• 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 327
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nelim - специалист
И аз съм собственик вече на Alba B ( с малкото прозорче ).

На пръв поглед съм доволен, запалихме я само за проба, ама в тия жеги не се живее.
Единственото нещо, което ме изненада неприятно засега е че бункера навсякъде пише че е 22кг, пък реално едвам влиза един чувал от 15кг, как са ги сметнали макетата че може да вкараш още една половинка и защо подават грешни данни в каталога - не е ясно.. :)
geniya - специалист
Да не са ти дали от по-малките модели щом като е с по-малък резервоар?
nokoniko - специалист
На, АУРИГА/25КВ/ пише, че е 30 кг, но два чувала не могат да станат. Последните модели имат втори капак на бункера за пелети и може би затова се намаляват и литрите /килограмите/ на бункера....
nelim - специалист
Не, Алба си е, не е по малка.
Да, май е от новите и е с 2 капака на контейнера ;)

Те по-малките модели (хидро) реално е само Минима, която по каталог също е уж 22кг, но предполагам и тя е реално 15.

Някой със по-старите Алба, които се водеха 15кв, дали може да каже колко реално му побира бункера? :)
Мисля си че са го направили с 2 капака за обезшумяване, но реално разстоянието м/у тях е 5-6см и може от там да идва разликата
SoMeBoDy1 - специалист
Здравейте колеги!
Лятото почти свърши и аз днес реших да си изчистя моята АуригаБ, да бъде готова за зимния сезон.
Предната зима изгорих към два тона и малко( 1 тон от румънските и другите от наши производители)
До сега не я бях чистил, освен горивната камера разбирасе :)

По принцип в края на миналия отоплителен сезон усетих, че КПД то падна, но не я почистих тогава.
Днес когато отворих капаците от двете страни останах изумен. Всичко беше пълно с пепел на 100% . Направо не знам как е топлил ...
Напълних половин торба от Лидл с пепел. Само не съм отворил тръбата която е към комина, малко е завряна връзката и ме домързя.
Стигам да заключението, че такова профаликтично чистене трябва да се прави минимум на всеки изгорен тон пилети.
Прилагам малко снимки. Нещо друго трябва ли да се почисти?

Прикачен файл

IMG_2581.JPG

Прикачен файл

IMG_2580.JPG

Прикачен файл

IMG_2579.JPG

Прикачен файл

IMG_2578.JPG
IMG_2578.JPG (84.38 KиБ) Видяна 2070 пъти
nokoniko - специалист
nelim написа:
Не, Алба си е, не е по малка.
Да, май е от новите и е с 2 капака на контейнера ;)

Те по-малките модели (хидро) реално е само Минима, която по каталог също е уж 22кг, но предполагам и тя е реално 15.

Някой със по-старите Алба, които се водеха 15кв, дали може да каже колко реално му побира бункера? :)
Мисля си че са го направили с 2 капака за обезшумяване, но реално разстоянието м/у тях е 5-6см и може от там да идва разликата
Втория капак е да намали шума и когато остане малко количество пелети в бункера да не позволява вентилатора да смуче кислород през шнека, а само от тръбата предназначена затова, защото се нарушава качеството на горене и кошницата се задръства. :partyman:
Последна промяна от nokoniko на пон авг 28, 2017 10:35 am, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Моята камина я чистя всеки ден ,защото знам как се натрупва с пепел ,затова и малкия ми разход де ,за сведение нямам камина Екоспар но почистването важи .
niknolti81 - помощник
здравейте имам два радиатора 1.8м./60см. един радиатор 1м./60см. смятам да сложа и лира в банята 1кw. от сервиза ми казаха че
ecoSpar минима 12кв. ще ми е достатъчна но аз си мисля за алба 18кв.
проблем ли ще е ако камината надвишава мощността на радиаторите. дали ще качи разхода на пелети.
понеже апартамента ми е студен ще отоплявам около 70м2 и мисля че 12кв.може да не е достатъчна мощност.
Чираче - майстор
Разхода на пелети едва ли ще се увеличи. Напротив, няма да работи на предела на възможностите си. Всичко зависи от управлението.
niknolti81 - помощник
Чираче написа:
Разхода на пелети едва ли ще се увеличи. Напротив, няма да работи на предела на възможностите си. Всичко зависи от управлението.
под управление имаш предвид настройките. по принцип не е проблем че е по мощна?
за първи път се зблъсквам с пелетни камини затова е новост за мен. пък трябва да купувап вече.
разликата в парите е минимална между 12кв. и 18кв.
  • 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 327

Тема "Пелетни камини "EcoSpar"- настройки, мнения." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: