Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lov - майстор
Е той е взел заведението под наем. В никакъв случай няма да се навие да инвестира в енергоспестяващи крушки. Утре може да му бият шута или да не потръгнат нещата.
А относно димерите. Никакъв проблем не е управляемата мощност. Само че трябва да е подходящия. Тоест превключването да става синхронизирано със синусуидата на тока. Но разделянето на отделни кръгове има свои предимства за правилното осветление. Така че е препоръчително да се направи.
GalinBelos - специалист
И защо да не инвестира в димиращи се лед крушки ? То една инвестиция - 6 лв. . https://www.led-krushki.eu/bg/led-tip-s ... ascha.html
Иначе и аз смятам че трябва да се разделят на няколко кръга , не толкова заради мощността на димера , колкото за да може да се осигури различна осветеност в различните части на заведението .
Hoвoceлckи - майстор
lov написа:
Никакъв проблем не е управляемата мощност. Само че трябва да е подходящия. Тоест превключването да става синхронизирано със синусуидата на тока.
:? Поддържах силотоковата електроника на правотокови двигатели в завод за хартия. Много блокове с тиристори захранваха 7 двигателя с променящо се натоварване във времето като скоростта на машината като цяло се поддържа посноянна (предварително зададена). И все пак нещо не схващам изразяването ти?
sstefanov - майстор
При толкова много крушки теоретично може да се димира и през контактор, но на само на 2 степени :).
lov - майстор
Hoвoceлckи написа:
:? Поддържах силотоковата електроника на правотокови двигатели в завод за хартия. Много блокове с тиристори захранваха 7 двигателя с променящо се натоварване във времето като скоростта на машината като цяло се поддържа посноянна (предварително зададена). И все пак нещо не схващам изразяването ти?
И аз не разбирам как не си схванал след като се хвалиш че си се занимавал с това. Аз се старая да обяснявам и за хора които си нямат и на понятие от електроника. Какво ще разбере като му кажеш синхронен фазов регулатор пък не дай си боже Fase control switch. То пак е радостно че си виждал че може да се управляват поне по големи мощности че даже и със контрол на оборотите И специално за теб с образователна цел бих ти препоръчал да разгледаш решения с най простата от всички специализирани интегрална схема за управление на триаци MAA436. И като почетеш малко да обясниш кога се подава отпушващия импулс. Дали е произволен във времето или е в точно определен момент и защо.
Апропо същата може да се ползва и със синхро генератор като в двигателите дето си обслужвал.
А за питащия и неговите ламби най лесното беше да му се посочи едно качествено SSR и да приключи темата.
Кики - специалист
bube760205 написа:
иска да сложи 14 полилея с по 5 крушки тип "миньонки"
При толкова голям брой осветителни тела "димирането" може да се реализира просто като се подберат броя на включените тела, например с един ключ включваш по една лампа на полилей, с втори ключ още две, с трети ключ още две и т.н. комбинациите са много. Верно повече кабели но и съвсем просто.
jordanvass - майстор
lov написа:
А за питащия и неговите ламби най лесното беше да му се посочи едно качествено SSR и да приключи темата.
Остава да обясниш как ще се съчетае фазовото регулиране на димера със системата за следене на пресичане на нулата zero-cross, която имат повечето SSR релета. :wink:
Просто сменя симистора с по-як външен на радиатор и готово. Никакви релета и контактори не му трябват.
Hoвoceлckи - майстор
[-X В следващият си пост ще каже, че го е казал :wink:
lov написа:
Никакъв проблем не е управляемата мощност. Само че трябва да е подходящия ... симистор
Както и на мен ми обясни, че с най-обикновен (даже не технически език) е разяснил, че "превключването да става синхронизирано със синусуидата на тока" означава фазово изместване на отпушващия импулс на тиристор (симистор). Вярно, не всеки има дар слово. В такъв случай начините да не се излагаш са два: или просто избягваш да обясняваш, или като ти направят забележка, че от казаното нищо не ти се разбира, просто пробваш да се изясниш без лееш жлъч по събеседника си, че не е прозрял какво си си мислел.

-----------------
lov написа:
И специално за теб с образователна цел бих ти препоръчал да разгледаш решения с най простата от всички специализирани интегрална схема за управление на триаци MAA436.
Изказването ти е мно-ого по-късно във времето :-D Там всичко се управляваше с дискретни елементи, а транзисторите основно бяха германиеви. Операционни усилватели там нямаше. Имаше блокчета правотокови усилватели, които постоянно ремонтирахме. Все ми се струва, че в електрониката си прохождал малко по-късничко от мен. Как и докъде си стигнал е съвсем друга тема.
lov - майстор
jordanvass написа:
Остава да обясниш как ще се съчетае фазовото регулиране на димера със системата за следене на пресичане на нулата zero-cross, която имат повечето SSR релета. :wink:
.........................
Няма нужда да прави такива гимнастики има си готови твърдотелни релета и само си добявя един потенциометър. За това и написах по горе подходящия регулатор. Е не ги водят фазови регулатори ами си остават в графата твърдотелни. И няма нужда да сменя никакви симистори. Поне за теб мисля че няма нужда да рова и да пускам линкове за конкретни модели и да ти обяснявам как работят. :)
Hoвoceлckи написа:
[-X В следващият си пост ще каже, че го е казал :wink:
lov написа:
Никакъв проблем не е управляемата мощност. Само че трябва да е подходящия ... симистор
Както и на мен ми обясни, че с най-обикновен (даже не технически език) е разяснил, че ..................................че от казаното нищо не ти се разбира, просто пробваш да се изясниш без лееш жлъч по събеседника си, че не е прозрял какво си си мислел.

-----------------
lov написа:
И специално за теб с образователна цел бих ти препоръчал да разгледаш решения с най простата от всички специализирани интегрална схема за управление на триаци MAA436.
Изказването ти е мно-ого по-късно във времето :-D Там всичко се управляваше с дискретни елементи, а транзисторите основно бяха германиеви. Операционни усилватели там нямаше. Имаше блокчета правотокови усилватели, които постоянно ремонтирахме. Все ми се струва, че в електрониката си прохождал малко по-късничко от мен. Как и докъде си стигнал е съвсем друга тема.

Правилно ти казаха да ходиш да бъркаш бетон и да не даваш акъли в неща в които си нямаш и понятие и само си ги гледал от страни. Форума не е за избиване на комплекси и ако беше малко по умен щеше да си замълчиш и да не продължаваш да се обясняваш като ученичка че кога си ръчкал електроника е имало само германиеви транзистори и вероятно ламби. Брей че ти много дрът излезе бре щом си пропуснал полупроводниците. Има и други де са почнали само с лампи и никой не им е забранил да се занимават с операционни усилватели и всякакви други интегрални схеми. Тъй че кой кога е започвал не се знае. Но явно на тебе ти се е задръстил диска и и следващото ниво ти се губи. :lol:
И за въпросната схемичка което е много добра за обучение точно за начинаещи като тебе. Нарочно я избрах за пример. Щото е от времето сигурно кога си бил в техникума и си се учил да ремонтираш телевизори. :)
Та вземи прочети това в червеното барем научиш нещо.
Прикачен файл:
Клипборд01.jpg
И не се опитвай да ми дописваш цитатите като смаляваш шрифта.
Hoвoceлckи - майстор
Важно е да има писано, "колкото повече ..." от @lov. А това, че не е по темата няма значение. От заглавието на темата е ясно, че питащия е далеч от електрониката. ben84 показа линкове с подходящи за целта мощни димери. Това е коректния отговор на поставения въпрос. Някои от идеите по-надолу може и да са приложими, но на мен някак си ми се струва, че не са приложими, предпочитани, удачни ... в конкретния случай. В десетия пост lov обяснява, че трябвало да е "подходящия". Какво да е подходящо обаче сам не казва. Предвид, че е казано много по-рано, остава съмнението, че умишлено е пропуснато уточнението.
Със схемичката си направо жалък! Аз ти говоря за управление на хартиена машина, ти се перчиш с някакво управление на нагревател ...

Тема "Димиране през контактор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: