Най - вълнуващия въпрос зимно време.
asio - помощник
Здравеите, от доста време си задавам въпроса защо на всички схеми с принудителна циркулация входа на топлата вода в радиаторите е винаги в горната част на радиатора а също така защо изхода на топл. вода от камината е пак горе? Все си мисля че точно обратното е по правилно(сигурно има някоя тънкост която незнам).
Имам предвид следното: а) топлата вода постъпва в радиатора отдолу - топлината бяга нагоре и по този начин радиатора се загрява равномерно. б)топлата вода постъпва отгоре и топлото си стои горе - мисля че топлоотдаването ще е по лошо?? като се има предвид че студения въздух също постъпва отдолу а горе вече е загрят :?:
За камината също мисля че по добре е отгоре да постъпва охладената вода и да се загрява(да отнема топлината от най загрятата част на водната риза) - струва ми се че така нагряването на камината ще е по равномерно а също и топлоотнемането чрез водата ще е по ефикасно??
Стефан - майстор
Ами.... какво да кажа? НЕСИ ПРАВ :? Физиката е виновна :lol:
LazarGanev - "Велик майстор"
Чувал съм, че в някои държави е приет обратен стандарт, но не съм сигурен. Не че няма да работи системата, ако се направи обратно, но по-важно е да има стандарт, правило, което да се спазва. Според мене (а и не само) е по-нормално горещата вода да се подава в горната част на радиатора и при охлаждането си да слиза надолу. Ако се подаде отдолу, тя под напора на помпата ще се движи нагоре, отдава температура (охлажда се) и естествената конвекция ще я връща надолу и се получава някакъв бъркоч. Не знам дали си помислил за това и дали според тебе е нормално, но според мен не е.
Master_Kenobi - V.I.P.
Обяснението е друго според мен. При такова обратно свързване водата, като попадне в радиатора бързо ще се качи нагоре. Помпата я тласка в същата посока и по този начин тя ще премине толкова бързо през радиатора, че няма за може да отдаде достатъчно топлина.
В котлето по същия начин - ще влиза отгоре сравнително по-студена и ще пада към дъното накъдето я тласка и помпата. А котлето напуска най-студената вода в него. :? Колко ли градуса ще е горе в котето, ако отдолу излиза вода поне 60 градуса.
Освен това при затоплянето в котлето естественото движение е нагоре, а помпата работи в обратна посока. Ако затоплянето е достатъчно мощно, ще трябва и доста мощна помпа, а не циркулационна, която само тласка, без да създава напор. Иначе движението може и да спре и да сработи предпазният клапан на когела.

Вероятно е възможно, с подмяна на сечения, радиатори и помпи да се получи сносна "обратна" система, ама защо е нужно?! Ще трябва да се предлагат елементи за гравитачни системи и други за такива с принудително въртене. Пълна щуротия! :-D
Takezo Sensey - модератор
Не се излагай ...ти наистина откри толпата вода .

Помоли модерторите да изтрият темата.
asio - помощник
takezo написа:
Не се излагай ...ти наистина откри толпата вода .

Помоли модерторите да изтрият темата.

Моля ви модератори изтрийте темата
А защо трябва да се трие темата? И с какво се излага човек, който задава логичен въпрос?
Master_Kenobi - V.I.P.
Ндам, има верно някаква логика във въпроса, ама е доста извратена. :cool:
Всяка идиотия може да се реализира в името на това да е новаторска и единствена, но си остава идиотия. Сори. Гинес е пълен с подобни факти... :-D

Но гласувам темата да си остане! Най-малкото, защото е против инерцията на мисленето (което е ценно нещо) и защото лично мен ме накара да се замисля: Защо, аджеба е така? :shock:
bad to the bone - специалист
...
Последна промяна от bad to the bone на вт ное 10, 2009 11:59 pm, променено общо 1 път.
Не знам дали и колко е извратена логиката, но е факт че темата трудно би получила подходящо развитие тук - все пак това е форум "Направи сам". Това не значи, че трябва да се трие.

Тема "Вход на радиаторите,камината" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: