Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
deianr - специалист
Хм... Значи искам да монтирам плафониера в коридора - сега крушката виси на кабела си. Обаче трябва да направя 2-3 дупки в тавана около кабела, за да я завия. Не искам да го прекъсна и да се наложи да се кърти.
Както е дадена тази снимка, наляво от крушката и назад се намират бушоните на апартамента (до вх. врата). Освен и кабелът да ги следва, но дали с чупка или директно през тавана, не знам.
Панелен тристаен, ако има някакво значение.
Изображение
Fori - специалист
Аз лично бих подръпнал леко кабела за да видя на къде отива, или леко да поотчупя от мазилката до 2-3 см. (нали после самият плафон крие в радиус около 10см.) и после пробиваш (закрепваш) в противоположната посока.
doc_bg - напреднал
Има евтини детектори за кабели и тръби в строителните хипермаркети. Ако ти е по-изгодно от "къртене" :)
deianr - специалист
Явно така ще е, ама имам чувството, че е вкопан по-надълбоко и бая дърпане ще падне :lol: Защото се вижда, че сякаш "излиза" отвътре вертикално, а не настрани.
dudly - напреднал
doc_bg написа:
Има евтини детектори за кабели и тръби в строителните хипермаркети. Ако ти е по-изгодно от "къртене" :)
Това е интересно - а каква е ориентировъчно цената им и доколко може да им се вярва?
mcm - специалист
на панелките кабела за осветление е по пода отгоре и се спуска през една доста широка дупка, разкърти внимателно вертикално нагоре и ще разбереш дали и при теб е така, ако ли не мазилката е тънка там където ще са ти дупките, разчовъркай леко и внимателно с една отверка да панел и ще разбереш има ли или няма кабел, успех
deianr - специалист
Благодаря на всички. Хващам инструмента :lol: И дано после свети.
Засега имам чувството, че слиза някак отгоре и мога да дупча навсякъде около него, но ще видим.
deianr - специалист
След дебелата близо 1 см мазилка стигнах до дървено трупче, в което кабелът е забит през средата с пирон. След него ми се струва, че продължава странично наляво по панела. Ще дупча от другата страна. Мерси за помощта.
Едит:
Операцията приключи успешно, плафониерата е поставена. Кабелът се оказа, че върви вертикално нагоре - така било при панелките, и други потвърдиха (строили панелки навремето).

Тема "Как да разбера откъде минава кабел?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: