• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tarsiaglo - специалист
Здравейте,

Бих искал да ви попитам следното:
Трябва да прекарам едни кабели от едно помещение до друго, и т.к. стените са бетонни, и няма как да ги копая, трябва да се ползват кабелни канали.
Питането ми е може ли в един канал да сложа лан кабел, коаксиален кабел и ел. кабел.
Би ли имало проблем за безопасността, или е свързан само със смущения в сигнала - и дали наистина има смущения.
А ако разположа два канала, залепени и в единия поставя лан и тв-то, а в другия ел. кабела - ще има ли проблем - макар да предпочитам всички кабели да са в един канал.
Благодаря ви!
burkov - специалист
Има смущения, но ако ползваш добре екранирани кабели, няма да имаш проблем.
Какъв товар се очаква на края на този ел. кабел?
tarsiaglo - специалист
burkov написа:
Има смущения, но ако ползваш добре екранирани кабели, няма да имаш проблем.
Какъв товар се очаква на края на този ел. кабел?

Благодаря за отговора - лошото е, че кабелите са сложени от доста години, и предполагам не са от най-качествените.
На изхода ще има рутер и wifi камера - но и двата уреда са с адаптери, и до тях трябва да стигне 220 волта.
burkov - специалист
Има едно нещо, което се казва PoE - Power over Ethernet.
Това дава възможност да ползваш захранване за рутер и в случая евентуално и камерата, само по един Lan кабел.
Има кабели подходящи за това, както и така наречените инжектори за да пуснат ток по кабела.
Плюса е че напрежението е ниско, и ползваш само един кабел.

Каква е камерата и купена ли е вече?
Последна промяна от burkov на пон ное 13, 2017 4:04 pm, променено общо 1 път.
tarsiaglo - специалист
Благодаря за отговорите!
Знам за POE - в случая искам да захраня и камерата, която няма RJ45, а захранването й не е с традиционния изход за адаптер, че да ползвам предлаганото от вас.
Интерсува ме по-скоро комбинирането на различи кабели в един кабелен канал.
Благодаря!
plamen6703 - майстор
tarsiaglo написа:
Благодаря за отговорите!
Знам за POE - в случая искам да захраня и камерата, която няма RJ45, а захранването й не е с традиционния изход за адаптер, че да ползвам предлаганото от вас.
Интерсува ме по-скоро комбинирането на различи кабели в един кабелен канал.
Благодаря!
Пускай всички кабели в един кабелен канал. :partyman:
mironcho - специалист
По принцип не бива слаботокови и силови (230V) кабели да са заедно в един канал/тръба. Това е с цел безопасност. Идеята е, че при повреда (прегравяне или друго нарушаване на изолацията) на силовия има вероятност към слаботокови вериги да се подаде мрежово напрежение и да пострадат хора и оборудване. По въпроса със смущенията - ами зависи, може да си пречат, може и не.
Решението може да е от чисто практични съображения, кое ще е по-лесно или ще причини повече работа и чистене - поставяне на допълнителен канал (пробиване, лепене...) или отварянето на стария, което може да доведе до откъртването му от стената, дали има място в него, дали трябва да се дупчи допълнително стена и т.н.
Както избереш, ако не стария кабел е с ненарушена изолация и си внимателен - действай със стария канал.
Junos - напреднал
Много по безопасно е да срежеш utp, да извадиш 4,5, и 7,8 жило и по тях 2х2 да пуснеш 12 волта с достатърно мощен траф. Кримпваш utp, цепиш го от двете стани поне на 10-20 см от rj45, навиваш, изолираш, връзваш си конекторите за тока към камерата и рутера. Дори в повече лан мрежи пускат 60 волта с импулсно ако разстоянието е повече. Не ти трябват 220 волта.

Така ще имаш 100mbps utp и достатъчно ток. Ланаджийте така захранват суичове по козирки, покриви и т.н.

Друг вариант е пое. Ако камерата и рутера нямат poe можеш да го свалиш с адаптор. Има ги в rts - окол 20 лв. Комплекта.
  • 1
  • 2

Тема "Ел. кабели и лан кабели заедно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: