• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
Преди няколко дена се сдобих с печка за отопление - Prity K1.
Вчера запалих печката за първи път, започна да пуши почти веднага, предположих, че това се случва защото печката е нова и обгаря.
Уви ситуацията продължи, отворих навсякъде, за да се проветри след 8-10 часа непрестанно горене, камината продължи да отделя аромат на пушек в цялата стая, а при отваряне на вратичката излиза и доза пушек. Сутринта извиках коминочистач, който изчисти комина и опитах отново, но резултата беше същият. Действието се развива на 3 етажна къща, като има втора печка свързана към същият комин, която се намира на първият етаж, а аз живея на 3-тият. Същата комбинация с 2 печки, я има и в други стаи на отделни комини - така че не мисля, че проблема е от комина, щом го няма в другите стаи. Като височина / знам, че това е важно/ всички комини са еднакви, обмислям вариант да удължим въпросният комин, но незнам дали ще има ефект. Понеже като запаля клечка от кибрит, виждам как се дърпа нагоре.
Не знам дали проблема не е в тръбите, за това прилагам и снимка на инсталираната печка.
Моля за вашите съвети, преди да съм се натровил :D
Изображение
ZMeyGorianin - майстор
Преди да отвориш вратичката за зареждане, затвори долната клапа и отвори горната.
phantom_ - специалист
Най вероятно проблема ти е в комина,щом и розетката ти се е опушила значи въобще не дърпа...
andy_forresite - майстор
Отвори горната клапа докрай. Какви други клапи има, знаеш ли? Не я души докато не спре да пропушва.
Вратичката се отваря при определено положение на клапите. Горната при кюнеца, за която казвам, трябва да се отвори докрай. Дай й максимална тяга.
Хоризонталнния участък колко е дълъг? Трябва да е не повече от метър, метър и 20 см. Все пак си на третия етаж, иначе на първия може и 1,80 м да е.
Стъклото говори за малко кислород. Влиза ли въздух в стаята? За тази печка трябва въздух. С плътни врати и прозорци няма да гори повече от час-два без да пропуши или огъня да замре.
Димитър Димов - специалист
Ако не те мързи защо не преместиш камината в някоя от другите стаи. Така ще имаш някава идея къде да търсиш проблема.
Hoвoceлckи - майстор
andy_forresite написа:
... говори за малко кислород. Влиза ли въздух в стаята? За тази печка трябва въздух. С плътни врати и прозорци ...
... ли си? Пробвай с открехване на прозорец или врата.
Мисля че открих проблема. При изключено освтление с помоща на фенерче огледах всички тръби, оказа се, че от изходната пуши, защото не уплатнява добре, защото влиза леко под наклон. Днес ще поправя проблема и предполагам всичко ще се нареди. В противен случай остава да е коминът.
Относно останалиите предложения, знам кога се отваря вратичката и съм осигурил достатъчно въздух.
В краен случай ако се окаже и коминът проблемен, кой е най лесният и бърз начин за повдигане на КПД то му?
Със сходни на твоите условия съм, втори последен етаж, дължина на кюнци, камината е различна.
Никога не съм чистил комин- няма проблем с тягата.
Ако комина е чист, остава каминката.
Огледай да не е забравено нещо в нея, на пътя на пушека, горната клапа дали се отваря наистина.
Проблема не е в неплътности по кюнците.
Стъклото е чисто. Виждам една голяма цепеница върху малко жар.
Разпалвай камината с тънки дърва и отворени клапи, та белким са стопли и комина. После трябва да тегли и при по вяло горене.
lov - майстор
Най добре провери си кумина. Имах случай оси да си направят гнездо вътре и да го запушат а съм намирал на комшията умрял гълъб вътре. Отделно не знаеш какво може да се е олупило вътре и да го е запушило. Това че има някаква тяга установена с клечка кибрит не е никакъв критерий че въпросния има тяга.
jabata - специалист
Това с кюнеца би могъл да е един поенциален проблем.
Иначе за информация на всички, този тест с клечката кибрит е много бабешки, и не-винаги помага. Има безброй случаи където теста с клечката минава перфектно, но след това като включш котел, печка или камина започва да пуши. Това се дължи на факта, че при задръстен комин, паднало парче тухла, шапка, или някаква друга човешка мизериям комина има тяга но само за клечка кибрит, или вестник. Но запали ли се нещо повече тогава тягата вече е малка. Един много добър тест е визулания поглед вътре комина.
  • 1
  • 2

Тема "Печката Пуши" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: