Най - вълнуващия въпрос зимно време.
saraneron - специалист
ЦИТАТ!,,При изпускане на въпросната, течност излиза и странна черна субстанция - като остане на сухо се сгъстява като кал, като се полива с вода се разнася като пясък. Имат съмнения, че тази субстанция може да прави тапи,,.
. :sad: И друг път съм срещал информация за такава чернилка и един колега твърдеще, че това е продукт получен в следствие на многократно прегряване на пропиленгликола. Хем чернилка , хем компрометиран топлоносител ,не се знае какво е станало с пропиленгликола.Все пак, да не се забравя че 50% вода/пропиленгликол завират под 110 градуса С при нормално налягане , при 2.5 атм.да кажат специалистите ,но на повечето плоски колектори им дават по каталог работна температура над 145 градуса! Ако се окаже вярно за чернилката,това не е добра новина за сиситемите под налягане в които завирането е допустимо многократно!!! Е колко ,всеки си знае!!! Сега ,добре ли е?
Последна промяна от saraneron на пет сеп 01, 2017 6:43 pm, променено общо 3 пъти.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Прибави Л в заглавието, моля
Hoвoceлckи - майстор
Що си изостави темата пък сега отваряш друга?
Е може и да не се намери тази информация готова .Можех да си я проверя сам тази информация но пуснах системата и не е удобно да ходя да я спирам и да правя измерване .После ми дойде идея за подобрение но без тези данни не е сигурно какво ще се получи! Всичко е наред .
Системата ти е отворена? Тези 2,5 атм са ти долу при бойлера?
saraneron - специалист
Защото не е по тази тема, която си посочил а във връзка с друга!
andy_forresite - майстор
Понеже преправях моята инсталация и свалях тръби, видях че има чернилка по тръбите. Седи като блажно от масло. Всичко ми беше чисто ново - от котел, през фитинги, до тръбите и радиатори. Всичко. Ако оставиш котела без вода 1 месец и после го налееш да видиш каква ръжда тръгва. Пълня с вода от водопровода, 1,5 бара в хладно състояние и 2 бара стига при 60° на водЪтъ. Никога не може да заври при мен - на 80° се гаси, а сега съм го направил дори на max 70 градуса.
Така че не е изключено тази черна субстанция да е от топлообменника на котела.
Принципно е добре първо да се промие системата. За целта се налива, пали се и се оставя да поработи няколко часа. После се източва и пълни наново. Провимката с вода разбира се.
n_a написа:
Прибави Л в заглавието, моля
Препини едно в края, моля!
И ти ли имаш брадва или само пушиш цигари?
saraneron - специалист
andy_forresite написа:
Понеже преправях моята инсталация и свалях тръби, видях че има чернилка по тръбите. Седи като блажно от масло. Всичко ми беше чисто ново - от котел, през фитинги, до тръбите и радиатори. Всичко. Ако оставиш котела без вода 1 месец и после го налееш да видиш каква ръжда тръгва. Пълня с вода от водопровода, 1,5 бара в хладно състояние и 2 бара стига при 60° на водЪтъ. Никога не може да заври при мен - на 80° се гаси, а сега съм го направил дори на max 70 градуса.
Така че не е изключено тази черна субстанция да е от топлообменника на котела.
Принципно е добре първо да се промие системата. За целта се налива, пали се и се оставя да поработи няколко часа. После се източва и пълни наново. Провимката с вода разбира се.
Проблемът е за соларни инсталации, но и това е добре да се знае!Мерси!
andro440 - майстор
как да няма чернилка ,след като флуида е един и същ и а фитингити с различна по структура материали , ако искате даняма чернилка -вс трябва да е от неръждаема стомана
Antonii - майстор
Тази чернилка е жезезен окис получен при високи температури.
Няма да запуши нищо, ако системата има обикновен филтър които се почиства поне веднъж годишно.
шоп - майстор
Antonii написа:
Тази чернилка е жезезен окис получен при високи температури.
Няма да запуши нищо, ако системата има обикновен филтър които се почиства поне веднъж годишно.
Така е, но цялата тази утайка полепва по вътрешната част на абсорбрите на колектора, по серпентината и влошава КПД то на системата. Каква е ползвата от меден абсорбер и отличната топлопроводимост на медта, като се спестяват едни 100 ина лв от неръждаеми и/или месингови фитинги?!

Тема "ЧЕРНИЛКА В ТРЪБИТЕ на СОЛАРНА СИСТЕМА" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: