• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
BlackBox - специалист
zz_stefanov написа:
Ми действай тогава, няма да ти секва ентусиазма :cool:
Ми човек, аз съм си блъскал главата със схеми на телевизори, импулсни захранвания, та тая схема има 10 елемента - един стабилизатор, 1 схема таймер 555(обикновено използвана в броячи и генератори) и още няколко елемента на кръст.
Не можем ли да си помагаме, вместо да се плюем?
Последна промяна от BlackBox на съб авг 05, 2017 2:02 pm, променено общо 1 път.
zz_stefanov - майстор
BlackBox написа:
zz_stefanov написа:
Ми действай тогава, няма да ти секва ентусиазма :cool:
.... 1 схема брояч 555 и още няколко елемента на кръст.
.....
555 е аналогов таймер :-D
Последна промяна от zz_stefanov на съб авг 05, 2017 2:02 pm, променено общо 1 път.
BlackBox - специалист
zz_stefanov написа:
555 е таймер :-D
Така е, но се използва в схемите на броячи и генератори на импулси. Както и да е..коригирах се..
zz_stefanov - майстор
Стига си плюл по Хидрата и Пламен, помагай пък нека има резултат :)
petromaniq - специалист
А какъв е смисъла на "Направи Сам" като "чичо САМ" да го направи и да ти го пусне в тубата. Ще направи Бокса печата с Протел и ко? Дали ще се врътне алтернатора или ще каже дабау. По добре да се разискват тествани изобретения, отколкото случайни драсканици в НЕТА.... то какви ли не шедьоври има. Имааа вервайте ми - всички работят.
tzetz009 - специалист
zz_stefanov написа:
......Има ли някаква схема на механичната част около прорезните оптрони ......
Сигурно има картинка , но не ни се показва целия "проект за вселенска енергия" :? . ( Щото на някои хора и малко да им покажеш - то им стига да разберат . Мой бивш колега всеки божи ден си разнасяше папка с едни чертежи и си ги гледаше умно . Прегледах ги от любопитство и аз , но - дотам ! Той продължи . )

Та за шестте оптрона е важно къде ще са разположени спрямо намотките на стъпковия двигател . Не могат да стоят къде да е в пространството около вала . Трябва им " нещодържач " някъде отвън :-D ! Едва ли някой ще успее да им намери добро и достатъчно място вътре в корпуса на двигателя .

:partyman: :partyman: :partyman:
petromaniq - специалист
Ами намерил е златната жила... сега защо да дели с някоИ. Пък може и серийно да почне да ги запоява като му разчетат схемата :wink:...добрите самаряни. Пък схемата регулираща магнетизма на ротора...мани мани
jamezon - специалист
tzetz009 написа:
zz_stefanov написа:
Щото на някои хора и малко да им покажеш - то им стига да разберат
:? :? :?

Е нали и аз за това отворих темата....

BlackBox написа:
Всичките правоъгълничета на схемите с изводи от по-късата им страна са резистори. 100К означава 100 килоома.
Ом е единица за измерване на съпротивление.
30A/60V е шотки диод. Така мисля поне, защото не е начертан както трябва.
Тоя диод където до него пише 15V е трансил диод, той е защита от пренапрежение.
Където е 10n - това най-вероятно е керамичен кондензатор 10 нанофарада.
Фарад е единица за измерване на капацитет.
За транзисторите - БАЗАТА е дългата отвесна черта, където извода със стрелкичката и другия се свързват. Тоя със стрелкичката е ЕМИТЕР, а другия е КОЛЕКТОР.
Къде се намират точно зависи от пакета на транзистора. Има си каталози за разположение на изводите. А и за всеки транзистор документация в интернет има и там пак пише.
Кондензаторите където има мю и единият извод е черен - това са електролитни кондензатори. Почерненият извод е минуса на кондензатора.
Аз ти помогнах. А сега ти предлагам ти да хванеш учебник за 8-ми клас по Физика..
Или друг от гимназиалния курс, защото повечето неща, освен за трансил диода - там ги пише! :wink:
Това е доста повече от малко,за което още веднъж благодаря на BlackBox
За мен темата е приключена!
sstefanov - майстор
Да, ама за нас не е! :)
Все пак форумът е "Направи сам" и ще е хубаво да споделиш какво си направил, как си оживил схемата, какви са постигнатите резултати в сравнение с предвидените, и т.н., за да имат полза и други като теб, които четат форума.
BlackBox - специалист
jamezon написа:
Това е доста повече от малко,за което още веднъж благодаря на BlackBox
За мен темата е приключена!
Само да кажа. 30А са сериозеен товар. Предвиди радиатори за шотки диодите. И то стабилни...
Същото и за мосфетите, които са накацали - IRF-ите!
И термопастичка между радиатора и корпуса на елемента, а ако корпусът е метален отзад - или изолирани радиатори или силиконови/слюдени изолационни подложки.
А сега се загледах и тия 4х мосфета и 3 фази... :? Така де..драйвер и IRF...някакъв инвертор...
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Разчитане на схема" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: