Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fbr - майстор
bad to the bone написа:
.за последните няколко години съм поставил сигурно триста радиатора и винаги са били с входа и изхода от долу
Това също не е вариант за пренебрегване ,в случаите когато не се монтират кранове или термостатни вентили на радиаторите.
Petyr - специалист
Не се смуче от горе, защото тогава помпата ще отнема най-горещата.
А ако в камината се смуче от най-ниската точка, то пък ще се взима най-студената вода.

Не е до стандарт, а е до физика, както каза Стефан...
Стефан - майстор
bad to the bone написа:
.за последните няколко години съм поставил сигурно триста радиатора и винаги са били с входа и изхода от долу
Виждал съм и такива изпълнения. А можеш ли да обясниш ЗАЩО ги монтираш по този начин? И правилно ли е?

Обясни следната ситуация - В началото на всеки топлинен сезон Топлофикация пуска съобщения за запълване на инсталациите. Има доста високи блокове, в които не всеки може да си е в апартамента по време на запълването. Нормално е. Тогава, КАК ще се обезвъздушат инсталациите с радиатори, поставени по твоя начин/вързани от двете страни от долу/? Същото се отнася и до еднофамилни парни инсталации. Ще тичаш да обезвъздушаваш всеки радиатор пооделно ли?

И не само това е причината, според мен. Нормален топлообмен се получава при диагонално свързване на радиаторите/ не едностранно, независимо от броя на глидерите/, като входа ВИНАГИ е отгоре.

Поне аз мисля по този начин. :?
bad to the bone - специалист
...
Последна промяна от bad to the bone на ср ное 11, 2009 12:00 am, променено общо 1 път.
popovvv - специалист
Ако внимателно разгледате как е изработена камината, ще забележите, че студеният вход/долния/ е разположен под нивото на скарата, т.е в сравнително студена зона.При някои модели камини има монтирани и шамотови тухли, които да отблъскват топлината.По този начин при движението си нагоре във водната риза, водата преминавайки в зони с все по висока температура ще се загрее до най високата възможна.Този начин на загряване създава потоци във водната риза само в една посока-нагоре.Ако помпата тласка водата отгоре надолу в ризата ще се създадат потоци с посока нагоре и такива с посока надолу.Потоците с посока нагоре ще са с по-малка скорост и може да се получи завиране на водата, а в тези надолу водата няма да достигне максимално възможната си температура.След това водата ще попадне в зоната под скарата където ще се охлади още защото оттам постъпва студен въздух необходим за горенето.
Схеми с долно захранване на радиаторите се използват за намаляване скоростта на водата през радиатора и получаване на необходимият топлообмен/резлика в температурата на влизащата и излизаща вода 10гр/.При такова вклучване изстиващата вода подтиска постъпващата топла и намалява скоростта и през радиатора.
LazarGanev - "Велик майстор"
popovvv написа:
Ако внимателно разгледате как е изработена камината, ще забележите, че студеният вход/долния/ е разположен под нивото на скарата, т.е в сравнително студена зона.При някои модели камини има монтирани и шамотови тухли, които да отблъскват топлината.По този начин при движението си нагоре във водната риза, водата преминавайки в зони с все по висока температура ще се загрее до най високата възможна.Този начин на загряване създава потоци във водната риза само в една посока-нагоре.Ако помпата тласка водата отгоре надолу в ризата ще се създадат потоци с посока нагоре и такива с посока надолу.Потоците с посока нагоре ще са с по-малка скорост и може да се получи завиране на водата, а в тези надолу водата няма да достигне максимално възможната си температура.След това водата ще попадне в зоната под скарата където ще се охлади още защото оттам постъпва студен въздух необходим за горенето.
Схеми с долно захранване на радиаторите се използват за намаляване скоростта на водата през радиатора и получаване на необходимият
топлообмен/резлика в температурата на влизащата и излизаща вода 10гр/.При такова вклучване изстиващата вода подтиска постъпващата топла и намалява скоростта и през радиатора.
Абсолютно компетентно мнение на човек с много добра теоретична подготовка! Приятно ми е да го подчертая!
Master_Kenobi - V.I.P.
LazarGanev написа:
Абсолютно компетентно мнение на човек с много добра теоретична подготовка! Приятно ми е да го подчертая!
Прав си, абсолютно съм съгласен, че popovvv е най-компетентният. Не се будалкам - чел съм и други негови постове.
И точно защото е такъв, не отговори на въпроса в темата - отгоре, или отдолу, аджеба?!:?
Всеки експерт прави така - оставя си вратички за изход. Повярвай, Лазаре, аз съм същият когато ми се наложи. :-D
Но тук е НАПРАВИ САМ и хората очакват конкретни отговори на конкретни въпроси.

След внимателно прочитане на поста на господин popovvv останах с впчатлението, че той обяснява процесите при "обратно" свързване и не намерих дори и намек от препоръка да се прави така. Прав ли съм?!
Не виждам защо трябва да вървим против природните закони, след като до сега не се написа нито един тежък аргумент за да обратнто свързване.
LazarGanev - "Велик майстор"
Master_Kenobi, може би си останал с впечатлението, че аз препоръчвам "обратно свързване"? Досега нямам нито един радиатор свързан по този начин, напротив, поправял съм доста пъти грешки на колеги. В Бг е прието горното подаване кум радиаторите и ако всеки вземе да си измисля варианти, ще стане каша. За да се направи, най-малкото трябва и изчисленията да са такива. Това, което препоръчах е да не се трие темата, защото е интересна, а не извратена.
popovvv - специалист
Относно подаването на водата в камината отговора е еднозначен-водата се подава отдолу.В противен случай ще се намали и без това ниския к.п.д.По отношение на включването на радиаторите-напълно е възможно да се направи и долно включване, но след като е аргументирано със съответните изчисления за баланса на системата.В малки отоплителни инсталации рядко ще се наложи такова свързване, а още по малко в тези по линията направи сам.Който не вярва, че този вид включване се използва да отиде на новия терминал на аерогара София в чакалнята всички радиатори са свързани по този начин.Точно там ще се убедите, че стандарта не го забранява.Характера на обекта е такъв, че проверките по изпълнението на изискванията на БДС са били сериозни.
В заключение независимо, че форума е " Направи сам "добре е четящите и да помислят малко сами, т.е. към заглавието да се добави и "Подскажи си сам".Така ще се избегнат теми които започват с "Изчетох целия форум........" и следва неправилно формулиран или безсмислен въпрос.С последните редове не целя да обидя или уязвя участниците във форума.Ако все пак някой се чувства засегнат: МОЛЯ ДА МЕ ИЗВИНИТЕ !
asio - помощник
popovvv написа:
Схеми с долно захранване на радиаторите се използват за намаляване скоростта на водата през радиатора и получаване на необходимият топлообмен/резлика в температурата на влизащата и излизаща вода 10гр/.При такова вклучване изстиващата вода подтиска постъпващата топла и намалява скоростта и през радиатора.
Благодаря :2thumbs:
Еийй, най накрая нещо смислено и полезно :)
Хубаво е когато човек каже нещо да може да се обоснове.
Добре, много добре те разбрах за камината и вече съм убеден че така ще я вържа студено долу топло горе.
За радиаторите обаче не разбирам какво точно искаш да кажеш - добре ли е това или е зле.
Според мен тази разлика която цитираш (10гр.) е в полза на потребителя - тези 10гр. отиват в отопляемото помещение. Или забавената циркулация влошава топлообмена?
Пиши моля те че иде зима и трябва да приключвам проблема с камината пък и жената не е от най търпеливите.
Благодаря още веднъж :)

Тема "Вход на радиаторите,камината" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: