Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lov - майстор
radius написа:
Hoвoceлckи написа:
Не се хаби! Не го правя правя заради теб и ми е през х...я какво е твоето мнение!
Е това не е ли обида? Чудно, че никой не реагира, а предупреждават само отговарящата страна.
Не му обръщай внимания. На мен ми е през дедовия че са ме предупредили кат се изразява той. Нека си продължава в същия дух и да му четат новите квалификации за стомани от вида черно тенеке и тенекии от сирене.
Съжалявам само за хубави форум който се превърна в пл........к. :lol:
Пък това последното го оставям на фантазията на четящия. Нали така било разрешено.
Hoвoceлckи - майстор
Много е умно да слагаш в чужди уста свои измишльотини :x Никъде не съм споменавал "стомана"! Ти го каза :idea: Водната риза е от черна ламарина!
Колко много жлъч изля за да отречеш нещо, над което просто не си се замислил достатъчно. Нали няма да отречеш, че може да се реже метал с плазма под вода?
От друга страна не се усещаш как си противоречиш: хем казваш, че калая не може да се разтопи заради охлаждането от водата, хем - че е много, ама много опасно това закърпване на миниатюрни дупчици. Защо? Ще ти спестя "няколко кладенеца" - системата е отворена и водният стълб е не повече от 2 метра.
saraneron - специалист
Май оспамихте питането, не ме интересуват казани за буркани ,ако имате нещо по въпроса ,моля, ако нямате пак моля , направете си темичка за калайдисване.Питането е конктретно за турския алуминиев панел ако е празен вътре в колекторната тръба колко градуса се вдигат при слъчев ден.И по-конкретно дали ще заври при отворена система ако е с вода или пропилен гликол 50% при спряла помпа. Имам съмнения за възможностите на този панел и загубите му при високи температури.Благодаря на отговорилите!
lov - майстор
saraneron

Искрено съжалявам но не аз съм причината за осирането на темата ти. Още в първия пост ме спомена и бях длъжен да отговоря какво точно и как съм мерил. А 'селски се навря да се хвали как станал калайджия.

И тъй като отдавна влизам във форума много рядко и то на вече заради приятелите си за последно ще обясня на ''селския'' какво е стомана. Макар че едва ли ще разбере щото то и с фуния да му го наливаш пак ще намери от де да изтече. :lol:

Стоманата е сплав на желязо и въглерод, в която съдържанието на въглерод се колебае в границите от 0,025% до 2,14%

А не на всяко метално нещо да му казваш черна ламарина, тенеке, дЖилязо или каквото и да е било друго. А всъщност според приказката черни са на калайджията задните части. :)
Всъщност желязото като химичен елемент само по себе си не става за нищо. И за това се използват само неговите сплави за разлика от други метали. А дадена желязо въглеродна сплав дали се закалява или не я прави нищо по различна от стомана или чугун защото разликата е само в количеството въглерод. И от едното може да се превърне в другото с подходяща обработка.
Тъй че ''джилязо'', ''тенке'', ''черна ламарина'' си го ползвай у ваше село. В нормалния технически речник си е листова стомана и толкова. Това че съм написал стомана никак не ме кара да се срамувам от това. :lol: Така са ме учили моите преподаватели по тази дисциплина. А ако не ти харесва определението върви се жалвай на арменския поп. И колкото повече се опитваш да се подиграваш с нещо което не ти е ясно ставаш още по смешен. Аре със здраве и наблягай повече над четенето. То не е вредно или опасно за здравето а понякога помага.. :-D

п.п. Щях да забравя нищо, че не заслужаваш но поне някой да не направи същата грешка. Та отговарям не заради тебе самия.
Не се ползва калаено оловни припои върху желязо защото нямат добра адхезия към него. В допълнение имат и различен температурен коефициент на разширение. И особено както в случая огромен температурен диапазон съответно голяма склонност към отлюспване в зоната на контакт.
А що е толкова опасна една такава малка дупчица пък и на отворена система. Ще изгаси напълно огъня. Но ако нямаш тоя късмет ще се получи непълно горене и отделяне на въглероден окис. Пък ако ще и да е и двуокис. Пък той няма склонност да излиза през комина и се натрупва в най долните части на помещението.Така и ще те намерят някоя сутрин озъбил се в съня си. При двуокиса има някакъв шанс да оцелееш но когато се надишаш със въглероден окис процеса е необратим. И господ не може да ти помогне. Може да попиташ пожарникаря че няма зима, да не намерят някой умрял по тази причина и то само с обикновени печки.

Тема "Питане!?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: