• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jordanvass - майстор
Вече ти казаха още в началото, че съществено различен е само климатикът. Всички останали, изброени от теб в четирите точки, имат един и същ коефициент на полезно действие - почти 100%. Разликата е само в субективното усещане на топлината и в комфорта. Духалката е най-неприятна, щото създава течение, а и шуми. Но пък е най-евтиният уред. Печките с кварцови реотани ти сгряват кокалите, като застанеш пред тях, преди още стаята да се е затоплила и усещането е приятно. Но така или иначе всички харчат еднакво количество електроенергия за затоплянето на стаята. Докато климатикът харчи средно 3-4 пъти по-малко от тях. Има и голям резерв от мощност, което е важно за бързото затопляне на стаята. Но пък е скъпа инвестиция. Ти си решаваш кое да избереш.
plamen6703 - майстор
fashion_m написа:
Така, да разясня каква е ситуацията. Ще отоплявам една малка квартирка от една стая. Само вечер съм там, след работа. Трябва ми нещо бързо да затопля (освен жена).
Това би ти вършило работа в твоята ситуация https://www.technomarket.bg/otoplitelni ... v-09024528 :partyman:
zmiori - специалист
Преди бая време като бях студент един колега се топлеше с една печка лъч и таванен вентилатор щипнат от ремонта на някаквъв ресторант.
Усещането за топлина при него бе най добро. Защото успаваше да свали топлия въздух от тавана. Само трябва да се свикне със лекия полъх на вентилатора.
Evgeniy - майстор
Tesi имат конвектор с WiFi. Може и обикновен с интернет термостат, например bboil (около 100 лв).
Така, ще може да си го пускаш и следиш градусите по телефона (трябва интернет в стаята).
radius - майстор
Мани ги, докато не пуснат с 4Г е.ем ти уредите. :lol:
Ако се търси цена, има конвектори 2х1000w за под 30лв. Комфорта може би да е по-малък от масления радиатор, но и цената е тройно по-ниска. Като сменяш квартирата ще го носиш по-лесно, щото тежи 3кила.
Lisko - майстор
Мисля че като изключим термопомпата, въпросът за ефективност при отопление на ток е кажи речи безпредметен. Всички са високоефективни, но както вече писаха - разликите идват от това какво отопляваш - цялата стая, насочено приоритетно част от стаята или дори само леглото.
С други думи - не те интересува колко от ел енергията се превръща в топлина (практически цялата) а колко от тая топлина отива за това което си дефинирал като "полезна цел". На тоя въпрос не е трудно да си отговориш сам, след като най-добре знаеш целта.
preslav - майстор
Погледни този сайт - http://www.vodoley91.com/bg/carbon_floor_heating.php - аз по-добро и икономично от подово не съм имал, изключвам климатиците разбира се. От конвекторите съм по-доволен, отколкото от маслени радиатори - избягвам всякакъв вид отоплители с вентилатори заради шума, да не говорим, че съм имал случай турбинката на вентилатора на конвектор да се развие и да падне върху реотаните.
шоп - майстор
@preslav, човека е на квартира!

Не е удачно да демонтира и монтира подови настилки и подово.
preslav - майстор
шоп написа:
@preslav, човека е на квартира!

Не е удачно да демонтира и монтира подови настилки и подово.
Да шопе, писах го информативно - за мен подовото е по-икономично и от акумулираща печка. Слагал съм под мокет и единствения проблем беше финия прах, който вдига от земята.
  • 1
  • 2

Тема "Най-енерго-ефективният уред за отопление на ток?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: