• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Hoвoceлckи - майстор
Аз само споделих опит. Сега ми е най-комфортно и тънко - не го ползвам хидрофора. Реших проблема кардинално по друг начин. Не ме питайте как - няма нищо общо с темата.
hidrazin - майстор
Hoвoceлckи написа:
Аз само споделих опит. Сега ми е най-комфортно и тънко ....
Аз пък споделих знания ... и опит. Да ти е сладка тънката вода. Колко комфортна е отделен въпрос. :-D
Лека утрин!
:partyman:
Hoвoceлckи - майстор
Гледах да не пиша излишни неща, но като се заяждаш ... Проблемът ми беше следствие на отклонението - стара тънка тръба, захранваше два етажа. Бяха ми казали, че решаването на проблема отива на хилядарка плюс не малко разправии. Реших, че с хидрофора ще си реша проблема. Бях изчел де що намерих по въпроса. Бях разбрал, че не трябва да го правя така поради други причини. При мен те не бяха актуални. Уви, оказа се, че има и други проблеми. Имаше още какво да се подобри, но междувременно разбрах, че ВиК-то трябва да свършат работата си срещу 30 лева. Е, отидоха няколко пъти по 30, но проблема си реших наистина кардинално. Сега двата етажа се захранват от отделни чисто нови отклонения с фи20 PVC тръба. При нас вода има в изобилие и спиранията са само при аварии.
hidrazin - майстор
Не се заяждам бре.
Сега и от обяснението ти се вижда че при теб и проблема е бил друг.
Просто буташ питащия в грешна посока.
Ти колко хидрофора и колко пресостата си монтирал??? :-D
Hoвoceлckи - майстор
hidrazin написа:
Изхвърли тъпия балон и си сложи електронен пресостат. Така ще имаш щастие с къпането.
Балоните се слагат за да намалят броя на включванията - демек да не тръгва помпата за едно изплакване на чаша...
Слагат се и заради еФтините и смотани помпи които не обичат голям брой включвания на час.
Аз заявявам, че това са моите впечатления. Ти даваш наставления, за мен не особено коректни като даже сам си противоречиш: производителя е сложил балон защото е вложил калпав двигател (според теб). Въпреки това обаче ти му казваш да замени балона с електронен пресостат? Какъв изобщо е двигателя, нито питащият е споменавал, нито ти се поинтересува?
Какво е отношението на броя монтирани хидрофори към впечатлението от експлоатацията им? Техник може да монтира много, но какво му влиза на него в работата как удовлетворява след това машината ственика си? По-полезно би било да пишат хора, които наистина са ползвали няколко различни хидрофора. Аз се обадих, защото такива не бяха писали. Иначе щях само да си чета от любознателност.
hidrazin - майстор
Hoвoceлckи написа:
Аз се обадих, защото такива не бяха писали. Иначе щях само да си чета от любознателност.
Ми що тогава се обади бре? Да беше продължил да си четеш от любознателност. :-D
Я си виж част от съветите в конкретния случай:
Hoвoceлckи написа:
Решението евентуално е доста по-голям балон и някакъв по-съвършен пресостат с възможно най-тесен хистерезис. Евентуално решение се явява резервоар на тавана и консумация на самотек.
Въобще няма да ги коментирам...
P.S. Който разбрал, разбрал. Надявам се че питащия си е получил необходимата информация.
Hoвoceлckи - майстор
Аз така виждам нещата. Обоснови се моля, защо тези мои мнения ги намираш за ненамясто? Кое по-точно: "по-големия балон", "по-тесния хистерезис" или "съд на тавана". Изписа толкова неща за да ме орезилиш, заради тези три мои предложения. Можеше просто да се обосновеш за да са наясно четящите по-късно.
Като гледам ако зависи от теб ти би забранил на всички да пишат и питат в този форум. Добре все пак, че това не е така. От друга страна - просто е: правиш си форум и забраняваш писане на мнения :idea:
hidrazin - майстор
Лек ден Новоселски....
preslav - майстор
Ами аз не съм монтирал много хидрофори (последният беше с Wilo-HiControl 1), но по неволя трябва да наглеждам няколко инсталации реализирани с различни помпи и различни пресостати. Скромните ми наблюдения са, че помпите с електронен пресостат включват веднага след "една чаша" консумация и изключват отново при достигане на зададеното налягане. Помпите с механичен пресостат и разширителен съд (не знам защо така му викат, защото по същество той е свивателен) не включват от няколко чаши, а едва когато налягането в системата падне под прага на включване на пресостата и работят минута-две (според условията на експлоатация), после изключват при достигане на горната граница на пресостата. И в единия и в другия случай пулсации в системата има и ако помпата е преоразмерена пулсациите са по-осезаеми, ако всичко е сметнато на кантар може да се окаже, че в някоя точка налягането ще е недостатъчно. До сега в скромната си практика не съм срещал мотори, респективно помпи, без лимит за броя включвания в час - не говоря за помпички за изпомпване на водата от пералнята. Именно за това предложих вариант помпа (налична), пресостат (наличен), разширителен съд (не се каза има ли го, няма ли го и колко е голям - 50-100 лв.), редуцир поддържащ налягане в системата по-ниско от прага на включване на помпата т.е. 20-200 лв. и 15 мин. работа по свързване.
sean-john - специалист
Здравейте колеги,вдигам малко темата,но да не пускам нова за един въпрос само.
Имам хидрофор Вило на който му протече механичният пресостат и взех електронен RAIDER RD-EPC02. По хидрофора нищо не съм променял само където изолирах механичният пресостат(балона си остана вързан).Електронният го свързах на изхода на помпата както си му е реда с правилна посока на водата и правилно свързване към мрежата и помпата.

До тук всичко е наред на затворена система (в смисъл няма отворени мивки или подобно) пускам пресостата и помпата тръгва за 10-20 секунди прави 3.5 бара ,но не спира....продължава да работи постоянно и се мъчи да направи 4 бара.Въртях на пресостата болчето за регулиране на налягането никаква файда нито на максимум,нито на минимум.

Течове нямам гарантирам,може ли малко насоки къде бъркам и какво да променя...помпата си работи,но не я спира пресостата.

Системата е следната

1.500л Буферен съд с вода от сондаж
2.Кран на съда
3.Възвратен клапан на съда преди помпата
4Помпа(хидрофор)
5.Кран за спиране на хидрофора(разбира се крана го държа отворен не съм го спрял и да не стигне налягане до пресостата)
6.Ел. пресостат
7.ВИК към къщата.

Благодаря!
  • 1
  • 2

Тема "Електронен пресостат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: