Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Браво!

Помпа 32/60 не е малка. 90% от хората ползват помпи с напор 4 метра. Твоята е с 6 метра напор и с по-голям дебит спрамо 25/40

Остава само да провериш дали случайно някъде не си оставил някой редуциращ фитинг от старата тръба 16мм, защото ще направиш тапа, ще намалиш циркулационният дебит и няма да усетиш ползата от хубавата помпа.
Tat - напреднал
На въпросния радиатор не категорично , но на всички останали е с преходи ф16 с алуминиева тръба 16ка но пък те си работят ако това е проблема за напълно нагряване на първия радиатор да ги сменя ли или да сложа втора помпа на етажа. Много ви благодаря отново.
шоп - майстор
Tat написа:
На въпросния радиатор не категорично , но на всички останали е с преходи ф16 с алуминиева тръба 16ка но пък те си работят ако това е проблема за напълно нагряване на първия радиатор да ги сменя ли или да сложа втора помпа на етажа. Много ви благодаря отново.

Нищо не сменяй повече. Ако го направиш водата ще тръгне по пътя с най-малко съпротивление и радиатора с 28 глидера пак ще е студен.

П.П. имайте впредвид, че фитинги за тръба с ал.вложка могат да имат огромно вътрешно Ф. Разликата между китайски и италиянски фитинги е огромна. В момента пред мен имам два кашона китайски и италиянски кранове тип пеперуда 3/4 женско-женско. Мога и снимки да напрвя.

Без шублер разликата в проходноте сечение е очевадна. Не случайно едните струват 5,20лв, а другите 10 лв!
Хм ?
Tat - напреднал
А какво да направя за да тръгне и долната част?
шоп - майстор
Балансирай системата!
Притвори спирателните или секретни кранове на другите радиатори. Бавно, полека, милиеметър по милиметър.
Не бързай, всеки ден по един мм притваряй и следи поведението на системата. Така ще откриеш оптималня баланс при зададената скорост на помпата.
Tat - напреднал
Благодаря, ще ви послушам !
Tat - напреднал
Здравейте отново,аз пак имам въпрос .
Котелът ми е поставен в мазето което е с височина 2.5метра имам след това два етажа с същата височина и чак тогава тавана където се намира разширителбия съд .Та въпроса ми тази пимпа 32/60 да не бк да е малка ?
andy_forresite - майстор
Не е малка. Изобщо даже. Преди години Филма Топло беше дал идея за едни малки помпички за входа на всеки радиатор. По едно време показа снимки как някаква чуждестранна известна фирма беше направила такива и ги рекламираше. Разбира се, двете идеи са се родили някак самостоятелно. Сега да имаше такава помпичка ... Сигурно водата минава по пътя на по-малкото съпротивление. Може би на затворена система нямаше да го има този проблем.
Дай снимка на радиаторния вентил (на входа, от тръбата за гореща водЪ).
Evgeniy - майстор
ТУК пише:
Създаваният от помпите напор се изразходва само за преодоляване на хидравличните съпротивления при протичането през тръбопровода и затова напорите на циркулационните помпи не са високи.

Дискутирано е многократно, че в затворен контур имат значение само хидравличните съпротивления, а не височината.

Тема "Проблем с локално парно на дърва и въглища при отворена система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: