Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
waspa - напреднал
Здравейте.Направиха ми окачен таван със скрито осветление-луни и маркуч.На луните исках димер,а на маркуча-нормално.Майстора обаче пуснал един общ кабел-маса.А луна и маркуч само по един кабел.Всичко е с кнауф,боя и т.н.Как без да се карти и възможно ли е да стане?Той каза,че неможе.Благодаря
brum - майстор
Масата така или иначе не се прекъсва. Ако има отделен кабел за фаза на луничките и фаза на "маркуча" - би трябвало да може. Има ли ключ за пускане на всяко по отделно?
waspa - напреднал
Ами няма.Прилагам снимка

Прикачен файл

24092008189.jpg
24092008189.jpg (159.17 KиБ) Видяна 4658 пъти
Justy - майстор
На същия хал като теб съм в момента :shock: Можеш ли да покажеш снимки - как си извел тока зад перваза. Виж при мен http://baiivanforum.info/forum/index.php?topic=386.0
waspa - напреднал
Колега,тока е пуснат през стените преди картона :roll:
brum - майстор
В ключа влизат 2 кабела и ключа има 2 копчета - кое какво включва/изключва?

Струва ми се че едното е за "маркучите", другото за луничките и отзад има един 3ти общи който е нулата. Така ли е?
Justy - майстор
waspa написа:
Колега,тока е пуснат през стените преди картона :roll:
Използвам съществуващата инсталация за маркуча - само ще сменя ключа с димер. Ще слагам и светодиоди - за тях съм пуснал отделен кабел. Ако не си боядисал всичко е поправимо. Ще се свали плоча в някой от ъглите и ще се пусне кабела. Тоя майстор да си гледа работата. Явно го мързи да свали и качи една плоча :wink:
waspa - напреднал
brum написа:
В ключа влизат 2 кабела и ключа има 2 копчета - кое какво включва/изключва?

Струва ми се че едното е за "маркучите", другото за луничките и отзад има един 3ти общи който е нулата. Така ли е?
Да.Точно така.
brum - майстор
Значи може. Димера иска 3 "жици" - земя, входяща фаза и изходяща фаза. Само че има и друг тънък момент - трансформатора за луничките трябва да позволява работа с димер.
Justy - майстор
brum написа:
Значи може. Димера иска 3 "жици" - земя, входяща фаза и изходяща фаза. Само че има и друг тънък момент - трансформатора за луничките трябва да позволява работа с димер.
При панелките в кутията на ключа няма нула. Затова съм качил кабел на друго място.

Тема "Амми майстора казва-НЕМОЖЕ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: