Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Staio1 написа:
Мислил съм и по този въпрос, да си монтирам такъв регулатор на тяга, но той не се ли монтира предимно на външни комини?аз сега вече имам само един вариант за монтирането му и той е директно на кюнеца който излиза от котела. Незнам така дали върши същата работа? Иначе от къде може да се поръча и за какви пари?
http://www.ilma-bg.com/?p=product&pid=553
На сайта има само някаква картинка. Май 145лв беше, не съм сигурен.
В Камин инокс има за ок 80 пари. По добре да си го направя сам.
Този си е тариран, латвийски, има и резенце да го заключи.
Принципно се монтират, както си решил, но така изхвърля огромно количество загрят въздух, охлаждаш комина и губиш. Имаше предложения да му се подведе въздух от вън, но не ми хареса.
Първо го пробвах на розетка на горния етаж. Вижда се от клипчето.
Давам идея- монтирай на комина в подпокривното, максимално високо.
После сички ши черпят виртуално.
Отивам да преточа и къпиновото вино, че иначе си останах капо.
andy_forresite - майстор
При други обстоятелства бат Красен щях да го изЪм с парцелите с този разход, но категорично ще пропусна. Само ще го помоля да не подвежда Стайо. Разхода ми в пари е около 3,40 лв/ден за 4 стаи и бойлер. Точка.
Стайче, вместо регулатор мога да ти предложа топлообменника на комина, който сега не ползвам. Трябва място около 1,5 м над фукса на котела до розетката, иначе няма да стане. До 12-13 kw пушека минава без да връща пламък, но нагоре може и да върне. Поне при моя комин с 14 паскала. Твоят не знам колко е отчел с газоанализатора, обаче не виждам за какво са ти повече от 2,5 кг/ч...
И сега към останалите ползватели на котела - продавам топлообменника за 250 кинта. За Стайо 200.
Има 5 см вата с фолио, в него са 10 броя тръби през които минава пушека, фланци за кюнци 130 мм и изводи отгоре и отдолу за водата с ППР. Срязах тръбите с аванс да се залепят с муфа, няма проблем. Бях го свързал на връщащата тръба - влиза отгоре в топлообменника и от долния изход влиза във входа на котела - посрещах връщащата вода с димните газове преди да влезе в котела. Предполагам че може да се свърже обратно - вход от връщащата вода отдолу в топлообменника, загрява водата и отгоре изтича по-топла към входа на котела. Температурата на връщащата вода на графиката се изпъва почти като струна. Ползван е за времето на 500 кг пелети и като тръгнах да го чистя нямаше какво да се чисти.
Виждал съм Dakon. Сравнението е като в онзи виц "Ти северен елен виждАл?"...
Staio1 - специалист
Ех, Анди хайде де, от кога чакам да се намесиш ей. Смени отбора и ни забрави тука :-D . Това в кръга на шегата. А иначе за топлообменника аз нямам пространство, някой от колегите ако иска да се възползва, пък и с турболаторчето което докараха не съм виждал нат 110 градуса димни газове, дори и на 15 киловата мощност. Той красен не ме подвежда че аз му знам възможностите, а и както казах аз постигам същия разход в момента и си ми е добре за 24 часа 10-15 кг ми е екстра. Нито ръчкам горелки нито се разправям с глупости.
Не казвам, че е лош. Даже е красив facelift boiler.
Топлообменника няма да реши проблема с тягата. Също като крокодила и елена.
Една консервена кутия с клапичка и болтче ще свърши повече работа, та и на пълен стомах.
Топлообменник на високоефективен пелетен котел е безумна идея и излишен харч.
Топлообменник на котел с 200-250 градуса на саждата- Да.
Анди, търси някой на кюмюр за мющерия.
Ясно е, че проблеми не прави котела, но поне споделете нещо по темата, че да е интересно. Не само хвалби и нисък разход, за който си има отделна.
И още, никой не казва, че е лоша системата Торч. Имаше заяждания в началото, но това отмина и тук там някой от другия отбор се опитва да помогне с идея.
andy_forresite - майстор
С топлообменничето намалява тягата - има по-голямо съпротивление на пушиляка. Не минава през една тръба 130 мм, а през 10 тръби с 47 мм. Пробвано. За който си държи ръката върху кюнеца на 20 см от фукса този топлообменник ще е минус. За който не може да я задържи ...
stoy@n - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
....Ясно е, че проблеми не прави котела, но поне споделете нещо по темата, че да е интересно. Не само хвалби и нисък разход, за който си има отделна.
И още, никой не казва, че е лоша системата Торч. Имаше заяждания в началото, но това отмина и тук там някой от другия отбор се опитва да помогне с идея.
Това е факт! Относно разхода, си има хора на, които им доставя удоволствие да се похвалят с нисък разход :? Няма как да искаш да ти е топло навсякъде, когато навън е -10 и да гориш по една шепа пелети :-D
Staio1 - специалист
Проблеми за сега нямам. Всички компоненти работят безотказно за дега. Можеби пелетите тази година ще са ми проблем. Много пепел има в чувалчетата явно и става следното. При изчистен бункер го зареждам и премервам капацитета на шнека. Вкарвам стойностите и всичко е ок, но след 2-3 дни от въртенето на спиралата на шнека вече пепелта е паднала на дъното на бункера и почва да затруднява шнека да качва същото количество пелети. Следователно капацитета намалява и се получава така, че ако пише че гори на 6-7киловата то пуска пелени като за 3-4 и от там и калкулатора за израходвано гориво се лъже и показва нереален разход. През 2-3 дни засичам капацитета и всеки път е все по-малък. Май ще се наложи да не зареждам по цял бункер, а по 5-6 норби и като се изчерпят напълно, почистване на бункера от пепеляка и наново. Ех тези Трон, ако бяха по сериозни как щях да си наблъскам складчето с тях, но уви. А относно разхода, не се хваля с него, а по-скоро се кефя на ефекта от изолацията, която сложих лятото :supz: ,пък и като гледам и във вашата тема доста се споменава разход и т.н. Мога да отбележа само промяната в поведението ми сато ползвател на такова съоръжение. Предния сезон, като пълен новобранец постоянно ръчках по котела, пък термоглавите, пък градуси на комин ит.н. сега вече много по-спокоен пациент :-D , пускам го и го оставям да си върши работата, ходя при него само за да замеря шнека сакто вече казах и за почистване и ми е доста по добре :finga:
stoy@n - специалист
Staio1 написа:
.....след 2-3 дни от въртенето на спиралата на шнека вече пепелта е паднала на дъното на бункера и почва да затруднява шнека да качва същото количество пелети. Следователно капацитета намалява и се получава така, че ако пише че гори на 6-7киловата то пуска пелени като за 3-4 и от там и калкулатора за израходвано гориво се лъже и показва нереален разход. През 2-3 дни засичам капацитета и всеки път е все по-малък. Май ще се наложи да не зареждам по цял бункер, а по 5-6 норби и като се изчерпят напълно, почистване на бункера от пепеляка и наново..
И аз го забелязах това миналата година, даже имаше моменти ми пускаше само пепеляк с 5-6 пелета и гаснеше. Надявам се този проблем да съм го решил за този сезон. Най-отдолу на бункера в цилиндричната част монтирах решетка разположена под 45 градуса. В долната част на цилиндъра пробих отвор през който с прахосмукачката почиствам прахоляка.
:partyman:
шоп - майстор
Принципно се монтират, както си решил, но така изхвърля огромно количество загрят въздух, охлаждаш комина и губиш. Имаше предложения да му се подведе въздух от вън, но не ми хареса.

Давам идея- монтирай на комина в подпокривното, максимално високо.
:? Ако не се лъжа идеята за подаване на студен въздух е моя....не точно моя, но съм я прочел от руски, полски и чешки форуми и съм я предложил в Бг форума.

Идеята на @Трифон П.Трифонов за монтаж максимално високо в подпокривното или направо в частта на комина над покрива е гениална! :partyman:

Ей така в дискусия според мен се стига до отлични и практични решения.
шоп - майстор
Една консервена кутия с клапичка и болтче ще свърши повече работа, та и на пълен стомах.
Топлообменник на високоефективен пелетен котел е безумна идея и излишен харч.
Топлообменник на котел с 200-250 градуса на саждата- Да.
+1 все едно съм го написал аз:-)

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: