Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Su-37 - специалист
Сложи 0% на поддържането и си готов. Не 1, не 2 ... не 5. Нула. Само така работи.
Пробвах режима "висока мощност" и е същата работа като "Реторта". Явно това с високата мощност в поддържащ режим при 1.8/1.4 е премахнато.
vesonp1 - специалист
Аз нагласих вече настройките за подаване без да има неизгорели и при 65 гр. с делта 5 между трета и втора мощност си ми поддържа 60 градуса и минава на втора.....това добре, но ме притеснява, че бавно ги вдига тези градуси и докато загреят радиаторите минават едни два часа...дали е нолмално :? иначе кат загреят няма проблем и ми става 24-25 градуса в стаите при7-8 навън
Малко бавно вдига градусите....явно силата му е в поддържането на температурата а не като на дърва......когато беше на дърва за 45 минути можех да направя врели радиаторите :-D
Имам трипътен вентил и помпа в малкият кръг....ама дали е достатъчна само една помпа се чудя.....може би при по-студено ще трябва да вдигна на 70 градуса водата или пък да направя помпата да включва на 40гр. вместо на 53 :?
шоп - майстор
vesonp1 написа:
Имам трипътен вентил и помпа в малкият кръг....ама дали е достатъчна само една помпа се чудя.....може би при по-студено ще трябва да вдигна на 70 градуса водата или пък да направя помпата да включва на 40гр. вместо на 53 :?
Ти и на 20 гр да сложиш да тръгва помпата само ток ще хабиш и амортизираш помпата:-))
То трипътният антикондензен вентил като не е отворил :-D Хм?
[quote="vesonp1".....това добре, но ме притеснява, че бавно ги вдига тези градуси и докато загреят радиаторите минават едни два часа...дали е нолмално :? иначе кат загреят няма проблем и ми става 24-25 градуса в стаите при7-8 навън
Малко бавно вдига градусите....явно силата му е в поддържането на температурата а не като на дърва......когато беше на дърва за 45 минути можех да направя врели радиаторите :-D
Имам трипътен вентил и помпа в малкият кръг....ама дали е достатъчна само една помпа се чудя.....може би при по-студено ще трябва да вдигна на 70 градуса водата или пък да направя помпата да включва на 40гр. вместо на 53 :?[/quote]

Не зная дали е нормално, но като минах на пелети, забелязах същото нещо и при мен.
За помпата- номера е да не гасиш, да не изстива къщата, респективно и водата. Така ще имаш възвратна вода с висока температура, което гарантира дебит през големия кръг. Някои хора си изкормиха трипътните вентили, щото нямало циркулация през радиаторния кръг. Нормално, е като застудее, да се наложи по висока температура. Не намаляй градусите на помпата много, ама то зависи и трипътния на какви градуси е, че да не почне цветомузиката, както казва Филма.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пон окт 09, 2017 12:07 pm, променено общо 1 път.
шоп написа:
vesonp1 написа:
Ти и на 20 гр да сложиш да тръгва помпата само ток ще хабиш и амортизираш помпата:-))
То трипътният антикондензен вентил като не е отворил :-D Хм?
Шопе, трипътния не е отворил, ама големия кръг. Котелния си е отворен на тия градуси, а на помпата не и дреме дори и затворено да е. Минусите са други.
Термовар и Есбе работят по различен начин, относно малкия кръг, за Херца незнам.
Su-37 - специалист
vesonp1 написа:
...
Студени радиатори и малък разход, нали? Нормално. Вентилът да не е на 60 градуса? А сега помисли ако е на 60 и котела чака на първа на 65 дали няма да трябва да вдигнеш градусите на 70 още сега :)
Моят е на 50 градуса, но мога да си го регулирам на колкото поискам. Радиаторите загряват на 25-тата минута, като на трета степен ми е бруто 12 киловата, а нето ... към 9-9,5. Самия котел вдига по над 1° на минута. В смисъл градус и някакви десети, не два-три в минута. Та помпата ми тръгва на 52, вдига до 56, сваля на втора предавка ... напомпва до 57-58 и вента почва да пропуска към радиаторите. Съответно те се загряват на втора през цялото време, но пак 25 минути при това положение не е много.
Относно сравнението с вдигане t° на дървата, с кое по-точно сравняваш - комбиниран грейко котел ли е твоя, котелът е стар на дърва и с горелка грейко или? Като гледам как температурата не трепва като отвори радиатор и като отвори вентила, тоя котел е едни 70-80 литра според мен. Гледай как вдига градуси като мине на трета и дори 1-2 минути след това, защото преди този момент горенето може и да не много добро. Тепърпва се разпалва, сипва пелети, горящите може да не са готови да поемат следваща порция, но това няма кой да го прецени ... и т.н.
Su-37 написа:
vesonp1 написа:
...
Студени радиатори и малък разход, нали? Нормално. Вентилът да не е на 60 градуса? А сега помисли ако е на 60 и котела чака на първа на 65 дали няма да трябва да вдигнеш градусите на 70 още сега :)
Ако вентила е на 60, градусите не могат да станат 65, докато не се върне вода от радиаторите 40-45 поне, щото преди това студената възвратна вода не позволява да се достигнат 65. Така котела не сваля на 1ва, докато не се стопли къщата.
Точно с такъв вентил е при мен и това виждам вече трети сезон.
Помпата бях я настроил на 50 да тръгва, но сега я включва контролера на буфера.
Истината за мен е в непрекъснатото отопление. Как ще си доставим комфорта е въпрос на различни решения и смятане.
vesonp1 - специалист
Сравнението го правя спрямо старият котел който имах(вече изхвърлен) сега съм с комбиниран Грейко RB 20 но само на пелети трипътният ми е на Херц и ми се вижда че пише 55 ама се чудя дали помпата не трябва да ми е сложена в големият кръг(поне преди беше така, нямах мълък кръг и трипътен вентил)......в момента според мен радиаторите се затоплят на самотек(май така се казва и затова е бавно) нищо чудно и да са ми 100-200 литра водата...не знам, големи тръби и бойлер с мантел :? иначе като загрее няма проблем
vesonp1 написа:
...ама се чудя дали помпата не трябва да ми е сложена в големият кръг(поне преди беше така, нямах мълък кръг и трипътен вентил)......в момента според мен радиаторите се затоплят на самотек(май така се казва и затова е бавно) нищо чудно и да са ми 100-200 литра водата...не знам, големи тръби и бойлер с мантел :? иначе като загрее няма проблем
Помпата е сложена правилно.
Не се затоплят на самотек, а се затоплят бавно, защото се връща студена вода, която не позволява на вентила да отвори докрай- минимална циркулация през радиаторите, докато не се загреят.
Това отнема време.
Просто не изпускай инерцията
Su-37 - специалист
Еми да, старият ти котел е бил 35 литра, а този е 70-80. Няма как да загрее по-бързо от стария на дърва, особено като се има предвид от кога ще започне да гори стабилно. Запалката на горелката запалва пелетите след отчитане на осветеност 90 за 10 сек. На толкова е стандартно. След това подава въздух и досипва пелети. Понеже нямаме ламбда контрол е малко въпрос на шанс дали дозата пелети ще се разпали добре и бързо. Контролерът казва на 45 секунди (също стандартно) да се подават пелети и шнековете това и правят без да знаят дали трябва да се добавя гориво. А то трябва ако разпалването протича успешно - бързо и буйно, а не бавно с едвам видим пламък и много пушек както е при слънчогледа, поне при моите два вида слънчоглед.
Моята помпа също е една и на малкия кръг. Опитай следното да провериш добра ли е циркулацията. Затвори докрай един радиатор и изчакай там двата часа да преминат. Отвори го докрай и виж дали за 30 секунди ще се затопли отгоре или му трябва повече време. Също така имаш скорост на помпата. Моята е на втора степен. И да котелът се е случвало да свали до първа преди да е нагрял радиаторите, но това е при зададена 61 на водата и 0; 4; 8 за смяна на степените. С 0; 4; 6 загрява на втора.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: