• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Около 10 лв метъра . :wink:
nelim - специалист
filmatoplo написа:
Около 10 лв метъра . :wink:
Еми при 2м от камината, за топла и студена вода са ти едни 40лв.. на фона на останалите инвестиции - не бих икономисал точно от това :)

Еле пък pex-al-pex фи32 на изхода от камината.. кой знае след 3-4 години как ще изглежда първата снадка
grants - специалист
Защо пък точно трябва да е медна тръбата, особенно на пелетна камина където макс Т на водата е около 80-85 градуса ? Тея 40лв могат да се вложат някъде където наистина има смисъл в тях.
filmatoplo - майстор
За това още преди 10 г реших че ще е Мед .Лазим на колене ,жената ми държи там помга ,аз запоявам - запали се малко пердето :lol:
jabata - специалист
grants написа:
Защо пък точно трябва да е медна тръбата, особенно на пелетна камина където макс Т на водата е около 80-85 градуса ? Тея 40лв могат да се вложат някъде където наистина има смисъл в тях.
Защото още на втората година точно тези снадки са прокапали. И трябва да ги притягаш. А на 5-тата, може от притягане някоя да се скъса и да преправяш много неща. Проблема е не само температурата на водата, ами и топлината която е зад камината. И проблема е, че точно тези температурни колебания докарват дотам да се налага притягане на фитингите.
grants - специалист
Незнам аз 3та година карам и нищо не е протекло, разбира се от камината до колекторите не ползвам pex-al-pex , но пък не са и медни. Гофрето е много удобен избор защото можеш да играеш с разположението на камината. То по тая логика след 5 години трябва да се прави основен ремонт на цялата отоплителна инсталация :lol: щото всичко ще е прокапало, и от натягане фитингите ще са се изпочупили :lol:
nelim - специалист
Е добре взимаш камина за около 3бона, ама се циганиш за 40лв? за какво е по-добре да се дадат.. за цигари и пиене ? Смешно е с тия 40лв, 8 пакета пелети дето в големия студ ще ги изхарчиш за 4 дни, ако тоя pex на изхода на камината ти позволи :)

Както и да е.. мнения много, свят голям :) Аз си казах моето, който квото иска да слага :)
grants - специалист
Да де ама от тук 40лв , от там 50лв и се събират :wink: няма спор че икономията е майка на мизерията, но пък да даваш пари за безмислени неща, които си вървят по течението от години насам, а нещата се променят не ми се вижда за правилно.
Както и да е аз просто попитах защо на всяка цена трябва този преход да е меден при положение, че там повече от 70гр няма да преминат, а дори и да минат максимума е 80-85гр в повечето случай.
fbr - майстор
Когато ползвате PEX-Al-PEX , ползвайте само неразглобяеми фитинги. При 98% от прокапали фитинги които съм срещал, компрометиран е пръстена на разглобяемата връзка.
HighVanin - напреднал
Ако запазя размера на тръбите от водната риза до разпределителите, медната тръбата не е много скъпа но едно коляно е 7-8 лв,един тройник 11-12,а един холендър 32-33 лв.,а разположението е такова че ще ми трябват доста колена.На ф 22 е друга песен.
Последна промяна от HighVanin на ср окт 11, 2017 10:25 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Тема "Моля за съвет при избор на пелетна камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: