Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Su-37 - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
... според колко пелети си казал да пуска и огиня се е пушка.
Освен това, някои платки се съобразяват и с температурата на пушека и като дигне температура, вместо аспирин, намаля мощността на реактора. Това ше е много готино при горелка, монтирана на малък или калпав котел.
Да кажеш на контролера да пусне 9 грама в секунда е лесно, но повярвай не падат по толкова. Нито всеки път, нито за един час. Обикновено падат повече. А ако се целиш в точно 5 kw и разстреляш настройките като за толкова, огънят може да угасне.
За калпави котли настройка по температура на пушиляка не трябва, тъй като собственика ще стои на студено а котелът няма да ще да се разгори. Горелката де. Ще вземе големио чук 15 кила и ще си изкара целия стрес върху тенекето. Днес попаднах на едно управление на някакъв чужд котел, управлението на който взимаше предвид преминаващия през тръбите му въздух :shock: Не следи само качеството, а и количеството. Демек нека шнекот си пуска колко ще, това ще го хване и ще настрои огинЯ ка треа. Поне на теория звучи добре.

Kuuuuul, 80-85 л е супер. Вярно, по-бавно тръгва, но като тръне е тръгнал. Не е с 35 литра дето като му отвориш радиатор 2 метра и котела да изтръпне. На този не му пука от един тръгващ от нулата радиатор. Нали имах котел към 35 литра и като тръгне помпата той падаеш от 50 на 44 и помпата спираше. А този не само че не пада ми вдига 1 градус. Нагъл. Същата инсталация, същите тръби, всичко е същото. Имаш плавна промяна в температурата на водата, имаш инертност ... 100 л още по-добре, повярвай. Единственият минус е по-бавният старт и това е. А, и по-тежък за пренасяне...
Rumen89 - специалист
Дам речем, че искаме да сменим пелетите какво следва. Трябва ли да се промени вентилатора и подаването? Или да оставим вентилатора както си е фабрично и само да премерим на ново шнека и да вкараме данните в таблицата за да корегираме подаването. Защото ако на всяка смяна трябва да се вика инсталатор е някакси несериозно.
bedamusa - специалист
Възможно ли е с такъв https://prnt.sc/gv9ovz наклон да падат за 6 минути само 2354 грама защото заграва доста бавно и започвам да търся причината от къде може да е?
Rumen89 - специалист
[quote="Rumen89"]Дам речем, че искаме да сменим пелетите какво следва. Трябва ли да се промени вентилатора и подаването? Или да оставим вентилатора както си е фабрично и само да премерим на ново шнека и да вкараме данните в таблицата за да корегираме подаването. Защото ако на всяка смяна трябва да се вика инсталатор е някакси несериозно. Защо никой от всички инсталатори не сподели каква е температурата на изхода на котел Грейко при максимална мощност. За да си направим сметка ние с присадените горелки какво да търсим от нашите котли.
Su-37 написа:
Трифон П.Трифонов написа:
Да кажеш на контролера да пусне 9 грама в секунда е лесно, но повярвай не падат по толкова. Нито всеки път, нито за един час. Обикновено падат повече. А ако се целиш в точно 5 kw и разстреляш настройките като за толкова, огънят може да угасне.
За калпави котли настройка по температура на пушиляка не трябва, тъй като собственика ще стои на студено а котелът няма да ще да се разгори. Горелката де. Ще вземе големио чук 15 кила и ще си изкара целия стрес върху тенекето. Днес попаднах на едно управление на някакъв чужд котел, управлението на който взимаше предвид преминаващия през тръбите му въздух :shock: Не следи само качеството, а и количеството. Демек нека шнекот си пуска колко ще, това ще го хване и ще настрои огинЯ ка треа. Поне на теория звучи добре.
Идеята е за контрол, а не колко пуска шнека. Вярвам ти. Като пусне повече, Ламбадата ще го отчете и ще му духа повече. Контрола по дебит на газовете е още една екстра.
За 5 киловата няма как да стане, засичам на малко под 2 с гасенето.
Точно за калпави котли се взима под внимание температурата на пушилката, щото убавите не дигат температура и не харчат аспирин.
Калпав котел със супер управление ще топли, ама е малко вероятно да се случи такава супер комбинация.

Вярвам, че Боша ми може да е клас 5 с добър контролер и горелка Грейко. С неговата си горелка го дават клас 4 и 85% КПД.

Rumen89, писано е някъде за газовете на Грейко. По спомен, не са високи-120-130 някъде на пълна мощност, може и по ниски да са били.
При мен е насадена на Бош, доработен до 5 хода и газовете са 110 на номинал, при 60 гр. на водата и 130гр., когато е за чистене.
Sasho82 - помощник
filmatoplo написа:
Имал съм такъв случай ,процент въздух в изчакване беше фабрично 10% ,обаче вентилатора с толкова малко наптежение не тръгва и контролера го регистрира като повреда .Или се увеличава още % или се прави на нула 0 .В менюто има тест вентилатор ,оня ден на една горелка тръгна да върти на 18% ,по добре да седи на нула в изчакване да държи жар ,въздух пак си влиза през не работещия вентилатор от тъгата на комина .Това съм установил сам ,ако някой е намерил друга причина да споделя.Дали работи хол датчика на вентилатора се проверява още в стембай ,поставя се наблюдение на показанията на вентилатора и след като се врътне на ръка - отчита обороти . :wink:
Благодаря филме и су , напълно ви разбирам, но въпреки че мога да направя новите настройки за вентилатора ще чакам от фирмата да дойдат да си ги оправят и ще е наистина филм ако те не знаят , а аз знам какво трябва да се направи по проблема което предполагам и ще стане.Все пак горелката е гаранционна от фирма и докато не тръгне всичко като трябва не бих си позволил да пипам нищо в сервизите настройки.
gunpowder - специалист
stelibg написа:
gunpowder написа:
Здравейте на всички , преди време се сдобих с Грейко РБ20 която и предстои монтаж на котел Бош . От фирмата която закупих горелката ми казаха да си купя 4 чувалчета с хубави пелети за настройката , въпроса ми е сгреших ли като взех австро-румънските пелети и след това ще трябва ли да се правят нови настройки за слънчогледови каквито мисля да горя . Благодаря !
Не се занимавай с глупости - направо настройвай със слънчогледови.
При мен така се случи, че от букови преминах към слънчогледови без донастройки - горят си чудесно. Но трябва да отделя 6 минути за настройка: 5 минути да чакам шнека, за да му измеря дебита, а останалите - да ръчкам в горелката.
То всичко хубаво ама слънчовците ги няма ще идват края на месеца чак , а тук в Шуменско не намирам другаде , че от Варна ще вземам
filmatoplo - майстор
Толкова са 80/90/110 градуса .мерено с аксиален термометър с 10 см гилза вкарана в гофрето на димоотвода 20 санта на изхода .
gunpowder - специалист
И като сте тръгнали да говорите за ходовете на Боша, може ли да кажете как да си направя и моя като вашите , четах някъде за турболатори , това ли се прави или има и друг тарикатлък за понижаване на изгорелите газове на изхода
Rumen89 написа:
Rumen89 написа:
Дам речем, че искаме да сменим пелетите какво следва. Трябва ли да се промени вентилатора и подаването? ....
Основно се променя вентилатора, но който има опит и сменя пелети, си прави цялостна пренастройка.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: