Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ve4er - напреднал
Здравейте. Правим една пристройка нова към къщата, и искам да питам колко трябва да е височината на бетонния фундамент под тухлената зидария. Повечето майстори казват - едно платно легнало което си е 50см. Моите майстори казват 20см стигат. Малко ми се вижда това при силен дъжд няма ли да се мокри мазилка тухлите да просмукват. Какво ще ме посъветвате в случая?
gnt69 - майстор
40 сантиметра минимум. При дъжд капката пръска на 30-40 сантиметра нагоре и обезателно водоплътен цокъл. :partyman:
ve4er - напреднал
Благодаря за бързия отговор. Какво да разбирам под водоплътен цокъл, изолация ли или бочарда както се вика на цялата сграда?
gnt69 - майстор
ve4er написа:
Благодаря за бързия отговор. Какво да разбирам под водоплътен цокъл, изолация ли или бочарда както се вика на цялата сграда?
Напиши в търсачката на Гоогле цокъл на къща.
krismarg - специалист
Височината на целия фундамент или само над кота 0?

Фундамента с бетон с добавка за водоплътност против капилярна влага. Над кота 0 стигат и 20 см но с водоплътен цокъл.
Tsilkov - майстор
Бетонните основи трябва да са ти заровени поне 80-100 см под терена, защото до там почвата замръзва. Това казват нормите за конструкции.
Много хора се подвеждат по лафа "до здраво" което е обикновенно на 40 см (след изриване на почвения слой). Обаче като дойде наводнение изрива почвения слой за 5-10 минути, водата стига до основата и къщата става кораб. Това мисля всички го видяха миналата година по новините.
По тази причина гледаш най-ниската точка по терена на бъдещата сграда и копаш минимум 80 см от там. С 4-5 кубика бетон и малко желязо няма да забогатееш.
krismarg - специалист
То 80-100 см е по отношение на замръзването според надморската височина, а "до здраво" може и 20 см да е до скала или над 2 метра, я насип, я слаба почва...

Тема "Височина на бетонния фундамент на тухлена зидария" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: