• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
energo - специалист
Christo написа:
Ей тук http://www.bafa.de/SharedDocs/Downloads ... nFile&v=21
са изброени всички разрешени за употреба котли на дървени трески и пелети в Германия. Няколко стотин модела.... Бош нещо ги няма. Пропуск ли е, друга ли е причината?

Друга е причината колега,а тя е следната–В Германия (и не само) са разрешени от общините за монтаж само котли с твърдо гориво ,,клас5„ Бош или неговите събратя Орор,Юнкерс,Дакон и Будерус имат същият модел. НЕ са клас 5!
Аз не споря и не плювам и НЕ продавам котли,а изразявам лично мнение.(нали за това е форума)
И понеже в България във форумите се пишат неща продиктувани от комерсиални цели аз лично взех решението за модернизацията на отоплението в къщи ,след доста четене в полски и руски форуми!
Хубав ден и успех на всички.
lz2skt - специалист
Бош е котел за въглища и дърва и не влиза в определението типичен пелетен котел( независимо ,че може да му се монтира пелетна горелка)На почти всеки котел за твърдо гориво може да му се монтира п.горелка-вече този котел пелетен ли е ?Хубаво нещо са немските норми за котли и немските заплати.......
Christo - майстор
Аз не продавам и не монтирам котли(освен своя собствен). Написах горното с цел не да се заяждам, а да не припадаме като прочетем нейде думичката Бош. Не знам дали тези Юнкерс или някакви други са правели бомбардировачи през втората световна.....Правели котли от столетия... Ами не са го донаправили. В списъка от линка, който съм дал, има котли от една и съща фирма, които са за дървесен чипс и други за пелети. Явно не става един и същи котел да гори и чипс и пелети. Ние искаме да гори дърва, въглища и пелети. За горене, ще ги гори някак си, сигурно и КПД-то ще е някакво. Ако някой решил да се топли с пелети ме пита, бих препоръчал да си купи котел само на пелети. Поздрави и успех!
VLADO66 - майстор
Ползвам Дакон/Бош/ от 1995г. и не съм имал проблем досега.
andy_forresite - майстор
Класовете зависят и от горивото. Би трябвало да се дават за конкретен комплект (система) с определени горива. Вземете котел клас 5 и го напълнете с нарязани гуми да видим какъв клас ще хване. Същото е и с пелетните котли от клас 5. Те отговарят на този стандарт, но с дървесни пелети. На слънчогледови я хване за клас 1, я не хване.
filmatoplo - майстор
Хич не ми пука ,дадох съвет ,останалото трябва да свърши човека.В краен случай Бош с горелка Грейко ,въпреки че това се избира когато в мазето вече си имаш такъв котел-(Дакон ,Бош,Юнкерс,Будерус) и само прибавяш горелка.
fbr - майстор
Наскоро наблюдавах монтажа на един Бош 16 кВт, и да Ви кажа съм тотално разочарован от немарливото изпълнение на тоя котел. Да оставим настрана, че отдолу въобще не е боядисан, заварките там са под всякаква критика, остри ръбове, непочистени стружки, абе ужас. Не е вложен никакъв мозък, за да се направи така, че вратичката отдолу и капаците отгоре да се отварят на страната на която ще бъде удобно за мястото на клиента. Преградата между отсека за гориво и първия ход на котела е изграден (силно казано) с поставени тухли и парче изолационно въже, което седи там по силата на гравитацията. Въобще тоя котел е още в комунизма, и сигурно Роберт Бош би се обърнал в гроба, ако види на какъв уред слагат името му. Дали все още се изработва в Чехия, или е изнесено производство някъде другаде, но ме върна към времената на Москвич-а и недодяланата руска техника. Нямам впечатления за други котли от същия клас, но смятам, че Бош тук са се надценили в умението да почиват на стара слава.
Последна промяна от fbr на пон авг 28, 2017 7:56 am, променено общо 1 път.
Карам си с Боша, трети сезон ще му е, не съм забелязал нещо недодялано.
Вярно, стара концепция, не е пелетен, но се справя повече от добре, дори и без доработките по него. Съдя по температурата на изходящите газове и от разхода.
fbr - майстор
Трифон П.Трифонов написа:
, но се справя повече от добре, дори и без доработките по него. Съдя по температурата на изходящите газове и от разхода.
Не си разбрал смисъла на поста ми. Не казвам никъде, че не върши работа, даже в това отношение мога да го похваля. Но да не вложиш грам старание и мисъл за развитие на добра концепция, в продължение на десетки години на продукт, върху който слагащ името и реномето на водещ германски производител ми дойде в повече.
kalin72 - майстор
fbr написа:
Трифон П.Трифонов написа:
, но се справя повече от добре, дори и без доработките по него. Съдя по температурата на изходящите газове и от разхода.
Не си разбрал смисъла на поста ми. Не казвам никъде, че не върши работа, даже в това отношение мога да го похваля. Но да не вложиш грам старание и мисъл за развитие на добра концепция, в продължение на десетки години на продукт, върху който слагащ името и реномето на водещ германски производител ми дойде в повече.
Не всичко по-ново като концепция е по-добро от старото.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Какъв котел да избера бош + биотек или бисолит + бисолит" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: