Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dominic - помощник
това е добре а някакъв друг параметър трябва ли да се гледа,значи направи ми впечетление че варират от 120 до 500 лева което значи че трябва да имат някаква разлика
Master_Kenobi - V.I.P.
Как така отворена система с помпа? Нещо не вдявам... :?

И радиаторите за по-лесно и икономично ли си ги провесил до камината? Кво ще топлят от там. Те се слагат под прозорците и това не е случйно. Вижда се, че има как да стане.

И как ще закараш топлото до баните? Явно не е новостройка, обитаемо е, нали?

И за какви коефициенти, параметри и характериктики питаш, все едно ще седнеш да смяташ и да си правиш проекг. :lol:
Като гледам, всичко ти е едно към гьотуре, така че давай на око! :-D

П.П. Ако пускаш още схеми "снимай" десктопа, а не монитора с апарата. :shock: Питай някой как се прави. :)
bad to the bone - специалист
...
Последна промяна от bad to the bone на вт ное 10, 2009 11:56 pm, променено общо 1 път.
Petyr - специалист
Радиаторите е добре да се сложат под прозореца...
bad to the bone написа:
М/у другото и аз не знам как да "снимам"десктопа:)
На клавиатурата - горе в дясно има едно копче "Prn Scr" идва от Print Screen, натискаш го когато на екрана ти има нещо интересно, след това отваряш MS Paint и от менюто Edit избираш Paste (става и с десен бутон и Paste или Ctrl+V) След това можеш да оставиш само това което ти трябва и даваш SaveAS... като избираш формата да е JPG.

PS. Ако ще го качваш тук е добре да му намалиш малко размера, става от менюто Image -> Stretch Skew... и задаваш на Stretch например 50%.
dominic - помощник
ок още веднаж се извинявам за скиците бях пренуден поради некомпетенцията ми ,и така това за отворената и затворена система не ми е ясно пояснете,а радиоаторите оки,ще преместя този на първия етаж до прозореца за горе не става това са тавански помещения и прозорците тръгват от пода, и да за банята има една малка подробнс която не ви казах ,много лесно ще стане значи живеем в кооперация която е била на 2 етажа след което е престоена с още 1 етаж та м/у плочата на старата и пристроиката има 80 см празно протранство или с 2 думи тръбите за там ще ги пусна от долу
dominic - помощник
така за тъбите ако може да поясните какви тръби се ползват,с какъв диаметър да са,може ли пвц и така на татък,а за проекта не се притесняваи просто искам да съм информиран,защото като платя да ми правят проекта да ми е по ясно тука в стара загора има ебати и компитемтните хора за това да сам по наясно
щом е камина системата требва да е отворена,тръби полипропилен с алуминиева вложка ф16 или 20,медни ф15 или 18,радиаторите най-лесно се изчисляват като умножиш квадрат площ по 200 вата и се получава колко киловата да е радиатора(тва е със запаса),помпата може и 60 и 75 вата.С бойлера нема файда да ти е към камината ако не живееш у гората(харчи около 2 куб.на месец).Радиаторите под прозореца са най-рационални
Master_Kenobi - V.I.P.
bad to the bone написа:
Говори за отворена система а не за гравитачна,
Доколкото съм запознат, дали системата е отворена или затворена се определя от разширителния съд - отворен, затворен. При затворения тип движението на топлинния агент е принудително (с циркулационна помпа), а при отворения е гравитачно (топлото - нагоре, студеното - надолу се движат сами, тоест под влияние на гравитацията.) Ако нещо не съм в час, приемам критики и корекции. :)

dominic,
- в помещението 38,5 м3 (І етаж) трябва също да има радиатор. С тоя голям прозорец... :? Студено ще е. Дупчи стената и пускай тръбите.

- на тавана - не експериментирай. Радиаторите - под/пред неотваряемите прозорци. Избери по-ниски радиатори. Ако всички прозорци се отварят, сложи радиаторите поне на външна стена.

- избора на система - с помпа, без помпа - зависи от това как ще изградиш системата. Ако може да се източи "до последната капка" прави я без помпа и с отворен разширителен съд. Но ако ще има "джобове" и кривки, в които ще остане от агента (вода/антифриз) слагай циркулационна помпа.

- Колегата yanevgeorgi ти е дал ценна информация за фитата и мощността на радиаторите. С ф 16 захранвай един радиатор, с ф 20 и разклонения - два радиатора.
Той казва: "радиаторите най-лесно се изчисляват като умножиш квадрат площ по 200 вата и се получава колко киловата да е радиатора(тва е със запаса)" Аз ти казвам: 50 вата на 1 куб. м. при добра изолация и добра дограма. Което си е същото при нормално високи помещения като добавиш 20-25% запас заради разположението на радиаторите и неизвестните ни изолация, дограма и изложение на помещенията.

- Ще ти трябва да сметнеш обема на разширителния съд. Нали искаше коефициенти. По данни от Интернет водата се разширява така:
10-20 градуса Целзий - 1,5%
20-40 градуса Целзий - 3,02%
40-60 градуса Целзий - 4,58%
60-80 градуса Целзий - 5,87%
За над 80 градуса - начертай кривата и приблизително екстраполирай.

- Задал ли си си фундаментарния въпрос каква мощност може да измъкнеш от камината и достатъчна ли е тя?
Едва ли. Щом не си наясно каква мощност на радиаторите ти трябва. Дано ти стигне. С това трябваше да започнеш, пич!

Толкова за сега по техническата част. Като гледам, след още 2-3 уточнения си готов да запонеш. Но ако ще ходиш при някой да ти прави проект и сметки, не ни занимавай повече със себе си, или поне с тоя проблем.
Тук е НАПРАВИ САМ и ако нямаш "дупе" за това, не ни юркай с разни въпроси. От тук може да ти излезе тройно по-евтино, но може и да е тройно по-скъпо - зависи от теб, твоето можене и твоята преценка! :cool:

П.П. И оправи малко правописа, на колене те моля, че направо ме предизвикваш да съм рязък, за което СОРИ! :cool:
bad to the bone - специалист
....
Последна промяна от bad to the bone на ср ное 11, 2009 9:00 pm, променено общо 1 път.
Аматьор - напреднал
Скромно мнение на аматьор:
Отопление с камина с водна риза :?
- Задължително системата трябва да бъде отворена
Циркулационна помпа!?! :?
- Помисли за резервирано захранвани (UPS)
- Помпата се слага на входа на водната риза (от към студения край)
- между помпата и камината поне 1,5м стоманена тръба.

Тема "предстои ми да прявя водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: