• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Руди - майстор
nikolay_1 написа:
След дълги месеци на проектиране и организация започвам следващата седмица.
Клоня към варианта с метални керемиди...
Други варианти са керамични или битумни керемиди.
Здравей,
Не те ли устройва предвиденото в проекта? Би трябвало да е
избрано по твое желание или поне съгласувано с теб.
Защо се е наложило наклонът да е толкова малък?
При наклон от 18 градуса (33%) и повече, спокойно
може да се избира от всички видове керемиди.
При твоя наклон са подходящи метални или битумни керемиди,
и ограничени керамични модели. Битумните керемиди предполагат
задължително дъсчена или OSB обшивка.

Относно инсталациите по покрива, стойките им се хващат или за ребрата,
или стъпват на плочата или таванския гредоред (какъвто е тавана).
Дъсчената обшивка не помага и не пречи.

Проблемът с дървения материал е прост:
1. Най-евтиният материал е краден или подарен, качеството
не се гледа ;) .
2. За 270-300 лева на кубик се купуват мокри дъски 20-30% влажност
3. Сухи дъски струват около и над 400 лева на кубик - 10-12% влажност

За покрив 100 квадрата в план, при дебелина на обшивката
2.5 см отиват към 3 кубика дъски - 350 лева разлика в цената.
За да се спестят - най добре към вариант 1.
Grezinski - специалист
Голяма част от референциите, които съм гледал от Румъния и Унгария са без плътна дъсчена обшивка. Необходима е само при стрехата.
Тук обаче, съм доставял покривна система само на два такива обекта и лично на мен изобщо не ми харесва. Единственото предимство е цената. Всичко останало са само недостатъци.
Също така, жестоко се съмнявам да намериш група, която да го изпълни кадърно, и то на добра цена. То вече е трудно да намериш хора за каквото и да е, камо ли да разпъват хартия само на греди, а какво остава и да го направят качествено.

Пък и не виждам смисъл да я спестяваш тази обшивка. Окрепва хубаво гредите, изолира студения/горещ въздух. Спокойно се извършват всички останали операции.
Аз бих спестявал от неща, които ако аварират се отремотнират най-лесно.
joroantonov - специалист
Вадиме какво им е предназначението на тия шпилки?
Вадим Владимиров - специалист
Ще носят носеща конструкция на фотоволтаична система.
шоп - майстор
@Вадим, и друг път си показвал снимките със закладни щпилки. Много съм умувал над темата.

В края на краищата реших да не ги монтирам. Имам към 70м2 южен скат, върху който ще бъдат монтирани солари със самонарезни винтове с гумени шайби по начина по който се монтира снегозадържане. Даже имам монтирано двуредово шахматно снегозадържане и си мисля да го използвам за конзола. Така ще се избегне допълнителна перфорация на метала.

Какво ти е мнението за тази моя идея?
nikolay_1 - специалист
Колега Шоп, точно щях да питам къде са соларите, че не се виждат на снимките ти :)

Желанието ми да спестя обшивката идва от една страна от факта че ми харесват метални керемиди и от друга че колегата Шоп е с метални и без обшивка. Явно и в други държави следват примера му :)

При мен дъските ще са около 5 кубика, според Руди 2000-2300 лв.
Къде има материал по 270 или сух по 400 лв с ДДС ? Може и на лични.

Разбирам че повечето колеги сте против спестяването на обшивката. Аз не държа да я спестявам, просто не искам да слагам неща без които може и да мина, без да правя голям компромис с дълготрайност и комфорт. В противен случай къщата ще ми излезе с 10 000 - 30 000 лв по-скъпа :mrgreen: Или повече.
За примери ще ви дам че ето, вече съм на път да имам два разхода които не са задължителни - дървения материал за покрива да е сушен, и хидроизолацията на основите ще е тип вана (вместо да е само отвън в комбинация с водоплътен бетон) :?

Питането ми във връзка с инсталациите беше защото не знам дали ходенето по металните керемиди без обшивка отдолу няма да ги повреди по някакъв начин, или пък скарата ?

Руди, наклонът е малък защото покривът е и таван на втория етаж.
Грезински, кажи 3 до 5 неща от които ти би спестил... говорим за разлики от стотици или хиляди лв. ;)
Вадим, благодаря за детайла

Проектът ми е с керамични керемиди. Аз засега съм се спрял на метални, защото специалисти, вкл и във форума, ги препоръчват и ми изглеждат добре. Ще оценя много ако дадете мнения кои са основните предимства и недостатъци на 3те вида - керамични, метални, битумни!
Особено в светлината на факта че ще слагам колектори и може би фотоволтаици, ако това променя нещо.

:partyman:
Фитилчо - майстор
Аз също съм без дъсчена обшивка.
Недостатъка е, че човека, който монтира покривните прозорци стъпи на три места и после... правих поправки :)
Не се правело така... каза ;)

Колкото до видовете керемиди, съм умувал и аз доста по темата.... като ми беше времето.

Керамичните:
1 Класика ама и ретроградност
2 имат по-голяма топло инертност
3 Теоритично са вечни, да да, ама надали (имах дупки все едно са ми стреляло речни камъни при онази градушка)

МИнусите
Тежат ужасно много,което оскъпява конструкцията отдолу.
При ходене отгоре се чупят
Разместват се, и имат нужда от претърсване(при мен е заварено положение стар покрив добре направен не пропаднал със старите керемиди, предоплагам, че направени добре със скъпи нови керемиди положението е малко по различно)
Труден монтаж и изискване за добри майстори(това на почти всички видове, но тук най много)

Битумните:
за мен не са опция, не ми харесват визуално(субективно)
изискват осб отдолу,което оскъпява
Иначе са сравнително леки, но съм виждал често покриви с тях, да приличат на юфка с надигнати краища, това може да зависи и от качеството им (говоря в общия случай, не ми се обсъжда мантрата-имам ги от амнайсе години и не са мръднали)
Може да се ходи по тях без проблем, това си е голям плюс
Лесно се правят (май) уплътняването на монтажните шпилки за нещо си...
Сравнително евтини са, ама като сложиш и ОСБ-то... пак същото става

Металните:
За мен имат само плюсове
Тежат най малко от всички
лесно се монтират и са по размер
Няма го момента, дай да претърсим покрива
Градушка не ги компроментира

Минуси- казват че тропали... искам да чуя колко тропат под 40 см вата
Не са толкова издържливи, но при голяма гаранция на скъпите модели, мисля, че 50 години е достатъчно...
Доста са скъпи затварящите лайсни, но аз си ги свих от Инокс за 1/3 от цената
Вадим Владимиров - специалист
В действителност съм фен на метала.
Изображение
nikolay_1 - специалист
Да, знам ;)

Какви са предимствата и недостатъците на двойния фалц спрямо металните керемиди ?
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Нов Покрив 11°" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: