Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Не може да не се получи. Иска малко регулиране, но само при наличие на кранове на радиатора/ите в помещението където е стайния. Доколкото разбирам ти имаш термостатични радиаторни вентили и глави за тях. С пластмасовите капачки към комплектите от всеки радиаторен вентил може да регулираш потока вода през радиатора. Просто сваляш термоглавата и навиваш пластмасовата капачка. Колкото по навиваш, толкова повече тя притиска стенжерчета във вентила към радиатора и ето ти регулиране на дебита през радиатор ... ако нямаш кранове. Така че ще стане лека-полека.
Аз нямам никакво разпределение. Домът ми е 25 метра дълъг по външните стени и тесен. Съответно стаите са една след друга, като имам само две стаи успоредни една на друга. Всичко останало е последователно и разделено от стени. Не навсякъде имам врата да вляза от едната в другата стая, та трябва да обикалям. Но това е положението. Добавяйки и много важното условие - наличието на външна изолация, стайният термостат ще ми донесе само разочарования (нямам изолация). Аз ще балансирам радиаторите, но топлото ще се изпари към стратосферата и системата ще е като старт/стоп на лек автомобил... Ще имам неравномерна температура в комбинация с голям разход. По-добре ми е абсолютно равномерна температура с голям разход. Така или иначе от него не мога да избягам :)
Kondor1 - специалист
andy_forresite написа:
Когато се опитваш да контролираш температурата в стаите с две неща: стаен термостат и термоглави, вероятността да не се получи желания резултат като температура е много голяма. Двете си пречат едно на друго.
Няма какво да си пречат. Единствената особеност, която трябва да се гледа е термоглавите да не затварят на по-ниска температура отколкото е нагласен стайния - все едно да се напъва да топли със затворени радиатори. Стайния е за най-студената стая. Термоглавите за другите.
filmatoplo - майстор
Днес гледах дали става горелка Грейко 30 на котел Бурнит 40 но не може да мине през отвора който остава като се отвори долната врата ,1 сант не достига ,мераклия беше човека язък- искаше да гори слънчогледови пелети. :wink: 30 ката артиса ще направи щастлив друг мераклия :wink: .Оригиналната горелка и тя опира долу в една скара която е риза ,но става че е с 5 мм по тясна .И друго - не може да се обърне вратата ,ляво дясно ,за разлика от котела Грейко .Относно осветеността при запалване и аз я намалям 40/10 .
Rumen89 - специалист
andy_forresite написа:
Не може да не се получи. Иска малко регулиране, но само при наличие на кранове на радиатора/ите в помещението където е стайния. Доколкото разбирам ти имаш термостатични радиаторни вентили и глави за тях. С пластмасовите капачки към комплектите от всеки радиаторен вентил може да регулираш потока вода през радиатора. Просто сваляш термоглавата и навиваш пластмасовата капачка. Колкото по навиваш, толкова повече тя притиска стенжерчета във вентила към радиатора и ето ти регулиране на дебита през радиатор ... ако нямаш кранове. Така че ще стане лека-полека.
Аз нямам никакво разпределение. Домът ми е 25 метра дълъг по външните стени и тесен. Съответно стаите са една след друга, като имам само две стаи успоредни една на друга. Всичко останало е последователно и разделено от стени. Не навсякъде имам врата да вляза от едната в другата стая, та трябва да обикалям. Но това е положението. Добавяйки и много важното условие - наличието на външна изолация, стайният термостат ще ми донесе само разочарования (нямам изолация). Аз ще балансирам радиаторите, но топлото ще се изпари към стратосферата и системата ще е като старт/стоп на лек автомобил... Ще имам неравномерна температура в комбинация с голям разход. По-добре ми е абсолютно равномерна температура с голям разход. Така или иначе от него не мога да избягам :)
Нямам изолация имам кранове в долният край на радиатора който се върти с отвертка. Стайният е в спалнята там е най студено всички други термоглави са на 3 позиция. Дебита на радиаторите са отворени максимално на всички радиатори с колко оборота да го притворя този в спалнята?
Rumen89 - специалист
Rumen89 написа:
andy_forresite написа:
Нямам изолация имам кранове в долният край на радиатора който се върти с отвертка. Стайният е в спалнята там е най студено всички други термоглави са на 3 позиция. Дебита на радиаторите са отворени максимално на всички радиатори с колко оборота да го притворя този в спалнята? Осветеността ми е 90/10
10/90 кое от двете да направя 40 първото или второто?
gnt69 - майстор
Прикачен файл:
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg (40.51 KиБ) Видяна 1697 пъти
Логиката е първия ред. Ако датчика види осветеност 20 за 10 секунди спира да пали и почва да разгаря.
На втория ред със задраскания огън. Ако няма осветеност 19 за 240 секунди започва да гаси.
За навиванията на радиаторите обратното е навий притвори другите радиатори където се стопля по бързо а във студената стая отвори повече да влиза по голямо количество топла вода и да стопля повече. За тая регулировка ти трябва време и няколко термометъра да има във всяка стая по един, и така днеска пробваш виждаш как се стопля. Ако не ти хареса утре коригираш и пак със термометрите констатираш къде е топло къде студено. Трябва да балансираш.
Аз например в хола имам 4 радиатора и единия съм го спрял за да може да се стоплят другите стаи които са със термоглави преди да изключи стайния който е във хола. :partyman:
filmatoplo - майстор
Първото 90/10 го правиш на 40/10 .и разпалването го направи на степен 1 за проба .понякога когато започне подаване при разгаряне с доза за втора степен и още не са се запалили стабилно пелетите от първоначалната доза - и пусне доза като за степен 2 - пламъка намаля и може да се отчете като загуба на осветеност . :wink:
Rumen89 - специалист
gnt69 написа:
Прикачен файл:
Clipboard01.jpg
Логиката е първия ред. Ако датчика види осветеност 20 за 10 секунди спира да пали и почва да разгаря.
На втория ред със задраскания огън. Ако няма осветеност 19 за 240 секунди започва да гаси.
За навиванията на радиаторите обратното е навий притвори другите радиатори където се стопля по бързо а във студената стая отвори повече да влиза по голямо количество топла вода и да стопля повече. За тая регулировка ти трябва време и няколко термометъра да има във всяка стая по един, и така днеска пробваш виждаш как се стопля. Ако не ти хареса утре коригираш и пак със термометрите констатираш къде е топло къде студено. Трябва да балансираш.
Аз например в хола имам 4 радиатора и единия съм го спрял за да може да се стоплят другите стаи които са със термоглави преди да изключи стайния който е във хола. :partyman:
Благодаря за съвета но ми се струва невъжможна мисия защото като напече слънцето едни стаи ще се затоплят повечето от други. Единственият вариянт който аз мисля е да се сложи в едната спалня където почти няма слънце и там да намаля дебита. Другите стаи когато изключат ще се насочи топлината точно към тази стая където е стайният. Единсвената ми логика. Ако не го оставам само по термоглави така или иначе ще топля бойлера постоянно. Само когато е плюс 5-10 градуса ще използвам стайният. Когато стане студено ще използвам само термоглави не мисля, че ще успеят да затворят всичките едновременно. Благодаря за съвета.
vesonp1 - специалист
Като ви слушам добре, че при пуска инсталатора не ми донесе стаен термостат(бил забравил :shock: ) ....щях да се видя в приключение и аз
Осветеноста ми е : >90/10 и < 10/90 и за сега нямам проблеми :?
andy_forresite - майстор
И аз съм 90/10 и 10/90, също нямах проблем (при едното палене), но заредих други пелети.
С тия 500 кг дето мязат на фураж, без да търся пламък над 120 за 10 секунди не ставаше. Ако въобще се разгори имах горене 2-2,5 часа и гаснеше. Просто са зле като качество, плюс това са поели влага.
А снощи имам съмнения, че е гаснала след "изчакване", защото пелетите бяха намалели повече от нормалното и отделно температурата беше 59°. Два пъти я видях в "изчакване" от 4 ходения. Иначе осветеността беше на ниво - 171-187... Ама тези се разгарят 180 секунди без да падне осветеността под 140, а с ония от 120 почва едно падане, падане ... сгромолясване ... чак до нулата. Че като дойде работна мощност и вътр. шнек разбута пелетите се съпикасваше.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: