Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ivankosata - помощник
ДТЗ 3P или 4P или няма значение. Корпуса на нагревателя добре ли е ако го свържа към нулата която отива към помпата тъй като друго жило с нула или свободно жило, което в таблото да свържа към нула няма.
Прикачен файл:
Untitled.png
Hoвoceлckи - майстор
Синьо/жълтото не го слагай. Няма никакъв смисъл от него.
muhala - майстор
ivankosata написа:
ДТЗ 3P или 4P или няма значение. Корпуса на нагревателя добре ли е ако го свържа към нулата която отива към помпата тъй като друго жило с нула или свободно жило, което в таблото да свържа към нула няма.
Прикачен файл:
Untitled.png
Очевидно не вдяна какво ти казах. За твое добро е да не се опитваш да свъзваш кабелите. Ако искаш прочети пак какво написах. Излишни думи няма в коментара ми.
Hoвoceлckи - майстор
Е какво да не се опитва да ги връзва - всичко е вързано отдавна и се ползва ежедневно.
Слагай веднага 3Р ДТЗ! Това, че няма защитна нула е върха, но при наличие на ДТЗ, тя все пак трябва да изключи. Набий кол (поцинкована тръба) до шахтата. Може да пробиеш цимента в нея и да го набиеш вътре в шахтата. Вържи с надеждни болтови връзки 4 кв мм меден проводник от колеца до корпуса на нагревателите.
Бих препоръчал да се откажеш от единия нагревател (или да останеш с един - зависи на колко волта са) и единия проводник да се ползва за защитна нула. Знам, че и това няма да ти хареса, но ДЖАКУЗИТО ТИ Е МНОГО ОПАСНО!. Правилното е да не се използва до прекарване на защитна нула!
Вероятно няма да ни послушаш. Поне не го ползвайте при включен нагревател. Изкарай някаква светлинна сигнализация от контактора да не се влиза, когато той е включен.
Сега, при пробив на нагревател ако в джакузито има хора,смъртта им е почти гарантирана! Нали не си мислиш, че все пак биха могли да избягат?
muhala - майстор
Напъни се малко и ще си спестиш едната 2P защита.
iliya_i - майстор
Аз пък не схванах идеята за таймера в тази схема. Хем управлява помпата, хем нагревателя? Този нагревател само при включена помпа ли ще работи и съответно помпата само при включен нагревател?
:? И поради каква причина контактора е в мазето, а не в шахтата при помпата и нагревателя? :shock: Тогава за захранване на цялата галимация ще са достатъни към шахтата да се подадат 3 фази, нула и замя. :idea: т.е. От шестте жици дето чертаеш на схемата ако ползваш 5 ще имаш и земно и една резервна.
ivankosata - помощник
Към Новоселски - Джакузито е прясно от една седмица фунцкионира. Към момента наистина изключвам реотана като влизаме, не съм ненормален съвсем. Сега на последната ми схема не разбрах синьо/жълтото не става ли за защитна нула. ДТЗ купих 3P довечера я слагам. Кола поцинкования ако е един може да го набия и сега, но доста противоречиви мнения четох за това един кол колко работа може ще върши. Да елиминирам един нагревател за да освободя жило е добре, но ще му падне мощността, а сега му трябват около 6 часа за да вдигне до към 36-38 градуса водата. Не знам правилно ли мисля, но при пробив на нагревател няма ли да се задейства и ДТЗ на помпата все пак по цялата система ще тръгне ток и по помпи и по хора разбира се.
Към Iliya_i нагревателя е проточен и трябва да се включва само ако помпата върти вода през него. Дори в него има датчик за поток. Таймера е за да се пуска помпата през определено време за да върти водата и да филтрира, а реотана го спирам и пускам ръчно чрез автоматичните предпазители засега. Ако искам в определено време и да загрява освен да филтрира просто си вдигам предпазителите на нагревателя, а часовника задейства в указаното време помпата, а оттам и конткатора на нагревателя. И всъщност помпата без реотана може да работи, но реотана без помпата не може и не трябва. Контактори, таймери, ДТЗ всичко съм оставил в мазето с идеята, че е сухо. Връзките в шахтата са ми с усукване, термосвиваем шлаух и в кутия влагоустойчива. Ако ги напъхам в шахтата действително ще ми останат шест жила и ще има и за земно и нула и три фази и един ще остане, но пък там са маркучи между помпи, филтър, нагревател, понаблъскано е, риск някоя връзка да протече и сякаш не ми се иска и цялата ел. схема да е в шахтата. Ако може последно за синьо/ жълтото кабелче да свържа ли корпуса на нагревателя с нулата, която идва от ДТЗ към помпата.
plamen6703 - майстор
Първият към който се обръщаш разбира от електротехника колкото свиня от кладенчова вода :lol: Него го питай за съвет, ако решиш да си измажеш джакузито, но и там не е сигурно :-D
Чети съветите на вторият, разбира и знае за какво става дума, но с такива като теб "електротехници" е по-трудно и не знам как не се е отказал да ти помага, но има време и за това :wink:
muhala - майстор
За последен пък повтарям. Използвай си НУЛАТА за ЗАЩИТЕН ПРОВОДНИК!
Ако искаш допълнително си набий кол и го вържи с нулата в таблото. Не го връзвай директно към джакузито.
ivankosata - помощник
Muhala, как бе човек една нула ми идва от ДТЗ, която е в таблото и отива в помпата в шахтата. Как точно да я ползвам за защитен проводник.

Тема "Свързване на трифазен нагревател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: