Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Искам да сложа коаксиалния кабел в стената и да монтирам TV розетка зад телевизора.
Виждам че има 3 различни: Преходна, Крайна и Индивидуална. А изглеждат по един и същ начин.

Ето тези трите например:
http://topgroupplus.com/articles/val-li ... byala-1679
http://topgroupplus.com/articles/val-li ... byala-1682
http://topgroupplus.com/articles/indivi ... zetka-1994

Въпросът е каква е разликата и коя е подходящата розетка за моя случай?

Отделно от това момчето от кабелната телевизия ми наговори някакви неща, че в тези модерни розетки имало някакви филтри и поради това съм щял да имам проблем с някои канали, които били към края на обхвата...

Моля тези които имат опит да ме насочат както към избор на розетка, така и относно тези неща с филтрите.
plamen6703 - майстор
Бих ти препоръчал да не се занимаваш с никакви розетки, ако искаш да имаш качествен сигнал на входа на телевизора. Разбира се не е задължително да се възползваш от съвета, някои неща се научават по трудният начин, или въобще не се научават :partyman:
plamen6703 написа:
Бих ти препоръчал да не се занимаваш с никакви розетки, ако искаш да имаш качествен сигнал на входа на телевизора. Разбира се не е задължително да се възползваш от съвета, някои неща се научават по трудният начин, или въобще не се научават :partyman:
:?: Какво по-точно ме съветваш:
1. Да стърчи кабела директно от стената?
или
2. Да си взема която и да е розетка и по някакъв начин да деактивирам (изрежа) тези филтри?
iliya_i - майстор
metalbig написа:
Виждам че има 3 различни: Преходна, Крайна и Индивидуална. А изглеждат по един и същ начин.

Въпросът е каква е разликата и коя е подходящата розетка за моя случай?
Индивидуална - влиза един кабел и завършва там, без да се отклонява за друго място.
Преходна - влиза един кабел и след това продължава друг към следващата розетка.
Крайна - завършващата веригата от преходни, след която кабела не продължава към следваща.
Различават се по вълновото си съпротивление.
iliya_i написа:
Индивидуална - влиза един кабел и завършва там, без да се отклонява за друго място.
Преходна - влиза един кабел и след това продължава друг към следващата розетка.
Крайна - завършващата веригата от преходни, след която кабела не продължава към следваща.
Различават се по вълновото си съпротивление.
Благодаря за обяснението. Доколкото схващам при положение че имам един кабел отиващ към един телевизор ще трябва да си купя индивидуална розетка.
А по въпроса за тези филтри, можеш ли да обясниш - каква им е функцията и защо биха ми пречили на сигнала?
plamen6703 - майстор
metalbig написа:
plamen6703 написа:
:?: Какво по-точно ме съветваш:
1. Да стърчи кабела директно от стената?
или
2. Да си взема която и да е розетка и по някакъв начин да деактивирам (изрежа) тези филтри?
Съветвам те да минеш на вариант едно, да положиш кабела в стената и без да го прекъсваш да оставиш кабел, който да влиза директно във входа на телевизора. Така няма да имаш проблеми със сигнала и ако се наложи да те посети кабелен техник няма да ти говори за проблем в розетката и др. от сорта, а ще търси къде е проблема :)
Другите варианти не са нищо друго освен други варианти :partyman:
iliya_i - майстор
plamen6703 написа:
Съветвам те да минеш на вариант едно, да положиш кабела в стената и без да го прекъсваш да оставиш кабел, който да влиза директно във входа на телевизора. Така няма да имаш проблеми със сигнала и ако се наложи да те посети кабелен техник няма да ти говори за проблем в розетката и др. от сорта, а ще търси къде е проблема :)
Другите варианти не са нищо друго освен други варианти :partyman:
Виж, Пламен е прав, че сигнала може да се влоши от розетката. Но ти явно държиш на естетиката. За това, остави кабела по-дълъг, вземи една розетка, която най- ти харесва на външен вид, изкорми я вътре, мушни кабела през дупката на капачката и така всичко ще е ОК! :wink: :partyman:
kozl - майстор
Преди години пуснах коаксиален кабел през розетки Legrand. Години гледах кабелна телевизия без проблеми, докато не стана цифрова и тогава на по-високите честоти - срив в сигнала. Дойдоха кабелните техници и ми изхвърлиха розетките. На тяхно място разклонителна кутия (сплитер) и всичко свързано с каксиален кабел с пресовани връзки.
Поради това, че в последствие установих със сигурнст, че купежките кабелите които ползвах от розетката до TV бяха пълни боклуци (голяма загуба в сигнал при високите честоти), аз и до ден днешен не съм сигурен, че розетките на Legrand, влошават сигнала. Но кабелджиите ги набедиха и сега вместо розетки имам капачки.
Съвета ми е да си пробваш кабела и розетките "на сухо". Без да са вградени. Има и кабели менте и като го замажеш в стената без тръба, как ще го смениш :?
Има розетки с филтри, но те разделят честотите на радио и ТВ диапазон и имат 2 изхода. Има розетки без никакви филтри с изход само за ТВ. Разни розетки. Въпроса е да не съсипват сигнала. И колкото повече връзки има по кабела, толкова повече риск за сигнала :wink:
Последна промяна от kozl на ср авг 02, 2017 5:53 pm, променено общо 1 път.
BlackBox - специалист
Не ти трябва розетка, а просто F конектори, монтирани на планка. Розетките са с винтчета и разни други ужасии, които внасят смущения.
kozl - майстор
Да това е идея за "розетка" "направи сам".

Тема "TV розетки - коя да избера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: