Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте, колеги!

Първо искам да кажа, че пускам тема с въпрос, след свършени факти :D
Живея в панелно жилище на 8 (последен) етаж - 86кв.м. Имам външна и вътрешна изолация и изолация на тавана. Не казвам, че са страхотни, нито хубави, защото има пробойни, които съм оправял. Имам и дограма, която също е доста евтина и съм слагал допълнително уплътнения. Абе що годе съм "запечатан".

Тръгнах да си правя локално парно - вече е готово.
Извиках човек, взе размери, смята. Сложихме радиатори в 4 стаи, в коридора и лира в банята. Сменихме и бойлера със серпентина 80л. Отопляемата площ е ~70кв.м, a кубатурата е около ~185куб.м. Радиаторите и лирата са с обща мощност 11,35kW. Пада се по малко повече от 61W/кубик.

Взех си камина waterland 18kw (16kw на водната риза и 2kw топлоотдаване на камината) - тъй като не знам колко киловата "смуче" серпентината на бойлера, не съм сигурен дали не се "изхвърлих" с тази 18кв камина? Дали не трябваше да е по-малка и съответно да харчи по-малко пелети?
Тъй като още не е настъпила зимата, няма как да я тествам и да разбера, а ме човърка отвътре...

Притеснява ме също и че в стаята с камината, която отдава 2kW има радиатор с мощност 1,7kW, а стаята е 17,5кв.м. Тоест камината ще загрява стаята, термоглавата на радиатора ще спре и този радиатор отпада - демек няма да работи изобщо. В такъв случай от общото отдаване на радиаторите (11,35kW) изваждам 1,7kW и получавам обща мощност на радиаторите 9,65kW + бойлер със серпентина, която не знам колко kW е и съм с печка с водна риза 16кв?

Смятате ли че това е много или е нормално? Имам и сервизния код на камината, ако някой използва същата, бих го споделил.
За топлоизолирано жилище, с посочената квадратура, мощността на камината е висока.
Може да се нагоди да работи добре, ама зависи и от контролера.
Стореното сторено, ти ще си първият с мнения за тази камина.
Давай подробности!
Да, стореното си е сторено. Притесни ме и факта, че
Избързах и взех тази, може би трябваше да е някой по комерсиален модел. Както и да е. Пре палих я 2-3 пъти. Бързо вдига температурата на водната риза на 60 градуса и дълго стои в модулация. Но като цяло тези дни и не е много студено. Камината ще си каже тежката дума след зимата :)
Някой би ли ме насочил как да харча по-икономично пелети? На каква температура да поддържам водната риза, ако искач в жилището да е 23-24 градуса (термокрановете ще са на 3,5 или макс 4 степен, което по характеристика е точно 23-24 градуса).

Ще ви държа в течение за посочената камина. С италиански части е, но е сглобена в България и до колкото разбрах е производство на БГтерм.
mita4i написа:
Някой би ли ме насочил как да харча по-икономично пелети? На каква температура да поддържам водната риза, ако искач в жилището да е 23-24 градуса
Минимална температура на водата, при която ти е готино у дома. Топлоизолацията е налице, можеш да работиш по обтимизацията на отоплението- снижение температурата на пушека от камината примерно.
gopeto87 - напреднал
Здравейте,
понеже ми предстой купуване на пелетна камина и един от вариантите, който ми предлагат е Waterland 24 kw , a пък никъде няма едно мнение за тези камини. Това е единствената тема, която намерих и се споменават въпросните камини. Някой може ли да изкаже някакво мнение дали си заслужава и дали са надеждни?
пет окт 27, 2017 8:30 pmТрифон П.Трифонов написа:
mita4i написа:
Някой би ли ме насочил как да харча по-икономично пелети? На каква температура да поддържам водната риза, ако искач в жилището да е 23-24 градуса
Минимална температура на водата, при която ти е готино у дома. Топлоизолацията е налице, можеш да работиш по обтимизацията на отоплението- снижение температурата на пушека от камината примерно.
Искам да попитам,какви пилети изгарял камината за 24часа ако гори цял ден дали мястото което утоплява е изолирано по някакъе начин колко квадрата е и ако знаете колко литра има в цялата система
Здравейте
четох вашите отзиви за коментираната камина но видях че коментарите са от 2017г имате ли възможностда поставите по пресни коментари? Не съм се спряла на точно тази камина и все още търся решение така че ако имате възможност да коментирате ще сте ми от полза! #-o
Благодаря1
Ползвам такава пелетна камина Ватерланд от 2020г. И за момента съм доволен
чет ное 11, 2021 6:12 pmKrPGeorgiev написа:
Ползвам такава пелетна камина Ватерланд от 2020г. И за момента съм доволен
Имате ли листа с настройките на тази камина?Ако може да ми го пратите
И ние сме със същата,но имаме проблем с настройките.
Постоянно викаме сервиза да я наствойват,но все работи не добре

благодаря

Тема "Камина на пелети с водна риза WaterLand 18kW" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: