Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
anton_ss - специалист
Намерих един монитор с отрязан кабел ,този който се свързва с компа,могали да си намеря нов кабел и как да го свържа?От монитора старчат 5,6 см.Продаватлисе по принцип такива кабели ?Мисля да го ползвам за един стар комп,не че съм чак толкова на зор. :)
mitko414 - специалист
За кабел може да ползваш това http://www.enicomp.com/shopping/gallery.php?p=7133.
За схемата -- предполагам, зависи от модела на монитора. Едва всички производители се придържат към някакъв стандарт за цветовете на кабела.
Виж това: http://en.wikipedia.org/wiki/DE9#DE-9_connector
Последна промяна от mitko414 на пон сеп 22, 2008 8:26 pm, променено общо 1 път.
anton_ss - специалист
Отворих монитора и видях ,че отрязаният кабел съдържа 8 цвята -Зелен по-дебел,червен,лилав,син,кафяв,жълт,оранжев и бял.Това означава ли ,че и "буксата"към компа трябва да е с 8 пина .Щото изхода на компа на който мисля да го вържа е 15.
mitko414 - специалист
anton_ss, извинявай, в предния ми пост съм посочил грешна връзка за кабела. Коригирах я. Дано това ти помогне: http://developer.apple.com/documentatio ... ion_7.html
ELEMENTAL - специалист
Какъв е модела на монитора?
velsi - Почетен майстор
anton_ss написа:
Щото изхода на компа на който мисля да го вържа е 15.
Те са 15, но не се ползват всичките.
anton_ss - специалист
Монитора е "Голдстар",модел:мсм-4035 :?
shotik - майстор
Извинявай,чул съм че по Европа,но в последно време и у нас ,ако намериш уред със отрязан кабел означавало че е повреден.Разбира се при желание и възможност може да се отремонтира.
ELEMENTAL - специалист
anton_ss написа:
"Голдстар",модел:мсм-4035 :?
Не си играй, ами го хвърляй или му продай/подари частите на някой техник.Той си е жива реликва монитора.На някой Правец може и да тръгне (набори са) :wink: .
EmoZ - специалист
anton_ss написа:
Намерих един монитор с отрязан кабел ,този който се свързва с компа,могали да си намеря нов кабел и как да го свържа?От монитора старчат 5,6 см.Продаватлисе по принцип такива кабели ?Мисля да го ползвам за един стар комп,не че съм чак толкова на зор. :)
Ако става въпрос за CRT монитор е проста работа

Жилата са осем, удължаваш ги и краищата ги увиваш около осем, раздалечени, забити в дъска карфици. Купуваш един кабел за монитор (максимално евтин), включваш единият край на кабела във видеокартата, другия край отрязваш и зачистваш жилата, пускаш компютъра (да има некакво изображение) и започваш да си играеш с карфиците и жилата. Ше ги намериш лесно, имаш маса, верикална и хоризонтална синхронизация, цветовете (RGB) . . . след като намериш сичко после припояваш кабела на мястото на остатъците от стария и си готов.

Тоя метод работи, лично изпробван е! Инак не съм забелязал да има някакъв универсален цветен код, да се ориентира човек лесно, па може и да има, ма не съм попадал.

Успех.

п.п. Готин ширмован кабел е около 15 кинта - не е лошо да си купиш такъв, но пък и един монитор втора ръка струва толкоз, к'во му толкоз ценното на тоя, че искаш да го правиш?

Тема "Монитор с отрязан кабел." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: