Най - вълнуващия въпрос зимно време.
danovsky - специалист
Здравейте,

от дълго време чета из форума,но не намирам нужната ми информация,затова да попитам:
-Имам котле(правено от ламарина и не знам колко KW. е))което захранва16443W.(смятал съм го така:h-500->80бр.x162=12960w.
h-350->23бр.x121=2783w.
лира-> 1бр. x700=700w.)на квадрадратура 80кв(30кв. първи етаж и 50кв. втори)
Всичко беше супер докато не закачих и едно бойлерче(2000W.)и още няколко глидерчета.В големите студове не може да задържи повече от 60гр.(даже и по-малко)и съм принуден да спирм бойлера или някой радиатор.Инсталацията е изградена по всички правила и съвременни технологии като по учебник.Та въпроса ми е следния:
-колко по-голямо котле да си взема,при положение ,че ми предстои и захранване на таванско(около 10kw.)и ако взема доста по-голямо така ,че да ми стигне и за тавана ,няма ли да имам проблеми докато стане инсталацията за тавана???
Takezo Sensey - модератор
За боилера , той ти "взима" около 6 квт.

За котела , всички котли (на твърдо гориво) имат КПД около 80 %

Или ако си харесал котел 30 квт. х 0.8 = еди си колко (реална мощност) получената мощност трябва да надвишава с около 20 % консуматорите (радиатори , лири , боилер)

Идеята е системата да има запас от мощност.

Сметките ти за глидерите са долу горе верни но това е при температура на водата от 75-95 градуса . А прекалено малко изградени системи работят на тези стойности .

За захранване на таванско помещение май трябва да смениш само помпата - да има по голям напор. Ако не си изхвърлил кутииката от настоящата помпа , провери за ТТ данните и.

И накрая жокер - ако не позлваш всички стаи едновременно , защо да пускаш всички радиатори...
danovsky - специалист
takezo написа:

Сметките ти за глидерите са долу горе верни но това е при температура на водата от 75-95 градуса . А прекалено малко изградени системи работят на тези стойности .
Благодаря ти,но до сега си държеше температура 80гр.+/-5гр.и за това са ми такива сметките.
Да предположим,че сегашното ми котле захранва системата с 15kw.,които не ми стигат.Ако взема 28kw.(28x0.8=22.4kw.)ще ми стигне за сега,но след като "вържа"тавана(не знам кога ще стане....пусти пари),който ще ми глътне още десетина киловата, пак ще увисна.Въпроса ми е ако сега взема 40кw.(40x0.8=32kw.)котле,няма ли да имам проблеми в смисъл -завиране на вода или нещо от сорта???
Предварително благодаря.
Takezo Sensey - модератор
Ако наистина работи на 80 градуса , сметките са верни .

За котлите , това с 80 % КПД ,го казвам за да не купиш котрл които уж е 30 квт. Пък после да не можа да захрани системата , и да се чудиш какво става .

За завирането на водата : всички нови котли са снабдени с нещо като термостат( не зная точно как се казва)
Т.е. може да контролираш температурата на водата .Когато зададеш 80 градуса и котела набере тази температура . Термостата затваря една клапа на комина и по този начин го кара да тлее .

След като водата истине примерно до 70 градуса , клапата се отваря наново и пак си набира температува. :wink:
null - специалист
Нещо подобно на описаното отгоре, само че се спира въздуха, а не димната клапа.
И при мен е така както го описваш. След няколко години се очаква да вържа тавана и да си сменя бойлерите (защото за сега са си нови и ми е жал)
Купих котле 45KW, а реално сигурно ползвам половината. Единствения проблем дето имам е, че заради тлеенето се налага по-често да чистя комина.
И друго за бойлерите - четох, че не са 6 или 8 KW, а когато загряват студена вода дърпат по 18/26KW това съответно за 80/120l бойлер.
Това беше някъде из сайта на ЕЛДОМ

Тема "? към знаещите, за котле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: