Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Chefo77 - майстор
Няма смисъл да е по-дебела от минималната, защото ще пружинира повече. Както казах, може и без нея.
За XPS-а изискването е да е подов, за лепило ще се изкажат колегите. Аз моя го лепих с монтажна пяна. Задължително е да почистиш и е желателно да грундираш пода поне с Ц200 преди да лепиш каквото и да е отгоре.
Whiskey - специалист
Днес пуснах един лазер по пода и останах неприятно изненадан - прилично равен, но съществено крив. За 3.5 метра разликата е почти 3 см., а по-лошото е, че не виждам какво мога да направя. Там, където реално трябва да се "пълни" е вратата към терасата, а към момента разполагам със само 5 сигурни сантиметра за пълнеж (лепило + 2 или 3 см фибран + 2 мм подложка + 8 мм ламинат). Чета, че частично може да се реши проблема като играя с дебелината на лепилото и тази на фибрана, но ми се струва, че ще се оплескат нещата. Някакви идеи?
burkov - специалист
Една тераколна замазка няма ли да реши проблема?
Whiskey - специалист
Нямам къде да я сложа. Реших тия дни да изкъртя съществуващата замазка близо до четирите ъгъла на стаята, да стигна до плочата и там да сложа лазера. Така ще разбера замазката ли е крива или плочата. Ако е първото, може би ще я изкъртя цялата и ще я положа както трябва, ако обаче е второто, много вероятно ще остане така. Подът е доста равен, преди да махна всичко имаше ламиниран паркет, който беше доста износен, но не и с разпукани фуги. Вярно, че под него имаше пласт мокет и 3 пласта балатум, но и сега мисля, че това няма да е чак такъв проблем. Но ще ме дразни само защото знам, че е криво. Иначе не си личи.
pepone1 - помощник
Да се възползвам от темата и да попитам, купил съм апартамент , който тепърва ще се строй, над гаражи е на 1ви етаж,южен. Строителя не е заложил изолация на пода, мисля да се договоря със него да сложим 30 мм ХPS над стоманобетонната плоча, предполагам е хубаво да се сложи метална мрежа за по-голяма здравина и отгоре замазка, въпроса е това ли е процеса и дали нещо трябва да се промени като например дебелина на XPS, дали да има мрежа или не (видях и 2та варианта по нета) . Или евентуално да сменя цялата концепция и да сложа XPS след замазката , като отгоре ще има фаянс (бани , кухня и коридори, предполагам задължителна метална мрежа) и паркет директно върху XPSа?

п.с. заложено е от стройтеля таваните да са на 2.60м след всички интервенции включително и подовата настилка
Whiskey - специалист
Благодаря на колегата за допълнителния въпрос, тъй като при мен има развитие, реших старата замазка да се премахне изцяло до плочата и от там да се прави читава наново. И аз имам питане, когато това се прави в антре, в което ще се слага гранитогрес, XPS-a направо на плочата ли се реди свободностоящ или се залепя за нея, а отгоре вече 4 см. замазка?
nikolov333 - майстор
Аз сложих 5 см XPS на пода плюс 5-6см замазка. Мисля си че замазката щеше да е по-добре, ако бях я направил с някакви ЕРS топчета в нея за изолация. На 1-ви етаж изток/запад, стар блок с плътни единички над мазета съм. Плочата на пода е с едни кухи панели. Смених дограмите с ПВЦ с тониран + Ка стъклопакет и гипскартон с двойна вата на тавана. Температурата в целия апартамент я поддържам в нормални граници с един инверторен климатик Mitsubishi 18-ка.. Единственото студено зимата ми идва от пода!! Та за първи етаж според мен освен XPS-a на пода задължително и едно подово в замазката или под плочките за зимата. Офиса ми е в мазетата, под апартамента върху земя и съм сложил 8-9см XPS с 4см замазка на пода, който е с ламинат и зимата си държа краката на подложка от 2см ХРS за да не ми изстиват краката. Та пода е много важен когато си на 1-ви етаж..
Whiskey - специалист
Това е чудесно, именно в тази посока разсъждавам и аз. Също съм сменил дограмата с хубава, сложил съм същите стъкла, ще правя хубав таван с каменна вата и сега мисля пода. Въпросът е да лепя ли фибрана преди замазката или да го редя на плочата, отгоре армировката от старата замазка (метална скара Ф10 15х15 см) и да наливам.
nikolov333 - майстор
Аз го лепих и армирана замазката по същия начин както си го планирал, но не оставих разширителна фуга покрай стените и се напука на някой места. При замазката има два момента..ако не залепиш фибрана и замазката остане отделена от него, може да усещах кухина като стъпваш с обувки върху плочки примерно, а и според мен вибрацията в него се усилва като мембрана и не се убива от основата. Аз не харесвам да стъпвам върху кухи неща. Имам чувството, че са яйчени черупки. Не знам сухия под дали няма по добри изолационни свойства от замазката.. Старата замазка в апартамента беше такава.. Това ми се струва интересна идея.. viewtopic.php?f=50&t=33318&start=10#p799510
pepone1 - помощник
т.е. технологията е xps, метална мрежа и замазка, и аз ги гледах тия сухи подове , но нямам на представа кое е по-добрия вариант, при мене блока ще е чисто нов , ако има някакво значение

Тема "фибран под ламината" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: