• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
Строя къща и идва времето за поставяне на котел с пелетна горелка. Спрял съм се на два варианта
1. Котел Бош Solid 2000B SFU 32 HNS, пелетна горелка Pellet Brenn2000 или
2. Ferroli SFL4 32,5kW, пелетна горелка B-MAX 30kW.
Ще съм благодарен за аргументиран съвет кое да предпочета.
Благодаря предварително.
m.eit - специалист
dani_magix написа:
Здравейте,
Строя къща и идва времето за поставяне на котел с пелетна горелка. Спрял съм се на два варианта
1. Котел Бош Solid 2000B SFU 32 HNS, пелетна горелка Pellet Brenn2000 или
2. Ferroli SFL4 32,5kW, пелетна горелка B-MAX 30kW.
Ще съм благодарен за аргументиран съвет кое да предпочета.
Благодаря предварително.
Ни една от двете конфигурации!Боша е един не лош котел,клонинг на чешките дакон,според мен ефективно може да усвоява посоченият модел максимум 18 kw енергия от пелетна горелка,от там нататък му се влошава много капедето(почваш да грееш атмосферата през комина)
Феролито е един чугунен котел предназначен за въглища и дърва,също не може да усвоява добре енергия от пелетна горелка,естествено ако ти се занимава със тунинг и преработки,(кутия под котела,удължаване на пътя на горещите газове)можеш да го направиш достатъчно ефективен.
B-Max не е лоша горелка и привидно евтина,обаче като си купиш кита за самопочистване (150лв) що годе приличен компресор (250-300лева),и дадеш 100 или сто и двадесет лева на некой безхаберен пускач на горели за да ти подпечати гаранцията и идва много близо цената до моят фаворит горелка , ПМ-30

ПМ 30 е със много добър контролер(натурела новата версия със цветен дисплей и по добри функции),дистанционно управление,включено в цената монтаж и пуск включени в цената, две години пълна гаранция и без питанки по форума как да си настроя горелката ,самопочистване!
Нея бих я монтирал на котел Golden fire GF48 ,котела е 48 kw на въглища и дърва,но според мен ефективно може да усвоява до 30-32 kw енергия от пелетна горелка. Този комплект би излязъл
горелка ПМ-30 - 2200 лева, котел Golden fire GF48- 1540 лева общо 3740 лв

На второ място слагам-котел Грейко експерт 30кw и горелка Грейко рб-30.Всъщност двете конфигурации които харесвам са равностойни като безпроблемност на експлоатацията.Този котел е на второ място поради доста небрежно изпълнената изолация,поради по- високата цена въпреки равностойното тегло със първият,и по трудно се почиства!Горелката въпреки че равностойна изсползува старият контролер на натурела който е със по орязани функции от този на ПМ 30,няма го допълнителният контролен дисплей с функция стаен термостат(включен в цената на ПМ 30)
Втората конфигурация също ме дразни щото искат и сто лева за пускане на горелката и подпечатване на гаранцията.
тука цената на комплекта е 4413 лева.

Така че в милата ни родина правилото че за повече пари получаваш повече не важи!

:weedman:
Аааа, не! Не съм съгласен с горното.
Има даже някакви цифри, намятани на око и по вътрешни усещания за киловати и КПДта.
От двата-първия вариант.
Предложеният ГФ също е правен по Дакони, Будеруси, Юнкерси и так далее.
Ако цената на комплекта Бош е съизмерима с на Грейко Експерт 20, по добре последния.
Това само предлагам и нама да се аргументирам. Всеки има главица и може да чете, писано е.
filmatoplo - майстор
Първо нито един от котлите дадени от питащия ,следват ги бисолид и голденфайер .След това кой е определил тази 30 киловатова мощност ,да не се окаже не нужна за нова изолирана сграда .Относно какъв котел да се сложи ,имам си два три фаворита ,но ако ги кажа хем човека ще се обърка ,хем ще тръгне един спор до небето. :lol:
Ок, давайте предложения и вашите фаворити, мощността за два етажа по 120 квадрата плюс 120 литра бойлер мисля че е добре.
Съвсем наскоро Лазар Ганев написа-за кой ли път, че отоплява 250 квадрата с 20 киловатов котел и горелка. Бойлера може да не го смяташ, освен ако не се черпи топла вода постоянно.
От 20 до 60 градуса ще се затопли за час, с консумирани ок 6 киловата, със загубите.
m.eit - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
Аааа, не! Не съм съгласен с горното.
Има даже някакви цифри, намятани на око и по вътрешни усещания за киловати и КПДта.
От двата-първия вариант.
Предложеният ГФ също е правен по Дакони, Будеруси, Юнкерси и так далее.
Ако цената на комплекта Бош е съизмерима с на Грейко Експерт 20, по добре последния.
Това само предлагам и нама да се аргументирам. Всеки има главица и може да чете, писано е.

Моите твърдения се основават на дългогодишни преки наблюдения !
Братовчеда има кофигурацията ПМ 30 +Бош солид 2000 /32КW
Топлообменната площ на котела(бош/32 кв.)идва твърде малка дори за 25kw настроена мощност на горелката,димните газове излитат над 200 градуса от комина при 50 градуса на водата.
Бош солид 2000/32kw тежи 230 килограма,цената е значително по висока от Голдън файър CF 48 kw/който тежи 325 кг и респпективно е със поголяма топлообменна площ от 32kw Бош.
Да не забравяме че декларираната мощност на тези котлета се отнася за твърдо гориво кафяви въглища,за да е ефективен един котел на пелетна горелка се нуждае от по–голяма топлообменна площ отколкото на въглища и дърва.
В подкрепа на моето твърдение преди 4-5 години във „Термодизайн тотал" имаше фабрична кофигурация на котел Sime Solida 25k.Италианците бяха сложили 8 ребра на котела,който ако беше на вълища е 39,5 кw, но със пелтната им горелка го даваха 25kw.(който има глава да мисли,както казва колегата Трифонов) Все пак сериозен котлостроителен завод е дал тази кофигурация!
Занимавам се с отопление от поне 30 години(не знам всичко) ,и не ме срам да се уча,щото тука има доста по-млади и знаещи колеги от мен на които съм благодарен че споделят знанията си! При 240 кв.м отопляема площ реална на къщата и височина на стаите 2.6 метра при добра изолация бих избрал 45- вата на кубичен метър което е 28,08 кw. и малко плюс за бойлера.
Горелката която предпочитам работи без проблем и стабилно на ниски мощности,минималната и е 4 kw!

Тази груба сметка отговаря на -18 градуса навън и 24 градуса в помещението!

За мен търсената мощност от колегата е точна!

Пак ще цитирам господин Трифонов,който има глава да мисли и да чете!
m.eit написа:

Прав си, на 100 киловата котел, като се монтира 20 киловата горелка, то комплекта ще даде не повече от 18-19 киловата на къщата.
Не съм спец, макар така да ме титулува форума.
Имам Бош К-25 , 27 киловата и горелка 20. Системата ми се държи много по добре от 30 киловатова конфигурация при съизмерима отоплителна площ. Също е и по икономична. Температура на газовете 110-120 при пълна мощност на горелката и температура на водата 60гр.
Наблюденията ми са само върху тези двете. Не се занимавам с отопление, проектирах сам инсталацията си, като ползвах този форум, най вече една от главните теми. Година четене спестява много въпроси и безсмислени теми. Всичко вече е написано.
Поздрави!
Изборът си е на поставилият въпроса.
Su-37 - специалист
Изолацията по котлите грейко наистина изглежда рехава. В мазето ми обаче е студено докато гори. То няма и какво да топли. Страниците са студени, капака само в задната 1/3 е 37-38 градуса и също толкова се нагрява горния преден панел. За 8 часа губи 16 градуса на водата в себе си. Кюнеца може да бъде целунат по всяко време при 60 на водата, без значение на коя мощност работи. Явно пелетите ми са много калпави щом не излъчват температура. Чудя се как стоят нещата в тези направления при споменатите котли - с колко спада темп. на водата в тях при изключена помпа, каква е темп. на панелите по време на работа :?
И според мен 30 kw е по-добре. Не забравяйте че тези киловати не могат да се постигат като подавана реална топлинна мощност към помещенията. Има загуби от котела, от тръбите, горивото също в някои случаи не може да бъде изгорено напълно, като напр. при слънчогледови пелети. Една 20-киловатова горелка много трудно ще изгори 4 кг такива с висока ефективност. Да кажем че минават 3 кг/ч без ядове и от тук 3х3,5 в най-добрия вариант = 10,5 квч за къщата.
m.eit - специалист
m.eit написа:

Прав си, на 100 киловата котел, като се монтира 20 киловата горелка, то комплекта ще даде не повече от 18-19 киловата на къщата.
Не съм спец, макар така да ме титулува форума.
Имам Бош К-25 , 27 киловата и горелка 20. Системата ми се държи много по добре от 30 киловатова конфигурация при съизмерима отоплителна площ. Също е и по икономична. Температура на газовете 110-120 при пълна мощност на горелката и температура на водата 60гр.
Наблюденията ми са само върху тези двете. Не се занимавам с отопление, проектирах сам инсталацията си, като ползвах този форум, най вече една от главните теми. Година четене спестява много въпроси и безсмислени теми. Всичко вече е написано.
Поздрави!
Изборът си е на поставилият въпроса.

:weedman: Господин Трифонов на вашата ли инсталация е бил монтиран въпросният 32 киловатов котел ,за да правите подобно твърдение? Защото сходна не е същата,Ако е абсалютно същата като вашата,къща инсталация изолация,отоплителна инсталация то,тогава може да правите подобно твърдение ! Така ми се вижда като чисто заяждане вашият коментар !

Тук не говорим за преоразмеряване със 500% на котела а със реалните 50% които са необходими за усвояването на енергията от пелетната горелка,при положение че въпросните котли са проектирани за изгаряне на дърва и въглища. В този случай са подходящи защото са триходови! По вашата логика да вземе феролито ,да му бодне горелката на вратата ,да му направи с прегради още еди-два хода и ще е добре колкото и със боша. Практиката обаче показва друго нещо,за това доста народ поставя чугуна на кутии,пак зида прегради за да постигне резултата на Дакон,Бош,Голдън файър ,правилно избран според мощноста на горелката“

Като сам посочваш горелката ти е 20 киловата котела 27,при тебе съотношението е добро,но при братовчеда със Бош 32 kw и горелка 30 кw добре загрява комина(има всички туннинг преградки които са допълнително изработени),както споменах по напред!

Плюс това човека има право да мисли,и да решава кой съвет да избере! Пък после да сподели резултата!

Има една голяма фирма ,,Рувекс" се казва,която наигра много хора със недостатъчно инсталирана мощност,и сметки правени като за апартамент във блок,изобщо не си правят труда да погледнат че едно е да отопляваш апартамент във кооперация,а съвсем друго е да отопляваш еднофамилна къща!
:weedman:
  • 1
  • 2

Тема "Bosch Pellet System 32kW или Ferroli sfl4 с Горелка B-MAX" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: