Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mongoose - напреднал
Извинявам се за нескопосаното чертежче, но мисля, че се разбира идеята. За какво става дума, отоплявам вилата с парно на дърва и въглища, за икономии имам два източника на топлина. Когато съм сам топля само първия етаж с камина с водна риза, когато сме много хора отоплявам цялата вила чрез котел на въглища. Въпроса ми е може ли, когато съм на котел да запаля камината, като целта не е да се дава зор да се топля от нея а само така за "гъзария", да внесе уют в обстановката? Крановете към нея ще са отворени, помпата и мисля да е спряна.
Прикачен файл:
DSC_0092.JPG
DSC_0092.JPG (69.86 KиБ) Видяна 959 пъти
mongoose написа:
Извинявам се за нескопосаното чертежче, но мисля, че се разбира идеята. За какво става дума, отоплявам вилата с парно на дърва и въглища, за икономии имам два източника на топлина. Когато съм сам топля само първия етаж с камина с водна риза, когато сме много хора отоплявам цялата вила чрез котел на въглища. Въпроса ми е може ли, когато съм на котел да запаля камината, като целта не е да се дава зор да се топля от нея а само така за "гъзария", да внесе уют в обстановката? Крановете към нея ще са отворени, помпата и мисля да е спряна.
Прикачен файл:
DSC_0092.JPG
Може, ама помпата не спирай и тури около помпите по един възвратен клапан, а до камината едно термометърче, та преди да намяткаш поглеждай го. Предполагам, котела има регулатор на температурата.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пет окт 27, 2017 7:12 am, променено общо 1 път.
mongoose - напреднал
Котела има регулатор на температурата и се ползва, има термометри на двете линии на удобно и видно място. Ако работят двете помпи няма ли да се посрещнат?
Ши са посрешнат ако няма отбивка към радиаторите. Нарисувал си схема. Разгледай и помисли върху разните варианти дето са ти на ум.
mongoose - напреднал
Реалната схема е по-сложна и помпите наистина се посрещат (резултата е замръзнал-спукан котел). Точно затова ще работи само едната помпа. Практически не съм запознат какъв ще е ефекта ако камината работи но водата се движи в нея не от долу на горе а обратно.

Тема "Може ли да работят едновременно камина и котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: