• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
Дестилираната вода не е проводник. Но пък дестилирана вода по водопровод не се среща :?
Или си издръжлив на напрежения >40 волта или потенциалите в помещението са били еднакви Офазен бойлер и офазени стени и под).
Може би пластмасовите тръби да са те спасили, но пък ако бяха метални и има съседски занулен бойлер към металните тръби щеше да има "пук" още в началото на пуска и да падне палеца някое АП, може би.
И все пак не пропущайте бойлерното табло.
Съвсем скоро през нощта тъщата се събудила от съскащ звук и като отворила вратата на банята - нищо не се види от фърчаша пара и вряла вода. Добре, че се сетила да търси стълбе, за да докопа "башоните", та да спре тока на бойлера, оти в банята става за щавене на кожа. А бойлерното табло пред вратата щеше да е много по-удобно за прекъсване на тока, но както
georgievp написа:
Бойлера е свързан директно с кабел и няма табло, тъй като никога не се изключва
.
georgievp - напреднал
kozl написа:
Дестилираната вода не е проводник. Но пък дестилирана вода по водопровод не се среща :?
Или си издръжлив на напрежения >40 волта или потенциалите в помещението са били еднакви Офазен бойлер и офазени стени и под).
Може би пластмасовите тръби да са те спасили, но пък ако бяха метални и има съседски занулен бойлер към металните тръби щеше да има "пук" още в началото на пуска и да падне палеца някое АП, може би.
И все пак не пропущайте бойлерното табло.
Съвсем скоро през нощта тъщата се събудила от съскащ звук и като отворила вратата на банята - нищо не се види от фърчаша пара и вряла вода. Добре, че се сетила да търси стълбе, за да докопа "башоните", та да спре тока на бойлера, оти в банята става за щавене на кожа. А бойлерното табло пред вратата щеше да е много по-удобно за прекъсване на тока, но както
georgievp написа:
Бойлера е свързан директно с кабел и няма табло, тъй като никога не се изключва
.
Е бойлера си има ключе за изключване, затова не ми трябва още един прекъсвач.
kozl - майстор
georgievp написа:
Значи не си разбрал що съм аз писал.
Но то това без да се види, трудно е да си го представиш.
Когато от бойлера изхвърча пара, не е здравословно да се доближава.
georgievp - напреднал
kozl написа:
georgievp написа:
Значи не си разбрал що съм аз писал.
Но то това без да се види, трудно е да си го представиш.
Когато от бойлера изхвърча пара, не е здравословно да се доближава.
Да от тая гледна точка си прав. Купил съм прекъсвач на legrand и тия дни ще го монтирам.
Hoвoceлckи - майстор
Проводимостта на питейната вода не е много голяма. Да, по водата от бойлера до душа определено е имало някакъв потенциал. Самият душ ти е метален и някак си е хванат за стената? Ами той се явява заземен в някаква степен. Защо не, винта за закрепване да е опрял в арматура? И така целият пад на напрежение е между бойлера и входа на душа. Токът не е достатъчно голям заради сравнително ниската проводимост на водата. По-старите си спомнят бързоварчетата с лъжички - ако не сложехме кафе, захар или някое зрънце сол, водата не завираше.
plamen6703 - майстор
georgievp написа:
Купил съм прекъсвач на legrand и тия дни ще го монтирам.
Внимавай като го монтираш и филтрирай мненията на мазачи, които се опиват да "разсъждават" на тема електротехника и ти дават идиотски примери за потенциали и бързовари с лъжички :lol:
Желая ти успех и дано никога не попадаш под ударите на този, който се не види и не можеш и да му го върнеш, ако оцелееш :wink: :partyman:
Hoвoceлckи - майстор
Виждам, че много внимаваш да изказваш ясна позиция, да дадеш ясен съвет или аргументирано да отговориш. Не е толкова страшно :idea: тук има и културни хора и ще ти кажат културно, че съветът ти не е най-удачен (като например да се стича вода по дървена конструкция).
Втори път те предупреждавам: спри с квалификациите!
fox_vt - майстор
Hoвoceлckи написа:
....По-старите си спомнят бързоварчетата с лъжички - ако не сложехме кафе, захар или някое зрънце сол, водата не завираше.
Това са глупости, завира си най добре даже. Бях си направил даже такъв бързовар 3 киловата и вервай в кофата нито кафе нито захар камо ли сол съм слагал :lol:
Иначе по темата, не е задължително да те удари ток при офазен бойлер ако нагревателя работи в този момент. Даже по безопасно е ако бойлера е по мощен поне три киловата.
georgievp - напреднал
В крайна сметка си обяснявам нещата така, явно чешмяната вода е с доста слаба електропроводимост. Но истината все пак си остава някъде там.
tzetz009 - специалист
И що пишете глупости не ми е ясно ??? От офазена печка може / от офазен бойлер неможе !!! Купувайте си проточни бойлери 10 киловата и нагоре да не Ви "пере" тока ! Надали , ама а дано !!!!!

:? :? :?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16

Тема "Странна случка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: