съвет!
karakolev_zh@abv.bg
0888611103
Не съм запознат в детайли с електронните пресостати, но предполагам и те имат така наречения диференциал т.е. изключват при достигане на зададеното налягане и включват при определено от диференциала по-ниско. Мисля, че твоето решение е да си сложиш подходящ редуцир след пресостата, съвсем примерно пресостата управява включване и изключване на помпата между 8 и 6 бара, а редуцирът винаги подава след себе си 3. Така ще осигуриш постоянно налягане в системата си, а в същото време помпата няма да се включва прекомерно често.
Нещо такова - http://www.water-technic.com/regulator- ... quot-p313/
Hoвoceлckи - майстор
До колкото знам при електронните няма хистерезис, толеранс ... той включва при всяко отваряне на кранче. Това съкращава живота на двигателя и вдига разхода на енергия. Бях малко време като теб и наистина е доста кофти. При мен се получаваха и някакви хидравлични удари. Решението евентуално е доста по-голям балон и някакъв по-съвършен пресостат с възможно най-тесен хистерезис. Евентуално решение се явява резервоар на тавана и консумация на самотек. Това на мен съвсем не ми допада заради застояването на водата със съответните последствия.
moimoimoi - майстор
а той автора въобще има ли балон?
ако има да провери дали е здрав, и ако е здрав дали е напомпан на нужното налягане с въздух
скоро слагах един балон 100 литра общ обем който отдаваше около 30 литра вода преди да тръгне помпата

и електронен пресостат /флуид контрол/ скоро свързвах,при него уж няма нужда от балон,пуска помпата при наличие на разход на вода и я спира 4-5 секунди след като няма разход и подържа относително постояно налягане в водопроводната система
hidrazin - майстор
akreditacia написа:
...Потокът,струята ,която се получава е непостоянна т.е. повишава qдържи известно ниво и след това намаля и отново това се повтаря.Много неприятно при къпане...
Изхвърли тъпия балон и си сложи електронен пресостат. Така ще имаш щастие с къпането.
Балоните се слагат за да намалят броя на включванията - демек да не тръгва помпата за едно изплакване на чаша...
Слагат се и заради еФтините и смотани помпи които не обичат голям брой включвания на час.
Hoвoceлckи написа:
До колкото знам при електронните няма хистерезис, толеранс ... той включва при всяко отваряне на кранче. Това съкращава живота на двигателя и вдига разхода на енергия.
И колко вдига разхода на енергия??? Ще умрете от тънко!
Калпавия двигател си е калпав и няма какво да му съкращаваш живота. Така или иначе си е обречен.
:partyman:
Много благодаря за отговорите,които получих! Много ми хареса включването на редуцил вентил след пресостата..
Имате ли възможност за примерна схема за изпълнение?
Караколев
preslav - майстор
akreditacia написа:
Много благодаря за отговорите,които получих! Много ми хареса включването на редуцил вентил след пресостата..
Имате ли възможност за примерна схема за изпълнение?
Караколев
Разглеждай хидрофора си като водата подавана от ВиК т.е. редуцира го слагаш между хидрофора и всички останали консуматори или още по-просто казано (предполагам си виждал къде се слагат водомерите в апартаментите) редуцира се слага на мястото на водомера. Удобство е ако има манометър, но не е задължително. Ако те дразнят пулсациите само в банята, можеш да минеш на по-малък редуцир сложен преди бойлера, но тогава студената вода на батерията пак ще пулсира т.е. ситемата с редуцир само за банята се усложнява. Не спомена дали имаш разширителен съд, но той е задължителен, дори най-модерните помпи с електронни пресостати имат миниатюрен разширителен съд вграден в корпуса на хидрофора.
Да не пропусна - това нещо също трябва да се пази от замръзване, а в идеалния случай е добре да си сложиш груб филтър преди него - не знам от къде дърпа вода помпата ти.
Hoвoceлckи - майстор
Редуцир вентилът само понижава налягане. Т.е. за да няма пулсации най-ниското налягане в балона не трябва да е по-ниско от изходящото от вентила. Предвид, че имаше момент на значително ниско (не удовлетворяващо ме) налягане, ме съмнява пълната ефикасност от добавянето на редуцир.
hidrazin написа:
И колко вдига разхода на енергия??? Ще умрете от тънко!
Калпавия двигател си е калпав и няма какво да му съкращаваш живота. Така или иначе си е обречен.
Не съм изчислявал колко би се вдигнал разхода. Четох го някъде в мрежата и се доверих. Примерът беше такъв: След спиране на помпата имате на разположение 10 литра без включване. Ако отваряте кранчето за чаша вода (~200ml), при електронен пресостат ще имате 50 включвания. Колко е повече ток ще натъркаля ... трябва да се засече електромера. Има и още. Да - няма да е много за сам човек, но при пълна къща с хора кратковременните пускания са значително много.
Колко е тънко минаването с 400 лева и колко са калпави Metabo? За колко време умират?
hidrazin - майстор
Метабо, Петабо, Ждетабо...все тая. В документацията на помпата трябва да си пише максималния брой включвания на час.
Ако не ги пише мисля че за малки помпи се приемаха някъде 18-20 на час.
Това значи някой на всеки три минути да ръчка крана - ще ме извиняваш ама с деца на баня че да ти изядат сапуна? :-D
Няма как да сметнеш колко ще те набута липсата на балон - факторите са много. Затова само с електромер.
Нооо... няма да е чак толкова много но пък за сметка на това комфортно.
Имаш ли балон, ще имаш и колебания на налягането - освен ако балона не е поне кубик и нагоре.
Ако някой чак толкова му свидят няколко лева и иска някакъв комфорт - електронен пресостат и СЛЕД НЕГО балон.
Не много голям, до към 20-тина литра.
Това ще му намали броя на включванията а в банята ще му осигури постоянно налягане заради постоянно включената помпа.
(постоянно включена заради потока и малкия балон - ся не ми се обяснява по-подробно)
kozl - майстор
Ако ви требе още по-гоуем кофорт добавяйте инвертор с електронно управление. Всъщност вече има и такива комплектовани помпени системи, които поддържат константно налягане и пак имат "балон" няколко литра :?
  • 1
  • 2

Тема "Електронен пресостат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: