Здравейте, може ли да се направи парна инсталация при която котела да се намира по високо от радиаторите ? Да кажем че на 2-рия етаж се намира камина с водна риза. Искам да сложа само един радиатор на долния етаж. Има ли вариант това да се получи ?
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mgbagera
- специалист
30 мнения в "Възможно ли е парно с котел който е над радиаторите ?"
Трифон П.Трифонов
- майстор
Има. Инсталация под налягане ще е най удачно.
mgbagera
- специалист
А може ли една схемичка как точно трябва да се навържат нещата?
Къде трябва да е помпата и каква да бъде?
Къде ще имам нужда от кранове, обезвъздушители, манометър, термо глави ако има нужда?
Ще ми е първата система под налягане и като цяло първо парно. Нямам идея кое къде да вържа и какво ще ми е необходимо.
Като информация мога да дам че камината е с малко киловати понеже е самоделка и сега ще се тества.
Търбите са гофре неръждавейка DN16. А радиатора панелен 100 или 140 ще бъде.
Къде трябва да е помпата и каква да бъде?
Къде ще имам нужда от кранове, обезвъздушители, манометър, термо глави ако има нужда?
Ще ми е първата система под налягане и като цяло първо парно. Нямам идея кое къде да вържа и какво ще ми е необходимо.
Като информация мога да дам че камината е с малко киловати понеже е самоделка и сега ще се тества.
Търбите са гофре неръждавейка DN16. А радиатора панелен 100 или 140 ще бъде.
Последна промяна от mgbagera на съб окт 14, 2017 3:32 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo
- майстор
Никой не се съмнява във възможностите ,но викни човек който разбира за да не разбере блока 

mgbagera
- специалист
filmatoplo написа:Никой не се съмнява във възможностите ,но викни човек който разбира за да не разбере блокаСпокойно в къща съм

nelim написа:Това не звучи добреТака е, прав си![]()
Парно дето го прави човек без опит и котел самоделка
Верно че форума е направи си сам, но внимавай много.

Успях да направя две инсталации на слънчеви колектори при това доста успешни имайки предвид че също нямах никакъв опит но, се справих с помощта на чудесния ни форум

Проблема е че слънчевите колектори ги правих на Дрейн-Бек система а тук е съвсем различно.
idealist написа: Какъв размер са изводите на камината ?3/4 същите като на тръбата. Миналата година пуснах тема с идеята за външна водна риза от гофре неръждавейка и сега и дойде времето да се тества.
Забравих да спомена че имам и разширителни съдове.
idealist
- специалист
Слагаш преходи на 1" и тръгваш с мед Ф28/1 и си в джаза. След като си правил Слънчо явно можеш да запояваш. Лично аз не съм убеден, че с-ма под налягане е най-удачна в случая. Да, ще топлиш и етаж под котела, но с малко повече усърдие ще успееш да балансираш радиаторите. А пропо, над теб имаш ли място ? Имам предвид свободен етаж, таван, или помещение ?
mgbagera
- специалист
Защо да карам с мед ? По горе съм споменал че тръбите който ще използвам са гофре неръждавейка (солара също го направих с това). Ааааа май се сетих
Искаш да мина на 1" за да има добър дебит. Но при положение че ще се захранва само 1 радиатор и тръбния път ще бъде не повече от 6-7 метра в едната посока има ли смисъл да съм на 1" ?
Иначе имам таван над мен и там ми е 200 литровия бойлер на солара. Щом смяташ че това не е най удачната система то тогава нека чуем и твоето предложение. Отворен съм за идеи

Иначе имам таван над мен и там ми е 200 литровия бойлер на солара. Щом смяташ че това не е най удачната система то тогава нека чуем и твоето предложение. Отворен съм за идеи

шоп
- майстор
idealist написа: Лично аз не съм убеден, че с-ма под налягане е най-удачна в случая.И мен ме спохождат същите мисли:-)
Защо не помислиш за отворена система? При солара колектора е топлоизточник и е горе, а бойлера е консуматор и е долу...
... ами не е ли същото: котела източник на топлина горе, а радиатора се явява консуматор и е долу

И всико е отворено, няма налягане, опасност от взрив, теч и т.н. Обаче трябва да имаш и височина за монтаж на РС.
Разбира се, ако знаеш как, затворена система ще е по-лесно в случая, заради опасност от кавитация при работата на циркулационната помпа. Сложи си група за безопасност и даже дублирай с още един предпазен вентил монтиран на самата камина и може лесно и най-вече безопастно да направиш нещо в стил: направи си сам.
Успехи!
Тема "Възможно ли е парно с котел който е над радиаторите ?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература