Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Gadnyara - специалист
По нашите села почти няма читав парцел без някаква особеност или казус. Хубавото е, че такива въпроси се решават с общинарите, съседите или комуналните фирми. Ако се чака изрядната покупка, или дълго ще се търси, или цената ще е неприятна...

Аз търсих повече от година, като си мислех, че единствения проблем би бил осигуряване на сумата. Която имах. Накрая игнорирах някои несгоси и се сдобих с парцел в правилното село и сред читави съседи. Съответно вече живея тук с голямо удоволствие и не искам дори да отида да си нагледам апартамента в града. Само по принуда ходя в София. :wink:

Тази канализация е чудесна. 15м трасе ще се изкопае и включи към постройката от бригадата, която ще изгради основите. Те трябва да заложат и канализация вътре в къщата, така, че плюс 15м изкоп/тръба/насипване/бетон няма да ги усетите като разход.

Въпреки, че не искате яма, при изграждането на връзката, направете така трасето, че да минава през зона, където може да се изкопае яма. За всеки случай. :wink:

Единственото неудобство ще е, ако за включването към канала затваряте важна за селото улица. И ще трябва да съгласувате с кмета. Ако е "квартална" уличка, действате смело. На мен ми се наложи да затварям няколко пъти улицата пред нас и нямаше никакво мрънкане от никого. По селата отношението м/у съседи е друго...

Накратко, щом ви харесва парцела, съседите и цената - действайте!
nikolov333 - майстор
Да помоля само да уточниш критериите си за "правилното село", че и аз имам дилема с избора на парцел и се въздържам по две три причини едната от които е канализацията за чиста и мръсна вода..но пък местото и гледката много ме кефи и най-важното е че граничи с микроязовир, буквално в местото..почти частен, защото е правен от сегашните собственици.. Иначе имота е 4 декара без ограда с къща и каменен хамбар за 12000..на 20км от апартамента ми..
Gadnyara - специалист
Моите критерии... те важат само за мен и семейството ми. Ето, все пак.

Да сме наблизо. Колкото е възможно по-близо до града. С удобно пътуване. "Вътре" в Околовръстното (за София). В момента стигам за 10-15 мин. до Сточна гара.
Да е минимум 1 дка.
Да е равен.
Да е спокойно откъм разбойници.
Да са приятни съседите.
Ток, вода и канализация. Първите две - задължително.
Детска градина. Засега такава е възрастта на децата.
Асфалт. Не искам да съм принуден да карам джипки постоянно.
Градски транспорт. По-точно "селските автобуси". Не съм ги тествал, но ги има при голяма нужда.

Аз се съобразявах повече с изискванията ни, отколкото да търся ниска цена. Отдавна свикнах, че хубаво и евтино са на различни щандове.

Всичко по-горе го получихме, без канализацията.

Обаче, в сравнение с апартамента, работата в къща/двор не свършва. Само бях чувал преди, сега го знам. :wink:
Virtex - майстор
Gadnyara написа:
Обаче, в сравнение с апартамента, работата в къща/двор не свършва. Само бях чувал преди, сега го знам. :wink:
Няма ли опция да се засади райграс и да се коси, като с това да се сведе работата из двора :-D
radius - майстор
Колкото и да я свеждаш,пак ще има в изобилие.
Gadnyara - специалист
Virtex написа:
Няма ли опция да се засади райграс и да се коси, като с това да се сведе работата из двора :-D
Има опция, но само в обработваемата площ. Огради, гаражи, складове, покрив и т.н. са трудни за косене и там не мисля да слагам трева. :wink:
П.п. Къде продават трева за засаждане? Аз все на семена попадам... :mrgreen:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Gadnyara написа:
П.п. Къде продават трева за засаждане? Аз все на семена попадам... :mrgreen:
В Елин Пелин
шоп - майстор
Фирмата не е в Елин Пелин, а в с. Долни Богоров. Точно до хан Богоров. Продават тревен чим.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Чим, на метър на кило :weedman: , не е само на едно място.
nelina_london - специалист
Да се отчета,че с канализацията всичко се уреди.Съгласие от съседите,какато и специалист на място потвърди,че проблем няма да има.Ако някой чете темата информативно да споделя,че цената за около 70м канализация(човекът не бе наясно точно в кой край ще разположим къщата-парцелът е голям) с разкопаването на улицата ще излезе около 3000лв.Със същото копаене ще се свърже и водата,такаче разходите са малки според мен.
Благодаря за идеята,фирмата,отговаряща за строежа да свърши работа.Такъв бе и моят замисъл.
Не съм искала в никакъв случай да прозвуча злобно като съм казала,че на яма не сме съгласни,но това е и основният критерий,а както казах за парите,които плащаме ще си купим 2 парцела без канализация.Да не споменавам,че вече имаме един такъв,закупен по време на голямото търсене,където вече не бихме си представили да живеем.Затова си имам обица на ухото,при това не евтина :)
Относно критериите за парцел ,споделям мнението на gadnyara
Асфалт,ток,вода,канализация,достатъчно голямо лице на парцела,без съборетени около него,но и да не е на главна улица.Транспорт(не може винаги да се разчита на колата,още повече,когато децата порасната и пътуват сами до Пловдив),Детска градина и основно училище на приемливо пешеходно разстояние,същото важи и за хранителният магазин.Добрите съседи също са важна част от избора.
Искахме да е дворно място,а не последна къща.След като избрахме точното населено място,отговарящо на изискванията ни,и огледахме парцелите,отворих картата на гугъл,видях,че други дворни места няма и да има за продан,така че избрахме най-доброто от възможните.Получава се наистина дълъг списък.Но е факт, ,че дотук,отговаря на всичко описано и бонусът е съседи на нашата възраст.
Като се има в предвид какви пари се изливат за къща в последствие,парцелът трябва да си заслужава,дори и това да коства повече средства . Къщите се ремонтират,но локацията и проблемите свързани с нея не търпят промени,поне не в близкото бъдеще.

Тема "Въпрос за канализация и главоблъсканици около парцел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: