Най - вълнуващия въпрос зимно време.
DJ - напреднал
Това с вентилатора е ясно. Не знам обаче с какво да оформя около камината. Ако е с тухли, ще ми е по-трудно да направя въздушна "риза" около камерата.
С тухлите по дълго време ще се отдава топлина. Аз имам зидана камина в механата която след като изгорят чуканите и затворя клапата още 7 - 8 часа тухлите отдават топлина.
Takezo Sensey - модератор
DJ написа:
Това с вентилатора е ясно. Не знам обаче с какво да оформя около камината. Ако е с тухли, ще ми е по-трудно да направя въздушна "риза" около камерата.
Аз оформих така ...пък 3-та година нищо се не е запалило.

Прикачен файл

Изобр.030.jpg
Изобр.030.jpg (68.88 KиБ) Видяна 6740 пъти

Прикачен файл

Изобр.032.jpg
Изобр.032.jpg (78.12 KиБ) Видяна 6740 пъти

Прикачен файл

Изобр.031.jpg
Изобр.031.jpg (99.86 KиБ) Видяна 6740 пъти

Прикачен файл

Изобр.029.jpg
Изобр.029.jpg (91.06 KиБ) Видяна 6740 пъти

Прикачен файл

Изобр.027.jpg
Изобр.027.jpg (78.23 KиБ) Видяна 6740 пъти
и това ...

Прикачен файл

Изобр.055.jpg
Изобр.055.jpg (55.22 KиБ) Видяна 6737 пъти
DJ - напреднал
А около камерата също ли е гипсокартон?
Нямам нищо против гипсокартона. но мисля, че губиш топлина от това, че разстоянието от горивната камера до комина е изолирано от гипсокартона и не виждам или не си ги показал на снимкитеотвори за циркулация на въздуха :?:
milew написа:
Тази схема е добра за една стая, но мисля, че питането е за отопление на две стаи и тогава подхода е друг :? И ако наистина е за две стаи е препоръчително да се сложи и вентилатор ако се изпълни по тази схема.
Стая номер 1 се грее директно от камината , стая номер 2 с въздуховод :roll:
milew написа:
Нямам нищо против гипсокартона. но мисля, че губиш топлина от това, че разстоянието от горивната камера до комина е изолирано от гипсокартона и не виждам или не си ги показал на снимкитеотвори за циркулация на въздуха :?:
Отворите са под долния "корниз" на камината ...на снимката се вижда лееееекинко в ляво едно тъмно петно.Снимките са правени вечер с телефон миналата година за това са лоши. С циртовото фото стават мн. големи и не мога да качвам.Ако някой се интересува пращам по скайп.

Гипсокартона се "напича" достатъчно за да е топло в помещение 32 квадрата. Камината е 6 квт. от топлоотдаване ъглов модел на Прити - камера за вграждане.

Наложисе да я "облека" с картон щото ....под 28 градуса в стаята не падаше адска жега .

Сега част от тази топлина съм я "изпратил" на 2 ет.

Схемата не съм я измислил аз . А я "откраднах" от едни момчета дето монтираха камина АВРОРА. За мн. мн. пари която тежеше токова че при стоежа на къщата я спуснаха на фундамента с телфер., и само с въздуховоди в една къща около 200 квадрата ...работи перфектно.Следвах само технологията им

Г :wink:
DJ - напреднал
Много благодаря за инфото. Вече имам ясна концепция. Веднага щом се захвана ще направя повече снимки. Мисля да сложа тухли около камерата за да има ефект на акумолираща печка, а зад камерата да осигуря място за въздуха. Ще постава вентилатори който да обдухват лекичко камината и да изкарват въздуха в съседната стая. Оснората мисля да излея от бетон и така да имам място за дърва. Плота отдоло и отгоре ше ги направя с огнеопорни плочи който останаха на бащами от старата камина на вилата. Още веднъж благодаря много на всички.
DJ написа:
А около камерата също ли е гипсокартон?
100 % гипс картон , дори не е пожаро устойчив :wink:

Тема "Питане за камините и въздушните ризи." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: